A szavaknak súlya és következményei vannak. Tehát aki ilyen szavakat használ, mint a nyelvrendőrség, razzia, kommandó vagy sikanírozás az hangulatot és akár félelmet kelt az emberekben, ami borzasztóan veszélyes dolog. Aki ilyen fogalmakat használ az árt a szlovákiai magyarságnak.

 

A sajtóban túl sok a pontatlanság ebben a kérdésben, az emberek már nem egy objektív igazságot olvasnak és hallanak a médiából. Még a korábbi államtitkár idején, augusztus 19-én történt bősi eset nem arról szólt, hogy a magyar feliratokat eltüntessék, hanem a szlovák feliratokat akarják feltüntettetni az ellenőrök.

 

Hogy konkrét példával éljünk: a cserkészek faliújságjának korrekciója illetve annak követelése téves információ, hiszen az augusztus 26-án kiadott jegyzőkönyvben nincs ezzel kapcsolatos utasítás.

 

 hirdetes_810x300  

Nyelvrendőrök nincsenek

 

Nyelvrendőrök nem léteznek. A minisztérium állami nyelvvel foglalkozó szakosztálya mindössze háromtagú, amely többszöri panasz esetén ellenőrizni is jár, viszont szó sincs rendőrségről. A bizottság dolga, hogy ellenőrizze a nyelvtörvény betartását, még akkor is, ha ez a kulturális minisztérium számára is olykor kellemetlen.

 

A tárca nem magától írja ki az ellenőrzéseket, hanem kétes szándékú polgárok bejelentése alapján kénytelen így cselekedni. Így feltételezhetjük, hogy a törvény előírásainak minimális betartása javíthatna a bejelentések mennyiségén és minőségén is.

 

A kisebbségi nyelvhasználat a kisebbségi kormánybiztos hatásköre

 

A kulturális minisztérium hatáskörébe az államnyelv tartozik. A kisebbségi nyelvhasználati törvény a kormányhivatal hatásköre, ahol most a kisebbségi kormánybiztos foglalkozik ezzel a kérdéssel. Természetesen, fokozottan figyelni kell arra, hogy a kisebbségi nyelvhasználat ne sérüljön.

 

Az ilyen eseteket felesleges túlreagálnunk, inkább következetesen élnünk  kell jogainkkal, hiszen több olyan kisebbségi nyelvi jogunk van, amit nem használunk.

 

Éljünk nyelvi jogainkkal

 

Bős esetében például helyi rendeletek, általános érvényű rendeletek, a képviselő-testületi ülés jegyzőkönyvei. Ezek mind olyan dolgok, amik nagyon komolyan befolyásolják a polgárok életét egy községben. De példaként említhetem a pályázati kiírásokat, versenykiírásokat is, amelyekre cégek jelentkezhetnek. Ez mind csak szlovákul jelent meg eddig Bős honlapján.

 

Én azt tudom minden egyes községnek javasolni és buzdítani mindenkit arra, hogy éljünk a jogainkkal, használjuk ki ezeket a legbővebb skálán, és akkor sokkal könnyebben fogunk ebben a témában tájékozódni.

 

Pont a jó szlovák-magyar viszony miatt sikerül több mindent ezzel a koalíciós kormánnyal elérni. Azaz a Kisebbségi Kulturális Alap létrejötte, a kisiskolák jogállásának biztosítása, a kisebbségi nyelvhasználat gyakorlatba való átültetése. Nem szeretnék ebből politikai kérdést csinálni, örülnék, ha más sem tenné. Ahogy már mondtam, ha nagyon erős szavakat használunk, amiknek következményei vannak, akkor azzal csak ártunk a szlovákiai magyarságnak, azt pedig én semmiképpen nem szeretném.

 

Rigó Konrád, kulturális államtitkár Körképnek küldött nyilatkozata

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!