Vannak virágok, melyeket mindenki ismer, a rózsát, a liliomot, az orchideát  könnyedén beazonosítjuk. De mi a helyzet, ha nem a virágboltban járunk? Számtalan olyan szépség van, amit láttunk már, mégsem tudjuk nevét, és még több, melyről nem is tudjuk, hogy létezik. Csörgő kakascímer, illatos gólyaorr, terpedt rezeda, herefojtó aranka, holdviola. Az izgalmas nevek izgalmas növényeket jelölnek.

Csörög, élősködik és mérgez – mégis szép!

kakascímerMindjárt egy komoly versenyzővel kezdünk, mely kedvesen hangzó neve ellenére még ártani is tud: más növényeket és a lovakat bánthatja. A csörgő kakascímer (Rhinanthus minor) nemzetsége félélősködőkből áll, vagyis olyan virágok ezek, melyek az életben maradáshoz szükséges vizet és ásványi anyagokat más növényektől szívják el – de csak félélősködök, mert klorofilljuk van.

Emellett, ha lelegelik, károsíthatják a lovak központi idegrendszerét. (Szárítva mérgező hatását elveszti.) Májustól júliusig találkozhatunk ezzel az érdekes külsejű virággal, réteken, félszáraz gyepekben él, és csörgőfűnek is hívják, toktermése megszáradva ilyen hangot ad.

 

Árnyékban illatozó

A gólyorr szintén többet tud annál, hogy szép: magjait akár hat méterre is kilőheti. Hogy ez lehetséges legyen, a gólya csőréhez hasonló, összenőtt, több résztermést növeszt – innen ered neve is. Az illatos gólyaorr (Geranium macrorrhizum) a félárnyékos helyeket szereti, sziklakertekbe, talajtakaró növényként ültethető virág. Nem igényel különösebb gondozást és kitűnő talajtakaró. Kerekded levelei örökzöldek, szára jellegzetes illatot áraszt, ha megdörzsöljük. Virágját, mely fehér, rózsaszín és lila színben pompázhat, májustól júniusig csodálhatjuk.
gólyaorr

 hirdetes_810x300  

Hasadtszirmú vadvirág

A rezeda is tud illatozni (édesen), olyannyira, hogy parfümkészítéshez használják, korábban pedig emiatt tartották lakásban is. Útszéli gyomtársulásokban élő, festő fajának gyökeréből sárga színt nyertek ki – egészen addig, míg a növényi festéket fel nem váltották a mesterségesen előállított, szintetikus anyagok. A leggyakoribb rezedánk a vadrezeda, a legritkább a védett, szikes talajon élő szagtalan rezeda. A májusban nyíló terpedt rezeda (Reseda phyteuma) sem gyakori, ez száraz gyepeken és városokban is él. Dúsan leveles, sárgásfehér vadvirág.
rezeda

Soknevű gyilkos

arankaA herefojtó arankának (Cuscuta epythimum) egészen elképesztő nevei vannak, egyik jobb, mint a másik: aranyfonálfű, fonalfűnyűg, paplanfű, boldogasszony haja. Élősködő növény, ráadásul tömegesen gyilkol: elszaporodik, majd a gazdanövényt paplanként befedi és megfojtja.

Vöröses színű szárával kúszik áldozatára (ez valamilyen herefaj), melytől elveszi a fényt, a tápanyagot. Mindezt azért teszi, mert levelei és szára nem tartalmaznak klorofillt. Virágai egészen kicsik, termése is apró tok. Nem is gondolnánk, mire képes!

 

A pénztermő

Szántókon, parlagokon, folyóparton, útszélen és kertekben is nő a kerti holdviola (Lunaria annua). Nem mérgez, nem fojtogat, nem fest, nem illatozik bódítóan – a sejtelmességhez ért. Az első évben csak leveleit növeszti. Szereti a félárnyékos helyet, szív alakú virágai (a második évtől) fürtökben nyílnak.
holdviola1A virágzás után ezüstös becőkéket növeszt (ebben vannak magjai, melyeket elszórva biztosítja szaporodását), ami csak fokozza a növény misztikusságát. A 18. századi botanikus, Veszelszki Antal azt írta, „az alchymistákat régen fárasztja ez a fű az ezüst formálásában, de még eddig tett próbákból csakugyan semmi sem sült el.

Van ennek egy neme, lunaria sferro cavallonak nevezik az olaszok, s azt erősítik róla, hogy a ló lábáról még a patkót is lehúzza. Nagy szó! Be kár, hogy senki sem hiszi!” Bár ezüstöt nem tudtak belőle készíteni, alakja miatt mégis pénzfának, júdáspénznek is nevezik.
holdviola

Bogos Zsuzsanna
(képek forrása: 1, 2, 3, 4, 5, 6.)

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!