Júliusban a Körkép brigádja jól megérdemelt nyaralását tölti. Van, aki összecsomagolja a párját, és elmegy a kontinens másik végére hegyet mászni, van, aki az osztrák sógoréknál keresi a szebb jövőt, és van körképes, akit a vére csábít. Krasznahorkára.

A felvidéki magyar egyetemista számára két része van az évnek. Az egyik, mikor zajlik a Gombaszögi Nyári Tábor, a maradék 359 nap pedig arról szól, hogy számolja vissza, mikor lesz a következő. Nos, Hölgyeim és Uraim, a sok szűk nap után már csak alig két hét van hátra, hiszen július 10. és 15. között újra megtelik a krasznahorkaváraljai autókemping, álmatlan éjszakákat okozva ezzel a rozsnyói pizzafutárnak.

Az idei programmal sem hoznak szégyent a szervezők az eddigi hagyományokra. Igaz, a legendás RTO idén kimarad a megbízhatatlansági faktor miatt, ám kárpótol helyette sok más. Zene-közélet-irodalom-művészetek-játékok…tovább is van, mondjam még?

Mindenki megcsodálhatja kedvenc politikusaink görbe orrát s bozontos bajszát élőben is, de ami legalább ennyire érdekesnek igérkezik, az a sok-sok fejtágító előadás, ahol az üres frázisokon kívül valami hasznos is ragadhat ránk. Délnyugat-angliai nyelvi aktivisták mesélnek majd arról, milyen az, ha az ember 378 fő nyelvhasználati jogáért „matricáz“. A bloggerek ismét kilépnek a cybertérből a bloggertalálkozón, folytatódik a "Ki a magyar?" vita, a könybemutatókon jónéhány író eljön bemutatkozni 3D-ben is. A kultúrprogram keretében lesz City Soul színpad, Pecha-Kucha (szerk. megj. egy elöadási mód mód, amikor több elöadó tart gyors prezentációkat egy este alatt), valamint levetítésre kerül Galán Angéla Szlovákmagyarok c. dokumentumfilmje.

A tábor hagyományos húzóprogramja az iszapbirkózás (főleg a női kategória különösen kedvelt), borkóstolás, de sajátos kuriózumnak számít a  hagyományos disznóölés keszi módra is. Ez utóbbihoz jó csallóközi szokás szerint kerestetik a táborlakók közt egy szűz kéz, ki majd fogja a farkát. Természetesen a malacét.

 hirdetes_300x300  

A teljes programot itt találjátok.

A zenét jóféle magyar és szlovák muzsikusok szolgáltatják. Idén igazán szűkös hely lesz a (jegenye)fa teteje, hiszen a verebek mellé felköltözik a Kistehén is.

 

 

A Hipnotizőrkirállyal lehet Intimtornázni, és a húszas-harmincas évek, amolyan Rejtő Jenő-féle kávéházi hangulatát varázsolja nekünk Gömörbe a Budapest Bár. A szlovák-magyar barátság, és a multikulti józene jegyében Puding pani Elvisovej zenekarnak mutathatjuk meg, ha jó a parti, így mulat a magyar. A fehér öltöny-kalap összeállítás pedig még mindig trendi, így újra ellátogat P.A.S.O., egy újabb fergeteges koncerttel. Tavaly a lányok dobálhatták meg a Kis Tibit a bugyijukkal, és kérhettek aláírást a melltartójukra Lovasi Andrástól, idén a fiúké a terep – Németh Juci a Nemjuci formációban fogadja majd szívesen a bedobott alsógatyákat.

 

 

És aki a programot olvasva még mindig vacilál, miért érdemes ott lenni, annak hozzátennénk. Ez az az 5(6) nap, mikor 500 ember Szlovákia legkülönfélébb tájairól képes úgy érezni, hogy összetartozik. 500 embert kötnek össze ugyanazon furcsa poénok, vicces esetek, és az ember rájön, lehet nehéz szlovákiai magyarnak lenni, de talán mégis megéri. (Ha először jársz a táborban, és úgy érzed, nem érted a régi táborlakók nyelvezetét, mindenképp olvasd el a tábor blogján a Galaxis útikalauz tábori verziójának szócikkeit)

Gyertek mindenképp!

Annál is inkább, mert a Körkép szívtipró poétájába és vörös bestiájába  is belé lehet botlani, ha figyelmes az ember. J

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!