Nevezetességek, látványosságok, érdekességek – ha ezekre vágyunk, akkor mindegyiket megtaláljuk Európa-szerte. De melyek a legjobb helyek Európában? Melyek azok a nevezetességek, amiket életünk során nem szalaszthatunk el? Utolsó és jelen írásomban 5-5 európai látványosságot szeretnék bemutatni és egyben inspirációt adni a nyári kiruccanásokhoz!

1, Sagrada Família avagy a Szent Család-templom (Spanyolország, Barcelona)

1882-ben kezdték el építeni a katolikus hit reprezentálására a máig befejezetlen Sagrada Família bazilikát. Az organikus építészet prototípusaként fémjelzett épület Antoni Gaudí tervei alapján készült. A templom építésének ötlete pedig egy gazdag barcelonai könyvkereskedőtől, José María y Bocabellatól ered. Az ő álma volt ugyanis egy olyan bazilika megépítése, ahol a szegények és a gazdagok együtt imádkozhatnak.

outside-la-sagrada-familia-photo_2004257-770tall
A Sagrada Família avagy „A Jövő Temploma”, Antoni Gaudí mesterműve.

Az épület alapjait Francisco de Paula del Villar tervezte, Gaudít pedig 1883-ban kérték fel a templom kivitelezési munkálatainak elkészítésével. Az építesz állandóan jelen volt az építkezésnél és árgus szemekkel figyelte elképzeléseinek megvalósulását. Gaudí kedvelte a túlzsúfolt díszítő elemeket; nagyratörő terveit és az általa képviselt építészeti vonalat pedig kortársai nem sokra tartották. A fanatikus építész, aki egész életét a templom tökéletesítésének szentelte, 40 évig dolgozott ezen az épületen, melynek eredeti tervén az idő során rengeteget változtatott. Vélhetőleg ez a fajta munkamódszer a magyarázata annak, hogy miért maradt a Sagrada Família máig befejezetlen.

6a00d8341bfb1653ef014e5f3ade90970c-500wi
A tervek összetettsége miatt rendkívül lassan épült, jelenleg is munkálatok folynak rajta, elkészülte után a világ legnagyobb bazilikája lesz.

Gaudí 1926-ban bekövetkezett halála után (elütötte egy villamos a Sagrada Famíliához menet) folytatták az építkezést, amit azonban 1936-ban meg kellett szakítani. A polgárháborúban ugyanis Gaudí rajzai és makettjei a templomról elégtek. A rajzok, tervek és vázlatok rekonstruálása éveket vett igénybe.

Spanyolország leglátogatottabb idegenforglami nevezetességének megépült része nyitva áll a látogatók előtt. Ha elkészül, összesen 18 tornya lesz, abból 12 képviseli majd a 12 apostolt, 4 az evangelistákat, egy Jézus Krisztust, egy pedig Szűz Máriát.

 hirdetes_810x300  

2, Pisai ferde torony (Olaszország, Pisa)

A Dóm-tér harmadik legidősebb épületének alapkövét – a katedrális és a keresztelőkápolna mellett – 1173. augusztus 9-én rakták le. A ferde harangtorony a világ egyik legismertebb építészeti csodája, mely igazi kuriózumnak számít.

Kövess minket a Facebookon is, plusz tartalommal!

A toszkán város lakói egykoron nyilvánvalóan egyenes harangtornyot szerettek volna a dóm mellé, de a második emelet megépítése után már látszott, hogy a torony nem függőleges. Az ok pedig az volt, hogy a mocsaras talaj nem bírta el a hatalmas súlyt és megsüppedt. A torony építését felfüggesztették és majdnem egy évszázaddal később újra folytatták. 1272-ben Giovanni de Simone építész vezetésével újra munkához láttak; a torony eredeti magasságát pedig a felére, 60 méterre csökkentették. A csodálatos román stílusú, hét haranggal ellátott tornyot 1360 és 1370 között Tomasso d´Andrea fejezte be.

844_03-pisa-tower
A pisai ferde torony (olaszul: Torre pendente di Pisa) Pisa városában, Olaszország Toszkána régiójában található.

A torony kiegyenesítésésre és dőlésének megállítására számottevő megoldás látott napvilágot. Az első tragikus eredményekkel járó beavatkozásra 1839-ben került sor, amikor a puha földet a talajvíz elszivattyúzásával akarták megszilárdítani. A torony drasztikusan, 20 centiméterrel ferdült (összehasonlításképpen: a 16. századtól csak 5 centiméterrel ferdült).

11088a
A Dóm tér négy meghatározó építménye a a dóm (Duomo), a ferde torony (Campanile; Torre pendente), a keresztelőkápolna (Battistero) és a temető (Camposanto).

A következő katasztrofális beavatkozás Benito Mussolini fasiszta duce nevéhez köthető. A miniszterelnök elrendete a torony kiegyenesítését, majd betont fecskendeztetett a talajba, amitől azonban a torony csak jobban megdőlt. A probálkozások odáig vezettek, hogy 1980-ra a dőlés értéke már 4 méter volt, 1990-ben pedig biztonsági okokból 12 évre bezárták a tornyot. Szakemberek segítségével 2001-re sikerült megállítani a torony dőlését, és ezzel 300 évvel meghosszabbították a világ legnépszerűbb ferde tornyának életét.

3, Keukenhof (Hollandia, Lisse)

A világ legnagyobb és legszebb virágoskertje – Keukenhof („Konyhakert“), mely Lisse városka mellett, Amszterdamtól délnyugatra található. A keukenhofi kastélyparkot óriási méretei miatt gyakorta Európa kertjének is nevezik. A 32 hektáros parkban évente rendszerint kb. 7 millió virághagymát ültetnek el. A káprázatos „holland virágtenger“ a tulipánok (Hollandia jelképe) virágzása idején a leglátogatottabb. Sajnálatos módon a virágoskert minden évben csak március utolsó hetétől május közepéig látogatható (legközelebb 2015. március 20-tól május 17-ig).

kh_insert_2_lr
Keukenhof, világ legnagyobb virágoskertje, hét millió tulipánnak és nárcisznak ad otthont. Évente több mint 800 ezer embert vonz a kilenc hetes nyitvatartása alatt.

A holland „Konyhakertet“, ahol nem zöldségek teremnek, hanem csodálatos virágok pompzának, egy 15. századi vadászterületen alakították ki. A park célja az volt, hogy a hainaut-i grófnő konyhájára innét szállítsák a zöldségeket és a fűszernövényeket. Az idő múlásával a kastélynak és varázslatos parkjának több gazdája is volt, majd a 19. században Van Pallandt báró és neje Jan David Zocher kertépítészt és fiát bízták meg a kastély körüli kertek rendbetételével.

Keukenhof-650x519
„Nem látta még Keukenhofot? Akkor nem látta Hollandiát se” – ez az egyik mottója ennek a világszerte ismert kertnek, amely már évtizedek óta az egyik legnépszerűbb úti célnak számít Hollandiában.

A napjainkban is megcsodálható virágoskertet 1949-ben Lisse akkori polgármestere alapította meg, mégpedig annak érdekében, hogy itt kerülhessenek bemutatásra Hollandia és Európa legszebb virágai. A virágtermesztők és nemesítők ezzel az ötlettel rendkívüli lehetőségket kaptak a bemutatkozásra és a kertészeti hagyományok bemutatására. A remek ötletnek köszönhetően a kastélypark azóta is a világ legnagyobb összefüggő virágoskertje, és Hollandia egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága.

4, Kreml (Oroszország, Moszkva)

A Kreml Moszkva közepének fallal körülvett épületegyüttese, mely egyben Oroszország kulturális és hatalmi központja, valamint az egykori orosz cárok és uralkodók erődítménye. Maga a kreml szó eredetileg fellegvárat, citadellát jelent. A Kremlt a szomszédos Vörös térrel együtt 1990-ben vették fel az UNESCO Világörökségi Listájára.

kreml
A Kreml (Кремль) a mindennapi szóhasználatban a Moszkva közepén álló, fallal körülvett épületegyüttesét jelenti. A “kreml” szó azonban eredetileg olyan fellegvárat, citadellát jelölt, melyet az ősi orosz városokban építettek, és amelyből több máig fennmaradt.

A szabálytalan háromszög alakú, 28 hektárnyi területet bekerítő fal hossza 2235 méter, magassága 5  és 19 méter között váltakozik. A Kreml bejárata a 15. században épült hatalmas Szentháromság-torony. A citadella északi részén áll az Arzenál, a szenátus és a jelenlegi orosz kormány székhelye. Jobbra helyezkedik el az 1961-ben fehérmárványból és üvegből épített Kongresszusi palota, mai nevén Állami Kreml-palota. A Kreml ezen részén csodálhatjuk meg a Cár-ágyút, az orosz öntőművészet híres darabját 1586-ból. A Cár-ágyú mögött található a Tizenkét Apostol-székesegyház és a Pátriárkák palotája. A tér közepén áll az Istenanya elszenderedése-székesegyház (Uszpenszkij-székesegyház) öt aranykupolájával, melyet a 15. században építettek, és az orosz uralkodók koronáziás temploma volt.

Moskwa_1008
A Kremlt gyakran egész Oroszország központi tereként is emlegetik, szimbolikusan, mivel Moszkva fő útjai innen sugároznak ki az ország minden irányába.

Az Angyali üdvözlet-székesegyház (Blagovescsenszkij-székesegyház) kilenc aranyozott hagymakupolájával volt az a templom, ahol a cárokat megkeresztelték és ahol házasságot kötöttek.
Az Angyali üdvözlet-székesegyházban megkeresztelt, a Mária mennybemenetele-székesegyházban megkoronázott cárokat a Mihály arkangyal-székesegyházban (Arhangelszkij-székesegyház) temették el.

DSCF9072-BellTower-Ivan-the-Great
Nagy Iván-harangtorony (Iván Velikij kolokolnya)

A Katedrális tér fölé emelkedik a Nagy Iván-harangtorony, mely az 1500-as évek elején épült,  magassága 81 méter. A 21 harang közül a legnehezebb 64 tonnát nyom. De ezek csupán játékszerek a hatalmas Cár-harang mellett, amely 200 tonnás súlyával a világ legnagyobb harangja.

A moszkvai Kreml területét 1955-ben nyitották meg a látogatók előtt, amely 1961 óta múzeumként működik.

5, Buckingham-palota (Nagy-Britannia, London)

London egyik leglátogatottabb és legnevesebb épülete az 1837-től királyi rezidenciaként funkcionáló Buckingham-palota. A jelenleg „királyi fészekként“ ismert palota helyén álló házat 1703-ban Buckingham hercege, John Sheffield építtette. Tőle vásárolta meg az épületet 1761-ben III. György a feleségének kedveskedve. Szerettek volna ugyanis az akkori királyi rezidenciához (St. James-palota) közel álló családi fészket. A palotát többször építették át és bővítették ki Sir Wiliam Chambers és John Nash tervei alapján. IV. Vilmos brit király Edward Blore-t bízta meg az építészeti munkálatokkal, ám ő maga sosem költözött be a palotába. Végül 1837. júliusában Viktória királyné volt az első, aki a Buckingham-palotát hivatalos rezidenciájává tette meg.

image
A Buckingham-palota (Buckingham Palace) a brit uralkodó hivatalos rezidenciája.
A palota London belvárosában, Westminster városrészben található.

A neoklasszicista stílusú kétemeletes palotát széles kikövezett udvar választja el a kovácsoltvas kerítéstől, melynek oszlopfőin a „Királyné Bestiái“, vagyis a királyi családba beolvadt nemzetségek és a meghódított területek címerállatai találhatóak.

A Buckingham-palota 775 szobát rejt magában. Ebből 52 uralkodói és vendégeknek fenntartott szoba, 188 alkalmazotti szoba, 92 iroda és 78 fürdőszoba. A királyi rezidencia alapterülete 77 ezer m², továbbá tartozik hozzá egy 16 hektáros kert is.

londres_1_dover_1_aila_044
A kastély előtti téren megtekinthetjük a látványos őrségváltást, májustól júliusig minden nap fél 12-kor, míg más hónapokban minden másnap, ugyanebben az időpontban.

A Buckingham-palota előtt lejátszódó legismertebb látványosság az őrségváltás.  A testőrök az összes ténylegesen lakott királyi palota és vár előtt posztolnak (nemcsak a Buckingham előtt). A legfigyelemfelkeltőbb a katonai egységek zenés felvonulása: különböző irányból menetelnek a lovasok, kucsmások, barettesek nagy fúvószenekaros felhajtással, és vonulnak be a kapukon át a palota kerítésén belülre. Ezt a műsort érdemes mindenképpen megnézni, bár egy délelőttünk biztosan rámegy, miközben a nettó „műsoridő“ kb. 15-20 perc.

 Takács Henrietta

Források: vilagcsodai.hu, kihagy6atlan.hu

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!