Augusztus végén Pozsonyt általában ellepik a jamaikai zászlós rasztás “felkelők”, hiszen az Uprising fesztiválnak köszönhetően idén már hetedszer változik augusztus 22. és 23-án a reggae, a ska, hip-hop, drum&bass, elektro-swing és dupstep központjává a szlovák főváros.

Idén először már csütörtökön, azaz már ma, a megszokottól egy nappal korábban kezdődik a fesztivál, hogy az Uprising Opening Day-re keresztelt bemelegítő nap után péntek-szombaton a közönség kedvére tombolhasson a zenére, vagy csak simán lazulhasson a fűben.

Pozsony egyik legnagyobb szabadtéri rendezvényéről van szó, és ha itt vagyunk a környéken, mindenképp érdemes kipróbálni. És nem csak akkor, ha épp a fültágítós-rasztás korszakunkat éljük.

Az idei fellépök közt ugyanis szerepel a reggae egyik legnagyobb élő legendája, Jimmy Cliff, aki már több mint 50 éve aktívan zenél. És nem is akárhogy – a legutóbbi Rebirth című albumát tavaly a legjobb reggae lemez kategóriában Grammyvel díjazták. A nevéhez fűződnek az olyan közismert slágerek, mint az I Can See Clearly Now, We All Are One, vagy a Wild World. Talán nincs is olyan, aki ne ismerné valamelyiket ezek közül.

A Bermuda-szigetekről érkezik fiatalabb zenészkollégája, Collie Buddz, aki 2007 óta tartozik a legjelentősebb fehér reggae zenészek sorába. Olyan neves zenészekkel dolgozott már együtt mint Busta Rhymes, G-Unit, Shaggy, Cypress Hill, Snoop Lion (vagyis Snoop Dogg), de megemlíthetjük Beyonce-t is a hosszú sorban.

 hirdetes_400x285  

Chronixx még csak alig 21 éves, de már Bob Marley utódjaként emlegetik a szakmabeliek karizmatikus egyénisége, kiváló hangja miatt.

Dehogy cseppet nézzünk körül a más stílusok háza táján is, az egyik legkreatívabb beatboxer, az ausztrál Dub FX fellépése is színesíti a programot. A hip-hopot pedig KRS-One képviseli, akinek az első szóló albumát, az 1993-as Return Of The Boombap albumát az egyik legkülönlegesebb hip-hop lemezek közt tartják számon a műfaj rajongói és kritikusai is.

 

A hazai rapperek közül ajánljuk Vec & Škrupo és a Moja Reč formációkat. Vec amúgy is különeleges helyen van nálunk a Kandidát soundrack óta, de a legutóbbi Máme všetko című szám  is az aktuális kedvenceink listán szerepel. Ha van igazán jó szlovák hip-hop, akkor éppen ők azok.

Talán a fesztivál történetének eddigi legnagyobb sztárvendége, a Boombastic, Oh Carolina, It wasn’t me és Angelszámok szerzője, Shaggy. Sikerét a legjobb reggae albumért járó Grammy-díj jelzi, 2000-ben pedig az unalomig játszották a Hot Shot című korong számait a rádiók, nem is csoda, ha több mint 10 millió példány fogyott el belőle. A Feel The Rush című száma a 2008-as EB hivatalos száma lett.

A The Skatalites a jamaicai megfelelője a Buena Vista Social Clubnak, akik idén nálunk ünneplik a fennállásuk 50. évforulóját. Az első lemezük 1964 tavaszán a Ska Authentic címmel jelent meg, s a címéből kitalálható, a zenekar is egyike volt azoknak, akik a ska stílus születésénél bábáskodtak.

De reggaet csinálni nem csak az amerikai kontiensről lehet. A fesztiválon bemutatkozik az olasz Raphael, sőt, Oroszországból is érkezik egy duó: Steppa Style & Trudebwoy Sound.

Négy színpad, mozi zóna, workshopok, iszapbirkózás (!), capoeira, reggeli jóga, graffiti, streetart, és U-rámpa is lesz, és ha ez még mindig nem elég strandolni is lehet, hiszen a pontos helyszín az Aranyhomok strandon (Zlaté Piesky) terül el. Ha az égiek nem is lesznek kegyesek, még akkor a beköszönt a „sunshine” – az egyes dalokban mindenképp. 🙂

Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Ajánlott bejegyzések:

Ébresztő – fel kell Kelni Pozsonyban! – Uprising ajánló

Uprising!… avagy az idei nyár utolsó fesztiválajánlója

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!