Igen! Amilyen egyértelmű számunkra a Szenteste-Kiskarácsony-Nagykarácsony folyamat, pont annyira lepődhetünk meg azon, hogy nem kell Európát sem elhagyni ahhoz, hogy teljesen más szokásokkal találjuk magunkat szembe. Sőt, a teljes sokk akkor következik be, amikor megtudjuk, hogy Európában van olyan ország, ahol december 25-e munkanap.

A januári ünnepelésre gondolva valószínűleg legtöbben most az ortodox keleti szlávok karácsonyára gondolnak, pedig nyugatnak haladva is találunk a miénktől eltérő ünnepi szokásokat.

Spanyolország

Spanyolországban például, bár a karácsony szintén december 25-e, ilyenkor ajándékokat nem kap senki, még a legjobb gyerekek sem. Az ajándékozás náluk – amúgy teljesen logikusan – háromkirályok napján, január 6-án történik. Világos – a napkeleti bölcsek ajándékot visznek a Kisjézusnak, és az emberek is megajándékozzák egymást. Ilyenkor aztán a rossz gyerekek ajándékai közül nem hiányozhat a szén. A szülők annál azért persze kedvesebbek, mint hogy szenet adjanak a gyerekeiknek – eköré a ‘büntetés’ köré egész kultúra alakult ki, cukorból és fekete ételfestékből készítenek egyféle ‘játékszenet’, amely minden boltban kapható, így végül a rossz gyerekek is kapnak valami édességet.

Carbon-dulce-de-Reyes
Carbón de Reyes. Kép: eladerezo.com

Ezen a naphoz kapcsolódik a roscón de reyes hagyománya is. Ez egyfajta díszes torta, tetején egy papír-koronával. A torta belsejében egy bab és egy játékfigura van elrejtve. A család együtt fogyasztja el a tortát, és akinek a bab jut, annak kell kifizetnie a tortát, akinek pedig a figura jut, ő lesz a király(nő), és megkapja a koronát.

torta
Roscón de Reyes, a díszes torta. Kép: redcomiendo.com

Ausztria

 hirdetes_810x300  

Az ősi, kereszténység előtti hagyományok nagyon erősen élnek a szomszédos Ausztriában. A karácsonyi ünnepkör, a ‘Rauhnächte’ (a szó eredete bizonytalan, valószínűleg füstestéket jelent) a karácsonytól vízkeresztig tartó 12 nap. Ez egyben a téli napfordulónak köszönhetően az év legsötétebb időszaka. Ilyenkor, ahogy azt a néphagyomány tartja, a másvilágot csak egy minimális határ zárja el a mi világunktól, így a gonosz szellemek átjuthatnak hozzánk. Ekkor fiatalok csoportjai beöltöznek és maszkokat öltenek magukra, az úgynevezett ‘Perchtenläufe’ alatt – a Percht egy, a krampuszhoz hasonló, ám vele nem megegyező varázslény. A läufe pedig futást jelent – zajcsapással, tűzrakással, tánccal igyekszenek elkergetni az ártó szellemeket.

Bosznia-Hercegovina

És hogy milyen dolog az, karácsonykor dolgozni? A majdnem 50%-ban muszlim bosnyákok által lakott Boszniában ezen senki nem akad fenn. Bosznia-Hercegovina két fő régiója, a Szerb köztársaság (Republika Srbija) és a Bosznia-Hercegovinai Föderáció (Federacija Bosna i Hercegovina). A Szerb Köztársaság ortodox vallású, és az ő naptáruk szerint karácsony január 7-re esik.

bosznia
Bosznia-Hercegovina a térképen. Kép: wikipedia

Az ortodox szerbek ilyenkor karácsonyi kenyeret sütnek, és fát díszítenek. Eddig nem tűnik furcsának, igaz? Csakhogy régi pogány szokás szerint egy tölgyfát díszítenek fel, majd elégetik azt.

Serbian Orthodox Traditional Christmas Bread Known as a Cesnica.
A szerbek karácsonyi kenyere. Kép: lovesensa.rs

Az ő területükön ez hivatalos szün- és ünnepnap, azonban a boszniai Szerb Köztársaság határain kívül a karácsonyt nem is ünneplik. Így december 24-25-e Boszniában olyan, mint bármelyi másik nap. De tekintettel a nagyon elenyésző katolikus kisebbségre, a törvény számukra megengedi, hogy szabadnapot vegyenek ki, ha ünnepelni szeretnének. Így működik ez a jókívánságokkal is – az ember általában annak kíván boldog karácsonyt, akit ismer, és akiről tudja, hogy tartja az ünnepet. És csak 3 országgal kell délebbre mennünk ahhoz, hogy ennyit változzon a világ.

Oroszország 

Oroszországra a kommunista rezsim erősen rányomta a bélyegét – mint ahogy nálunk is, a karácsony náluk is átformálódott “fenyőünneppé” és a szilveszter-újév páros lett a legfontosabb ünnep. Ezalkalomból állítanak az emberek ‘karácsonyfát’, megünneplik otthon a szilvesztert, majd, mint nálunk is, általában barátok és pezsgő társaságában köszöntik az új évet. A karácsonyról az ortodox keresztény vallású családokban esik szó – januárban.

oroszok
Kép: joksland.ru

Mindebből a tanulság az lehet, hogyha az ünnepek alatt külföldre utazunk, érdemes tudakolózni az ottani szokásokat illetően – nehogy egy-egy elégetett tölgyfa vagy egy boszorkánymaszk elrontsa a kirándulást.

Katona Vica

Nyitókép: sc-neunkirchen.com

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!