Színház, mozi, koncert, opera – hétvégi programajánlónk.

A táncoslábúaknak

VISEGRAD MASALA Projekt a V4-es országokból egyesít művészeket, akik közös munkája albumban és koncertturnéban, videóklippek és dokumentumfilmek készítésében is kicsúcsosodik. A projekt művészei a saját, autentikus hangszereiket (mint a doromb) modern elektronikus zenével (dub, drumstep, drum’n’bass, atď) és technikával (turntablismus) turbózzák fel. A projekt pénteken Pozsonyba érkezik, a fellépő művészek közül külön kiemelnénk Szilágyi Áron magyarországi dorombművészt, aki három éves kora óta játszik a hangszeren, és 20 éve tart világszerte előadásokat, koncerteket (szólóban és zenekarokkal egyaránt), workshopokat.

További fellépők:

MASALA SOUNDSYSTEM – (world music /PL)

 hirdetes_810x300  

DJ 3CK (turntablism, hip-hop/SK)

Dátum: január 16., péntek, Lúky Kultúrház

 

Balkan Beats 

A KC Dunajban rendszeresen tartanak balkáni esteket, melyek legendásan jó hangulatáról már mi is írtunk. Ezúttal a szlovén Leni Kravac látogat el a szórakozóhelyre, amely az elektronikus zenét, hip-hopot, funkot, dzsesszt és az alternatív rockkot keveri a Balkán hagyományos zenéjébe. Az estét két világzenét játszó, keverő dj fellépése egészíti ki.

Időpont: január 17., szombat, KC Dunaj

 

Mozi

Ma  kerül a szlovák mozikba három film is, amelyekre különösen kíváncsiak vagyunk, még az is lehet, hogy a végén mind a hármat megnézzük gyors egymásutánban:

E.A.Poe: Archa bláznov/Stonehearst Asylum (az Eliza Graves című Edgar Allen Poe novellából forgatott misztikus thriller Kate Beckinsale-lel és Michael Cainnel), Hacker / Blackhat (még egy thriller az online világból) és Bérhaverok / Dokonalý svedok / The Wedding Ringer (kivételesen egy vígjáték, mert esküvői vígjátékból sosem elég).

Színház és operapremierek:

Sluha dvoch šéfov – One Man, Two Guvnors

Az Új Színpadon a hétvégén mutatják be Richard Bean angol drámaíró One Man, Two Guvnors című komédiáját. A darab az egyik legnagyobb kasszasiker a színházakban, összesen 32 országban volt már premierje. A 2011-es mű Goldoni Két úr szolgájából kölcsönözte a kerettörténetet, az alakokat és a commedie dell’arte jegyeit, ezeket azonban új környezetbe helyezte és komikus figurákká változtatta. A történet szerint 1963-ban járunk, s a főhős, Francis Henshall két főnöknek is dolgozik: Roscoe Crabbe-nak és a helyi gangszternek, Stanley Stubbers-nek. Minden erejével próbálja megakadályozni a találkozásukat, nehogy kiderüljön a csalás, miközben megtudjuk, hogy Roscoe valójában álruhás lány, s bátyját éppen Stanley Stubbers ölte meg. Ebből persze sok-sok szerepcserés, félreértéses helyzet alakul ki, a néző legnagyobb szórakozására.

Premier: január 16., péntek, Új Színpad Színház (Divadlo Nová scéna)

 

A Szlovák Nemzeti Operában a hétvégén mutatják be Lehár Ferenc A mosoly országa című romantikus darab premierjét. Egy operett a keleti és nyugati világ találkozásáról, a kötelességtudat és a szerelem ellentéteiről, sok humorral és játékkal fűszerezve. Ajánljuk azoknak is, akik nem szeretik a csöpögős romantikus dolgokat, hiszen Lehár 1923-as darabja nem végződik annyira „happy enddel“.

Premier: január 17., szombat, a Szlovák Nemzeti Színház új épülete

Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat.

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!