Idén január 30. és február 1. között harmadik alkalommal került megrendezésre a Tatry Ice Master jégszobor fesztivál.  Az Ótátrafüred fölött található Tarajkán (Hrebienok) először 2013-ban rendezték meg ezt a nem hivatalos jégszobrász világbajnokságot, ami az eddigi években nagy sikert aratott. Az idei versenyre 10 országból: Magyországról, Csehországból, Oroszországból, Nagy-Britanniából, Olaszországból, Finnországból, Malajziából, Japánból, Thaiföldről és Szlovákiából érkeztek versenyzők, akik a három nap alatt 47 tonna jeget keltenek életre. A versenyzők  mindhárom napra különböző témakörben készítik a jégcsodákat. Az első nap témája a „medve” volt, ma az „ország, ahonnan érkeztem” témában dolgoznak, illetve holnap, egy szabadon választott absztrakt alkotással zárul a verseny.

A Tatry Ice Master 2015 plagátja
A Tatry Ice Master 2015 plagátja

A versenyt külőnböző kísérőprogramok színesítik. A zenekearok fellépése mellett, tombolasorsolás és egy nagyszabású jég-tűz show – a magyar vesenyző, M. Tóth Zsolt és Vladimír Eperješi előadásában – is a program része. A háromnapos rendezvényre a belépés ingyenes.

A Tatry Ice Master 2015 beharangozója

 

Pillanatképek a verseny 1. napjáról

 hirdetes_400x285  
M. Tóth Zsolt alkotás közben. Jészül a "medve". Kép: regiontatry.sk
M. Tóth Zsolt alkotás közben. Készül a „medve”. Kép: regiontatry.sk
Kép: regiontatry.sk
Kép: regiontatry.sk
Mindhárom nap végén kihirdetik az aznapi nyertest. Kép: regiontatry.sk
Mindhárom nap végén kihirdetik az aznapi nyertest. Kép: regiontatry.sk
A program 8.00-tól 22.00-ig tart. Este zenekarok lépnek fel különleges jégkunyhókban. Kép: regiontatry.sk
A program 8.00-tól 22.00-ig tart. Este zenekarok lépnek fel különleges jégkunyhókban. Kép: regiontatry.sk

A jégszobrászat napjainkban

A jégszobrászat mára már komoly iparággá nőtte ki magát, és a szobrászok alig győzik kielégíteni az extrémebbnél extrémebb igényeket. Ez nem véletlen, hiszen a jégszobor igen csak figyelemfelkeltő eszköz. Jégből tulajdonképpen bármi megformázható, így a lagzik, bálok, gálaestek vagy nagyobb szabású üzleti rendezvények ötletes díszítőeleme lehet.

A jégből faragott tárgyak a díszítésen kívül különböző hasznos funkciókat is betölthetnek. Ételek és italok felszolgálása is történhet jégből készült tányérokon és poharakban.

A jégcsodák nem csak formájukat tekintve lehetnek eltérőek. A jég ugyanis színezhető is, illetve a  fényeknek is hatalmas szerepe lehet a látvány fokozásában. A különböző fényhatások pedig garantáltan tovább emelik az esemény fényét.

Lássuk milyen alkotások születtek a 2014-es Tatry Ice Masteren!

Képek forrása: itt, itt és itt

ice1

ice9svk

ice3

ice2

ice4

ice5

ice6

ice7

ice8

ice10

ice11

ice12

ice13

ice14

Kínából indult a „jégfaragó-őrület”

Jégszobrokat már időszámításunk után 387-ben készítettek a folyók jegéből Kínában. A jeget jégveremben tárolták, kezdetben csak a halak és más élelmiszerek hűtésére, de később jégszobrokat készítettek a császár számára.

Ebben az időszakban állandó harcok dúltak az országban, és ez nem tett jót a művészeteknek sem. Így csak később kb. 421-ben mikor Liu Bobo, Liu Welchen egyik nagyra törő fia elfoglalta a császári trónt, csak ekkor lehetett császári ünnepségeket rendezni, ahol valószínűleg  a jégszobrok is, mint díszítőelemek, helyet kaptak.

Nézd meg, hogy készül a jégszobor!

Tóth Lívia

Forrás: itt

Nyitókép: regiontatry.sk

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

 

 

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!