A Focus megnézése után megváltozik az életed. Például a tömegközlekedési járművön görcsösen szorongatod magadhoz a táskádat és percenként ellenőrzöd, hogy megvan-e még a pénztárcád. Az útbaigazítást kérő turistákra gyanakvóan nézel, és hátrálsz három lépést. Ha valaki összeesik, ahelyett hogy mentőt hívnál, inkább a pénztárcád és az órád teszed biztonságba.

A Focus: A látszat csal olyan, amilyennek egy jó pörgős akciófilmnek lennie kell. Fordulatokban gazdag, néha csak lesel, hogy ez meg megint miii??? és néha már tényleg nem tudod eldönteni, hogy éppen ki színészkedik, és milyen szerepet játszik a két főhős.

2lsa7vc
Smith és Robbie.

Glenn Ficarra és John Requa legújabb műve a heist filmek hagyományain halad, amelyek lényege egy rablás/átverés kiötlése és megvalósítása. A Focusban Will Smith és Margot Robbie alkotta páros úgy dobálja egymás után a trükköket, hogy attól az egyszeri nézőnek golyózni kezd a szeme a végére.

A Smith alakította Nicky profi szélhámos, zsebtolvaj.  Egy este őt magát szeretné átverni egy amatőrebb párocska, de gyorsan helyre rakja őket. A lány, Jess (Robbie) megtetszik neki, és tanítani kezdi. Nicky egy 30 fős zsebtolvajbandát irányít, akik mindig ott tűnnek fel, ahol nagy rendezvények, jelentős sportesemények vannak. A Super Bowl döntőjén van az igazi nagy dobásuk, több millió eurót csalnak össze látványos koreográfiával, majd főhőseink útjai elválnak. Több év után találkoznak újra, a mikor is Nicky egy igazán furmányos csalásra készül a F1 világában.

A film félelmetesen mutatja be, milyen könnyű is a átejteni az embert: amíg az egyik kézre figyelünk, egy másik kipakolja a zsebeinket. Gyönyörű koreográfiát járnak a New Orleans-i jelenetben, a tömeg forgatagában, akár egy precízen megtervezett tánc. Itt egy hivatásos tolvajpár, Apollo Robbins és élettársa, Ava segítettek élethűre gyakorolni a főhősökkel a mozdulatokat. Ők színpadi tolvajok, színpadi előadásokkal mutatják be, milyen könnyű elemelni egy tárcát, illetve biztonsági tanácsadással is foglalkoznak. Robbins Smith-t még Vegasba is elvitte a szerepre való felkészülés során, ujjgyakorlatnak egy boltból kellett lopnia, és saját bevallása szerint leizzadt közben, mert lopni mégsem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnik.

Focus-Will-Smith-Margo-Robbie-movie-review-trailer-Henry-Fitzherbert-561013
Duplázzuk meg!

Egyébként a 46 éves Will Smith még mindig meglepően jól eladható kockahasú szépfiúként, és csak a közeli jeleneteknél látni a szarkalábakat, amik jelzik, hogy kétszer annyi, mint aktuális filmbéli partnere. Úgy alakítja a játékfüggő fogadásmániást, hogy pontosan az a fény van a szemében, ami a falusi kocsmák játékgépei előtt ülő megszállottakéban, akik hirtelen felindultságból több száz eurókat dobálnak be. Az az egyik legjobban sikerült jelenet szerintem, libabőrös lesz tőle az ember.

 hirdetes_300x300  

Az egyik legjobb mellékszereplő Adrian Martinez, aki a legromantikusabbnak szánt pillanatokba is képes olyan zseniálisan alakítani a tahót, és a létező legmalacabb vicceket beköpni, hogy a néző visítva röhög fel.

Romantikus is meg akció is, mintha nem  bírná eldönteni pontosan, melyik kategóriába akar tartozni. Volt benne egy-két gagyi jelenet, a F1-es csalás pedig nem kifejezetten hihető, és felületesen átdolgozott, ennek ellenére tetszett. Amikor azt gondolod, hogy most már talán nem jön semmilyen csavar, még akkor is bevillan valamiféle bónuszmeglepetés.

Az idei év első olyan filmje, amit teljes mértékben tudok nyugodt szívvel ajánlani a könnyed kikapcsolódást keresőknek.

8/10

Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!