Március a könyv hónapja, ebből az alkalomból úgy gondoltuk, hogy megosztjuk olvasóinkkal, mi éppen mit olvasunk, illetve mit ajánlunk az unalmas percekre.

 

 

 

Békési Júlia (Maniatransylvania):

TN6_B1288818 Mint rendes külügyes, az én jelenlegi kedvenc könyvem Helmut Kohl A fal leomlásától az újraegyesülésig című remekbeszabott életrajzinak mondott, ám történeti-politikai-lélektani (!) visszaemlékezése. A könyv 2014 végén jelent meg az Antall József Tudásközpont gondozásában. Tudtam az elkészüléséről, ám úgy döntöttem, előbb meghallgatom a dicsérő szavakat a budapesti díszbemutatóján, ahol többek között a fordító és Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő is megosztotta gondolatait a bajor származású politikus visszaemlékezéséről. Amint hazaértem, máris nekiestem mind a 312 oldalnak.

 hirdetes_810x300  

A Bill Clinton által a második világháború utáni időszak legjelentősebb európai államférfijaként nevezett nyugatnémet kancellár életének talán legjelentősebb néhány hónapjába nyerhetünk bepillantást, egészen pontosan 1989. november kilencedikétől, tehát a berlini fal leomlásától 1990. október harmadikáig, amikor már az áhított német egység napját ünnepelték. Kohl külön előszót írt a magyar olvasóknak, melyben méltatja Németh Miklós egykori magyar miniszterelnököt, akinek köszönhetően megnyíltak a határok az NDK-ból Magyarországra menekülő németek előtt ,,ezzel kiütve az első téglát a berlini falból.” A könyv mind a huszonhét fejezete rendkívül izgalmas, különös tekintettel az orosz-amerikai dimenzióban való lavírozásra. Úgy vélem, annak aki Európában él, mindenképpen érdemes elolvasnia Kohl újabb művét, hogy megértse: mi, miért és hogyan zajlott 1989-90-ben Európa szívében.

Bogos Zsuzsanna (Csombor):

BB-könyvJó lenne kivonni magunkat a mindennapi robotból, nem foglalkozni a külvilággal, kicsit pihenni, feltöltekezni. Ismerős? Ha eljátszottunk már a gondolattal, Barsi Balázs könyve tetszeni fog. A ferences szerzetes kolostori életének eseményeit örökítette meg napló formájában, ezzel lehetővé téve számunkra is, hogy lelassuljunk, nyitottabbak legyünk belső világunkra.

Mert azon túl, hogy megtudhatjuk, miként telnek egy 20. századi szerzetes napjai, ízelítőt kapunk elmélkedéseiből – e kettő valójában szétválaszthatatlanul összefonódik a szövegben; leírja például, hogy mire gondol a fodrásznál, mit jelent egy ferencesnek a kert művelése, mit lát látogatóiban, vagy, hogy mi alapján küldi haza a szerzetesi hivatásra alkalmatlan jelöltet. A könyvet olvasva nemcsak külső megfigyelői leszünk e titokzatos kolostori világnak, hanem vele együtt – akár akaratlanul – mi is elkezdünk számot vetni a dolgainkkal. És így megtalálhatjuk azt a belső békét, mely a megfeszített életritmus nehézségei közepette úgy hiányzik.

Vésey Kovács László

fülKosztolányi olyan hatásosan tud helyekhez és pillanatokhoz érzéseket társítani, hogy az olvasó rögtön elmerül az ő világában. Elsüllyedt Európa c. útleírásában valóságos helyszínekkel – a század eleji és a két háború közti Európa nagyvárosaival és népeivel – teszi ezt. Bárkinek nyilvánvaló és csak Kosztolányi számára észrevehető dolgokkal. Mindenütt az emberit, az egyénit keresi, de nem fél kimondani az általánosságot sem.

A germán pontosságról, szigorú társadalmi formákról azt írja, hogy negyven évig él így az ember, aztán egyszercsak észreveszi, hogy elmúlt a fiatalsága. Az unalmasan hibátlan Svájcban csak betegeskedni és meghalni szeretne, de élni inkább máshol. A rendezetlen Olaszországban párhuzamosan látja meg a latin kultúra ősi folytonosságát és a vidám fiatalosságot. A franciákon meglepődik, hogy míg mi magyarok a kávézóba is beköltözünk, ők az otthonukban is csak kisigényűen megszállnak.

Bécsben hiába ugyanolyan minden, mint Budapesten, mégis lélektani korlátot fedez fel, és tűpontosan jellemzi mindkét népet: „Minden bécsiben van egy kevés nyárspolgár, egy kevés kegyenc és lakáj. Minden budapestiben talán egy nagyúr és egy csirkefogó.” Irodalmi csúcsminőségben, emberi léptékben hozza elénk az olaszok szenvedélyességét, a franciák fölényesen értelmes modorát, a németek mindent számszerűsítő és mégis lírai precizitását, a hollandok halálos takarékosságát, az angolok hideg tárgyilagosságát. És ez a könyv mindemellett nem lehetne ennél magyarabb.

Lengyel Diana (majd.holnap)

krudy

Pár cikkben talán már kifejtettem, hogy nagyon szeretemhasam. Ha pedig enni nem lehet, a szüneteket az evésről való olvasással töltöm ki. Vinkó József Szellem a fazékból cimű műve afféle előétel volt, és most a legnagyobb gyomorírónk, Krúdy Gyula Gasztrohangulatok című műve szerepel az étlapon. Vigyázat, mert éhesen nagyon rossz döntés nekiülni a 33 nyálcsorgató novellát tartalmazó kötetnek. Krúdy olyan ízletes fogalmaz, hogy érezzük az orrunkban a piac és az éttermek illatát, összefut a nyál a szánkban és látjuk magunk előtt az igazi ízig-vérig pincért, aki már akkor tudja mit rendel a kedves vendég, mikor az még helyet sem foglalt a restiben.

Igazi nosztalgikus kirándulás a 20. század első felébe, amikor még az emberek tudtak enni, a margarintól az igazi cukrászok kifutottak volna a világból, és a februárban paradicsomot kereső háziasszonyt Lipótmezőre küldték volna a piaci kofák. Enni Krúdytól kell tanulni, megéri!

Egyszerre azonban csak ritkán olvasok egy könyvet, inkább az a jellemző, hogy hangulattól függően, két-három könyvet váltogatok. Így van ez most is, Krúdy mellett George R.R. Martintól a Királyok csatája és Terry Pratchett Éjjeli őrjárata még további favorit. Ez utóbbiakról azonban órákig tudnék áradozni, majd talán egy másik cikkben bővebben szólok róluk. 🙂

Király Zsolt (nyomkereső)

krcmeryJelenleg három könyv is fekszik az éjjeliszekrényemen, jelenleg ezeket olvasom:

1. Jón Gnarr: Hogyan lettem egy izlandi nagyváros polgármestere, és változtattam meg a világot.

A problémás iskolástól a taxison és komédiáson keresztül egészen Izland fővárosának főpolgármesteri posztjáig. A viccpárt először valóban viccnek indult, a művész Jón Gnarr számára mégis élete egyik fő állomásává vált. Hogyan lehet megváltoztatni a társadalmat úgy, hogy közben az ember önmaga tudjon maradni? Gnorr önéletrajzi kötete őszintén beszél életéről, gyengeségeiről, vizióiról.

A könyv magyarul egyelőre még nem jelent meg, cserébe itt egy vele készült interjú.

2. Silvester Krčméry: Igazsággal a hatalom ellen. A férfi története, akit nem törtek meg (Pravdou proti moci)

Ajánlom mindenkinek, aki érdeklődik a kommunistaelleni harc hiteles hősei iránt. „Akire különösen emlékszem, és akit a Szentatya is nagyon kedvelt, az Silvio volt, Silvio Krčméry” – mondta róla Stanislav Dziwisz bíboros, II. János Pál pápa személyi titkára.

3. Kepes András: Tövispuszta

Tökéletes olvasmány, lebilincselő regény!

Csonka Ákos

^C9A9A7EA6C0B387ECB46C08313EE2759A64751A1120B9E50A7^pimgpsh_fullsize_distrÁltalában mindig több könyvet olvasok egyszerre, és azt forgatom, amelyik leginkább illik a hangulatomhoz. Pillanatnyilag kettő van megkezdve. Márai: Harminc ezüstpénze, illetve korábbi tanárom, Simon Attila legújabb kötete, a Magyar idők a Felvidéken című.

Márai számomra az alfa és az omega, bár néha szoktam vele vitatkozni és van, amit máshogy látunk, de nagy részben az ő nézete határozza meg az én véleményemet is megannyi dolgot illetően. Az az úri elegánsság, tartás, ahogy ír a világról, az élet derűs vagy éppen kiábrándító pillanatairól, az bármikor meg tud nyugtatni és felemeli a lelkemet. Van az a könyve, hogy Budán lakni világnézet, én úgy gondolom, hogy Márait olvasni is világnézet.

A harminc ezüst, az árulás természetrajzát járja körül. Ahogy Márai úgy én sem tudtam soha megérteni, hogy mi vezethet oda egy embert, hogy elárulja sajátjait. Tulajdonképpen egy lélektani regényről, egy bibliaelemzésről van szó, bár ezeknél jóval több. Jézus, Júdás és a tanítványok kapcsolatán keresztül mutatja be az emberi gondolkodást. Az ezernyi utalás, elvonatkoztatás és összekötés a mai korral, olyan hatást keltet, mintha csak az elmúlt években vetette volna papírra e sorokat. Ahogy mindegyik Márai könyvet, ezt is meleg szívvel tudom ajánlani mindenkinek.

Simon könyve ezzel szemben egy történelmi munka, mely Felvidék hazatérésének korát foglalja össze, annak megannyi napos és árnyoldalával. Ami meglep – bár az egyetem padjaiban ezeknek nagy részét hallottam már a szerzőtől –, hogy rengeteg olyan oldala is volt a visszatérésünknek, ami nem volt a kirakatba téve, de ismerve az akkori viszonyokat elítélni így sem tudom. Kíváncsian várom, hogy mi lesz az egésznek a végkövetkeztetése…

Körkép.sk/bjb, bzs, vkl, ld, kzs, csá

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Ajánlott cikkeink:

Lélektisztító kocsmázás

Jókai 50 árnyalata

Az ismeretlen

Így aprítja a másnapos Ady (és barátai) a zombikat

Egy ember

Frei Tamás: 2015 – a világ és ami mögötte van

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!