A kutya szó hallatára mindenkinek más és más kép ugrik be, hiszen a kutyafajták elképesztő sokféleséget mutatnak. Ma a világon legalább 430-at tartanak számon, ugyanis a történelem során minden nép kinemesítette a saját életmódjához és elvárásaihoz illeszkedőket. Mi magyarok e téren is büszkék lehetünk, hiszen a világ kutyafajtáinak 2 százaléka nekünk köszönhető.

A még eredeti szépségében tündöklő Kárpát-medencei táj nemcsak a múltkori részben bemutatott magyar vadászkutyák számára biztosított kiváló munkaterepet, de pásztoraink is remek társakat tudhattak maguk mellett. A pusztai, rideg állattartás a legjobb minőségű húst, illetve tejet eredményezi, ám ennek igen kemény életmód az ára. Ez a fényűzésmentes, veszélyes életmód a pásztorokból szilaj, kemény embereket faragott, kutyáikból pedig dolgos, önálló döntésekre kész és a gazdája minden rezdülését megértő segítőket nevelt.

Önérzetes híresség

Puskás Öcsi, a paprika, a gulyás és a puszta után valószínűleg a puli jut a külföldiek eszébe először a magyarokról. A mindannyiunk életét behálózó facebook alapítója, Mark Zuckerberg is pulit tart – oldalának jelenleg több mint kétmillió kedvelője van. Igazi sztár, összetéveszthetetlen külsejére mindenki odafigyel. Ennél azonban többet is tud, termeténél jóval nagyobb állatokat tartott munkakutyaként kordában, ami csakis bátor és okos jelleme miatt sikerülhetett. A pusztai zord körülmények emellett edzetté és ellenállóvá tették az évszázadok során, a folyamatos önálló döntési helyzetek pedig találékonyságra sarkallták. Képességeivel tisztában is van: rendkívül önérzetes. E szívünkhöz annyira közelálló kutya története több ponton hasonlóságot mutat tehát saját történelmünkkel – és sajnos a próbatételek is hasonlóak voltak.

(kép: www.dogbreedinfo.com)
(kép: dogbreedinfo.com)

A mezőgazdaság megváltozásával csökkent a legelők területe, a hagyományos magyar állatok helyett nagyipari méretben tartható külföldi fajták lepték el az országot, akiknél a ridegtartás szóba sem jöhetett: megjelentek az állattelepek. A 19. században még a magyar néplélek szimbólumaként számon tartott pásztorok nagy része, és velük együtt kutyájuk, a puli feleslegessé kezdett válni. A komoly megfogyatkozástól Raisits Emil és munkatársai mentették meg, illetve az, hogy a puli képes volt alkalmazkodni a modern kihívásokhoz is, és pályát módosított. Egyre több kutya jelent meg falvakban, városokban, immár házőrzőként vagy éppen rendőrkutyaként.

(kép: neveljunkkutyat.blog.hu)
(kép: neveljunkkutyat.blog.hu)

Mivel pusztai munkakutyaként korábban már hozzászokott ahhoz, hogy gazdája minden apró rezdüléséből olvasson, és rögtön reagáljon, hamar házikedvenc vált belőle. Egyre többen választották társul ezt a kutyát, ezért a második világháború sem tudott kárt okozni a fajtának – ellentétben a magyar fajták többségével. Energikus, mozgékony, rendíthetetlenül őrzi a rá bízott házat és családot, emellett családszerető, játékos állat, akinek erős egyénisége bárkit el tud bűvölni.

A puli bundája állandó gondozást igényel (kép: https://www.facebook.com/beast.the.dog)
A puli bundája állandó gondozást igényel (kép: www.facebook.com/beast.the.dog)

A puszták sportbajnoka

 hirdetes_810x300  

A pumit a 17-18. században tenyészthették ki a puli és a merinó juhnyájakkal érkező terrier jellegű pásztorkutyák kereszteződéséből. Sokáig nem is tartották külön fajtának, 1924-es az első róla származó leírás. Bár használták munkakutyaként, kisebb számban tartották, mint a pulit, így a második világháború megviselte a fajtát. Igazi tenyésztése a hatvanas években indult meg, de csak három évtizeddel később lett szélesebb körben is ismert.

(kép: http://netboard.hu)
(kép: netboard.hu)

Sportos, aktív életet élő családoknak ajánlják, hiszen imád mozogni. Gyorsan tanul és szeret a figyelem középpontjában lenni, ezért bármilyen kutyás sporthoz ideális. Lubickol az akadálypályás feladatokban, így azokban a skandináv országokban, ahol az agility-versenyeknek hagyománya van, már akkor is előszeretettel választották ezt a fajtát, amikor nálunk sajnos alig tudtak létezéséről. A mozgást és bundájának rendszeres ápolását gazdája iránti odaadó hűségével és a ház rendkívül éber őrzésével hálálja meg. Fáradhatatlansága miatt vidéki gazdaságokba szintén ajánlják. Képességeiről bővebben itt lehet olvasni.

A pumi és a szürkemarha (kép: http://pumiworld.hu)
A pumi és a szürkemarha (kép: pumiworld.hu)

A majdnem elfelejtett agytröszt

A mudiról még a puminál is kevesebben hallottak, noha képességeivel igencsak rászolgált arra, hogy büszkék legyünk rá. A rendkívül intelligens, elképesztő munkabírású, sokoldalú mudi sokáig csupán a pásztorok előtt volt ismert – a felvidéki palócok is tartották egyébként. Népszerűsítésében a Budapesti Állatkert vállalt fontos szerepet, tenyésztését és önálló fajtává minősítését a balassagyarmati Nagy Iván Múzeum állatai alapján kezdték el.

(kép: http://agroinform.com)
(kép: agroinform.com)

Mindez az 1930-as években történt csak meg, így pár évvel később máris egy óriási próbatétel várt erre a csodás fajtára: túl kellett élnie a világháborút. Sajnos ez csupán néhány példánynak sikerült, így sokáig kérdéses volt, sikerül-e megmenteni a fajtát vagy teljesen eltűnik.

(kép: http://kiralytanya.uw.hu)
(kép: kiralytanya.uw.hu)

Legnagyobb szerencsénkre a mudi kiállta a nehéz időket. A kutya, amit egykor az igényes pásztorok tartottak, majd végigszenvedte a magyarságot érő megpróbáltatásokat, mára egyre népszerűbb és megbecsült fajtává lett. Remek jelzőkutya, de nem ugat sokat. Nagyon ragaszkodik gazdájához, annak minden kívánságát figyelmesen lesi. Könnyen tanul, az egyik legokosabb kutyának tartják a világon. Jól kijön a gyerekekkel, imád játszani. Fürgesége és fáradhatatlansága azonban olyan tulajdonost igényel, aki tud vele foglalkozni: sportolni, frizbizni vagy agilityzni kell vele, hogy levezethesse energiáit.

(kép: http://kutya-tar.hu)
(kép: kutya-tar.hu)

A sorozat első része itt olvasható, folytatása következik.

Bogos Zsuzsanna

A nyitóképen egy cifra mudi látható. (forrás: akutya.hu)

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!