A Fallgrapp Jureš Liška zenész elektroakusztikus projektje, amely alig van három éve a szlovák zenei palettán, mégis sikert sikerre halmoz. Kellemesen ötvözik a szlovák népzenei motívumokat az elektronikus zenével, a közönség és a kritikusok is  kedvelik őket. A 2014-es RadioHead Awards-on a legjobb debütálás, a legjobb album, a legjobb elektronikus zenei produkció és a legjobb dal kategóriában is taroltak, Bonobo tavalyi pozsonyi koncertjére pedig előzenekarnak választotta ki őket a világhírű DJ. A Pohoda fesztiválon a zenekar megálmodójával, Jureššel és Norával, az énekesnővel beszélgettünk

Az idei Radiohead Awards-on négy díjat is bezsebeltetek , miközben a zenekar alig három éves. Hogyan látjátok ezt?

Jureš: Brutális dolog. Nagyon intenzíven élem ezt meg. Még ha a többiek ezt úgyis látják, hogy lötyögünk összevissza, eljátszunk valamit, aztán ennyi…

Nora: Hééééé!

Jureš: (nevet). Komolyra fordítva: soha nem volt semmiféle komoly ambícióm, hogy valami hatalasat alkossunk, de mindenképp örülök, hogy ennyi embernek tetszünk. Én ma is féltem, hogy alig akad majd pár ember, aki kíváncsi lesz ránk.

 hirdetes_810x300  

Ehhez képest a délután három órakor zajló koncerteteken tele volt a nagysátor.

Jureš: Majdnem hanyatt estem, csak lestem, hogy mi ez? Brutális. Örülök, hogy ennyi embert érdekel a szlovák zene, amikor rájuk néztem, a fiúk elől rendesen énekelték a szövegeket. Hihetetlen volt.

Maroš Hečko, a Rádió FM fő dramaturgiai vezetője a RadioHead díjátadóján azt mondta, egészen más a hozzáállásotok a zenéhez mint az eddigi megszokott. Milyen ez a hozzáállás?

Jureš. Hát ezt én sem tudom. Nekem van egy ilyen hozzáállásom a koncerteken (feláll, mutatja), meg még ilyen is (szintén mutatja). Ezek lehetnek az új hozzáállások. Tudod, mi nem ugrálunk a koncerteken, inkább csak állunk. Tehát mindenféle hozzáállásunk van a hangszerekhez. Változtatjuk őket.

Nora: Én néha le is ülök.

Melyik fellépésetekre vagytok a legbüszkébbek?

Jureš: Én nekem ez a pohodás is tetszett. Persze mindegyik fellépésnek megvan a maga hangulata. Teljesen más egy fesztiválon meg egy klubos fellépés alatt, és valamelyikre nagyon rosszul emlékezem. Nem szívesen játszom fényes nappal koncerten. Nehéz átadni a hangulatot, ha egy lassú, intim hangulatú dalról van szó, kinn pedig hétágra süt a nap. Ezt nagyon nem szeretem. Ezért próbáljuk úgy szervezni, hogy ha nem is lehet este, legalább sötétebb helyen legyen, mert nemcsak a hang a fontos, de a képi világ, a vizualizációk is.

Jureš saját bevallása szerint az örök elégedetlen, aki a legtöbb koncerttel olyan 30-35%-ig elégedett, de a Körképnek elmondta: a mai koncerttel nagyon elégedett vagyok. Olyan 75%-osan. 🙂

És a Bonobo előtti fellépés? Néhányan azt mondták, hogy kis híján jobbak voltatok mint ő.

Jureš: Nem, dehogyis… Ezt hol olvastad?(nevet). Jó koncert volt, de nagyon stresszes, nagyon nem tudtunk ellazulni a koncert alatt. De összességében véve remek koncert volt.

Az egyes szövegeitekben fontos szerepe van a szlovák nyelvvel, játszotok a szavak dallamával, hangzásával. Melyik a fontosabb számotokra – hogy a szövegnek legyen értelme, vagy inkább a dallamra illeszkedjen?

Jureš: A szövegek? Nora, gyere, meséld el, hogyan írod a szövegeket! Mint most a koncert előtt…

Nora: Ma játszottuk a Gejša című számot, amelynek éjjel írtuk a szövegét, aztán ma koncert előtt módosítottunk rajta, és leírtam egy papírra, a monitor elé ki kellett ragasztanom, hogy tudjam…

Jureš: Van egy számunk, amit ő nem kedvel, és nekem kell őt irányítani, hogy elviselje, és már legalább három refrént kitaláltunk neki…

Nora: Aztán azt mondja, hogy írjak neki szöveget én, de képtelen vagyok. Szörnyű. De hogy visszatérjek a kérdésre, a dallam teljesen kötődik a szöveghez.

Jureš: Mi abban a stílusban dolgozunk, hogy először megcsináljuk a zenét, aztán az énekes dallamát együtt a szöveggel.

Jureš, te azt nyilatkoztad, a zenekart elvárások nélkül alapítottad. Még mindig nincsenek elvárásaitok, a jövőre vonatkozóan?

Jureš: Azt szeretném, hogy minél többet itt lehessünk, minél több mindent csinálhassuk. Mi csak jöttünk, zenéltünk, az embereknek pedig megtetszett. Ha itt leszünk egy vagy két év múlva, és akkor még mindig valamiféle dalokat fogunk farigcsálni, az szuper lesz.

A zenekar tagjai több különböző városban élnek, országszerte. Hogyan zajlanak a próbák?

Jureš: Komplikáltan. Hiperkomplikáltan. A próbák a legrosszabb dolgok, amik léteznek. Ha koncertezünk, akkor legyintünk csak, jó lesz, megcsináljuk. Ha én valamit készítek a stúdióban, az rendben van. Ha Nora küld valamit, az is rendben van, de a próbák … Tízből egy sikerül úgy, hogy azt mondhatjuk, rendben, csináltunk is valamit, de egyébként … Pokoliak.

És az új album?

Jureš: Már készül. Már ma is két számot játszottunk róla, tehát valami új szerepel a koncertjeinken, de a legtöbb újdonságot még teszteljük, hogy megtudjuk, működnek-e.

Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Napi beszámolóink a 2015-ös Pohoda fesztiválról:

Slovakia, be happy! – de előbb sorakozd ki az odavezető utat

Spanyol pogó Manu Chao-tól és kézcsók a Para énekesétől

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!