Fagyosan indult a pénteki nap, nem emlékezem, hogy valaha is volt ennyire hideg éjszaka a Pohodán. Elmaradt két koncert is, az Eagles of the Death Metalt pedig ki kellett tolni hajnal egyre, mert a zenekar négy órát várt a szerb-magyar határon. Talán ezért is kicsit lötyögősebb volt a péntek délutáni, koraesti hangulat. Egészen a Franz Ferdinand megérkeztéig, az estére a bizarr koronát a Die Antwoord tette fel.

A Pohoda közönségében van pár közös dolog. Például, hogy élnek-halnak a kiflibe csapolt treszkáért (20 perces sorban állással szerezhető meg az értékes kincs), a hipszterkávézók kávéjáért, limonádéjáért és édes sütijeiért (Foxford kávézó, 30 perces sorban állás, egy nap alatt elfogyott az összes édes süti) és a hamburgerért (a Regalburgerhez, ha nincs egy felesleges órád, be sem kell állnod). Reggel a zuhanyhoz menet is óriási a sor, de a várakozást legalább kellemesebbé teszi egy rezesbanda, akik egy autó platóján közlekednek fel-le a fesztivál területén, és fújják a nótájukat.

Pohoda2015_day2_Fallgrapp_martina_mlcuchova_web-8
Fallgrapp. Kép: Bažant Pohoda/Martina Mlcuchová

Miután remekül kisorakozta magát az ember, érdemes lehuppani a fűbe, és átadni magunkat zenének. Mondjuk Billy Barmanéknak, akik a szlovák zenei élet egyik legüdébb színfoltja. Hozzájuk hasonlóan a kiváló szlovák zenekarok sorát gyarapítja a Fallgrapp is, akik az idén a taroltak a Radiohead Awards-on, és bár délután háromkor volt a koncertjük, egy tűt nem lehetett leejteni a Space Aréna sátorban, pedig nem száz emberre tervezték azt. A zenekar vezetője, Jureš Líška a Körképnek elmondta, hogy félt is tőle, hogy ilyen korai időpontba tették őket, mert jobban szeretik az esti koncerteket, de igazán nem volt okuk a panaszra. (A teljes interjú hamarosan).

Hasonló pozitív élményünk volt a brit Tom Vekkel is. Délután négy órakor nem sok ember lőzöngött az elején a nagyszínpad előtt, de az alternatív popzene és a srác a szomszédból imidzses Vek hangja végül csak odacsábította a népet.

Pohoda2015_day2_FFS_martina_mlcuchova_web-7
FFS. Kép: Bažant Pohoda/Martina Mlcuchova

Az este egyik szuperprodukciója egyértelműen a Franz Ferdinand & Sparks volt. A két korban, stílusban és kontinensben is különböző zenekar együttműködésének eredménye nemcsak 12 új szám, hanem az is, hogy a 30 évvel idősebb Mael testvérek hozzáfiatalodtak a fiatalabb zenésztársaikhoz. Szinte meg sem látni, hogy amikor a Sparks alakult, a Franz Ferdinand frontembere, Alex Kapranos még meg sem született. Kiemelnénk a Sparks billenytűsét, Ron Maelt, aki az egész koncertet szigorú arckifejezéssel, ing, öltöny, nyakkendő kombinációban játszott, pillantásai olyanok voltak, mint a komoly apaé, akinek nem tetszik, hogy csemetéi eszetlenül szaladgálnak a színpadon, de nyilvánosan nem akarja őket megfedni. Egyetlen egyszer „bolondult meg” a 75 perces koncert alatt pár pillanatra, de kétségkívül az a pár pillanat kapta a legnagyobb ovációt a közönségtől. Majd megigazította az ingét, és visszatért fapofával a billentyűkhöz. A formáció egyébként nemcsak az FFS projekt új számukat játszotta, előkerült jónáhány Franz Ferdinand nóta is, mint mondjuk a Take Me Out.

Pohoda2015_day2_DieAntword_martina_mlcuchova_web-5 (1)
Die Antworod. Kép: Bažant Pohoda/Martina Mlcuchová

Ahogy csökkent a hőmérséklet, úgy fokozódott a hangulat a Die Antwoord előtt. A dél-afrikai Ninja and Yolandi Vi$$er erős kezdéssel Pikachu jelmezben indítottak, majd 15 percenként kosztümöt cseréltek, a színpadon a két táncos és egy állarcos DJ egészítette ki még a bandát. Tény, hogy a közönség extázisban volt a produkciótól. Yolandi hangja nem tudom, hogy a való életben mennyire idegesítő és infantilis, de ehhez a zenéhez brutálisan passzol a sikítása. Minden nagy slágerhez odakerült a pipa ( I Fink U Freeky, Baby´s on Fire, Pitbull Terrier). Ráadásként még elnyomták az Enter the Ninja-t, majd az énekesnő belesipította a tömegbe, hogy „Slovakia, be happy, bye-bye!”, én pedig úgy gondoltam, hogy ettől jobb a pénteki napon már nem lehet, és a sátram felé vettem az irányt.

 hirdetes_810x300  

Ami pedig ma este lesz: Björk, Björk, Björk, CocoRosie, Les Ambassadeurs, Young Fathers, Corben Dallas Symphony, Puding Pani Elvisovej interjú.

Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Illusztrációk: a fesztivál hivatalos sajtófotói

Előzmények:

Csütörtöki nap – Spanyol pogó Manu Chao-tól és kézcsók a Para énekesétől

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!