Nem szeretem Björköt. Mégis, hezitálás nélkül kijelenthetem, ő lett a 2015-ös Pohoda királynője. Björk egy jelenség. A zenéjéhez fel kell nőni (mentális értelemben), és bevallom, a koncertre elsősorban a show miatt voltam kíváncsi. A koncert után sem lett a kedvencem. De azt hiszem, megtanultam tisztelni.

Az izlandi énekesnő megközelíthetetlen jelenségnek tűnt, nem engedte meg sem a koncert alatti fotózást, sem a videózást, esetleges interjú szóba sem jöhetett. (Az összes róla készült képet ágyú méretű teleobjektívvel csinálták a srácok). A koncert alatt végig álarc takarta az arcát, és nagyon kevés szám alatt mutatták őt közelről, helyette tudatosan megtervezett projekciókat vetítettek a nagyképernyőkön. A zene és az egész hangulat mégis éteri volt.

Az élményhez hozzájárult, hogy pont a koncert alatt ment le a nap, és az egész atmoszférától lúdbőrös lett az ember. Még az elején gusztustalannak tűnő ízeltlábú projekciók (párzó lepkék, peterakás, petékből kikelő hernyók, meztelen csigák, méheket széttépő darazsak), is utólag valahogy értelmet nyertek.

Björk leginkább a januárban megjelent Vulnicura című albumáról játszott, s igaz, a korábbi dalait sem a vad, táncolható ritmus jellemzi, ez azonban még különlegesebb, belsőbb, megrázóbb lett, mivel ez a lemez a Matthew Barney-val való szakításának a feldolgozását követi végig. A koncert tűzijátékkal zárult. Meg egy felejthetetlen élménnyel mindenki számára, aki elég nyitott, hogy befogadja Björk külön kis világát, A ZENÉT, csupa nagybetűvel.

BJORK foto©Ctibor Bachraty
A tűzijáték a show végén. Kép: Bažant Pohoda/ Ctibor Bachratý

Kaščák: Ez volt az eddigi legsikeresebb évünk

„Szinte minden jegy elkelt, teltházasnak mondható az idei évfolyam. Ez volt az eddigi legsikeresebb évünk“ – mondta el Mišo Kaščák főszervező. Pardon, ő a főszervezőt kijavítaná: „a főszervezők mi vagyunk, a szervező csapat“ – helyesbítette a sajtótájékoztatón is.

 hirdetes_300x300  

Kiemelte, hogy mennyire jó, hogy a fesztiválon közös részt hoztak létre az összes művésznek, ahol a legkisebb zenekarok is megkapják azt a színvonalat, mint a legnagyobb fellépők. És működik, az egyes zenekarok összeismerkedhetnek, a régi ismerősöknek pedig jó alkalom, hogy újra találkozzanak.

Kaščák Björk-ről is elárult több érdekességet a kulisszák mögül. Például, hogy nem sok helyen marad késő éjszakába nyúlóan egy fesztiválon, úgy ahogy tette azt a Pohodán. Maradt végig az utána következő Les Ambassadeurs koncertre is, amelyet a backstage mögött táncolt végig, ami a stábja szerint is tényleg nem mindennapi.

Pohoda2015_day3_MichalKascak_martina_mlcuchova_web-1
Mišo Kaščák vasárnap hajnali 6-kor az utolsó koncerten elbúcsúzik a közönségtől – rá tényleg büszkének lehet lenni. Kép: Bažant Pohoda/ Martina Mlcuchová

Björk ügynöke a zenei világ egyik legfontosabb embere. Ha ő itt jól érezte magát, és pozitív referenciákat ad, az azt jelenti, hogy a Pohoda végérvényesen felkerül a nagy és híres zenei fesztiválok top kategóriájába. A jövőre 20 éves rendezvénynek ettől nagyobb születésnapi ajándék nem is kellhet.

Kaščák azt is hangsúlyozta, fontos számára, hogy megmaradjon a fesztivál lelke, hangulata. „Nem akarunk olyan neveket hozni, akik lehet hogy több ezer, tízezer embert hoznának ide, de a csak miattuk ideérkező látogatók napközben unatkoznának, vagy nem éreznék át a fesztivál szellemét. Volt, hogy ügynökök kínálták a nagy, neves előadókat, de mi visszaírtunk, hogy köszönjük, nem. Legtöbbször hitetlenkedve fogadták. Komolyan? – kérdezték az elutasító emailre. Furcsa érzés ez.“

Csütörtök délután egy srác egy külföldi fiatalnak azt magyarázta: „Ez borovička, igazi tradicionális szlovák alkohol, az egyetlen dolog, amire a szlovákok valóban büszkék lehetnek.“ Szerintem tévedett. A Pohoda az, amire a szlovákok igazán büszkék lehetnek.

Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Illusztrációk: a fesztivál hivatalos sajtófotói

Előzmények:

Pénteki nap – Slovakia, be happy! de előbb sorakozd ki az odavezető utat 

Csütörtöki nap – Spanyol pogó Manu Chao-tól és kézcsók a Para énekesétől

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!