Alig egy hét múlva indul Budapest egyik legnagyobb tömegmágnes rendezvénye, a Sziget Fesztiválköztársaság, Európa kétszeresen legjobb nagyfesztiválja. A rendezvény a magyar pénztárcával már rég nem ápol baráti kapcsolatokat, de egy-egy napra mindenképp megéri leugrani az Óbudai-szigetre. Most számba vesszük, melyik nap melyik fellépő miatt érdemes kiperkálni 18 – 20 ezer forintot a napijegyért.

Hétfő – Let Me Entertain You

A mínusz első nap egyértelmű császára Robbie Williams. Olyannyira, hogy külön plakátot is kapott az esemény. Robbie-nak eddigi szóló karriere során összesen 11 nagylemeze jelent meg, az ezekhez kapcsolódó turnéival szépen fokozatosan az egész világot meghódította, nem mellékesen 17 BRIT Awards-ot is bezsebelve. 2006-ban – a mai napig rekordnak számító – 1,6 millió jegyet sikerült eladnia mindössze egy nap alatt, de az ő nevéhez fűződik a legnagyobb létszámú szabadtéri koncert is: három este alatt összesen 375 000 néző látta őt Knebworth-ben. Bónuszként a koncert előtt megnézhetjük, milyen, ha 20 ezer lufit egyszerre engednek szállni az ég felé.

Kedd – Egy igazi úriember és elképesztő hangú fiatal hölgyek

Erős kombináció jutott a nulladik napra is. Kezdve Gentlemannel, a kölni, de már évek óta Jamaicán élő reggea előadóval és zenekarával The Evolutionnal, folytatva az elbűvölő Selah Sue-val. A mindössze 25 éves belga csodahangú neo-soul díva már 2011 óta bolondítja a közönséget olyan remek számokkal mint a Raggamuffin, a Summertime vagy a Crazy Vibes. Fellépése többek közt azért is aktuális, mert márciusban jött ki második lemeze, a Reason. Az est másik fénypontja a Florence and the Machine lesz. Az indie és a soul keverékét játszó együttes két albumukkal MTV-, Q- és Brit Awardst díjakat is bezsebeltek, szereztek zenét A nagy Gatsby című filmhez, és dolgoztak már együtt Calvin Harris-szel és a Fat Boy Slimmel is.

A kissé másfajta zenét kedvelőknek ajánljuk az Infected Mushroom duót: a pszichedelikus trance világában egyeduralkodó izraeli (jelenleg Los Angelesi székhelyű) formáció több mint 15 éve szállítja a közönséget beszippantó, folyamatosan változó elektró ütemeket. Ez idő alatt kilenc nagylemezük jelent meg, 2013-ban közreműködtek Lady Gaga Artpop című lemezén, a brit DJ Magazin pedig a világ 10 legjobb DJ-je közé választotta őket.

 hirdetes_300x300  

Szerda – A feneked a gyengém

Szerdáról három zenekart emelnénk ki. Az egyik a Gogol Bordello etno-punk együttese, akik olyan, de olyan spontán bulihangulatot képesek teremteni, a koncertjük feltétlen fel kell hogy kerüljön a bakancslistánkra. A különböző országokból származó tagokból álló együttest azt ukrán Eugen Hütz hozta létre, érdekesség, hogy eredetileg Hütz and the Béla Bartóks, nevet viselte, de amint a frontember egy interjúban elmondta, muszáj volt megváltoztatni, mert: „nobody knows who the hell Béla Bartók is in the United States”. Cigányzene, punk, vad karneváli, balkáni muzsika keveréke ez, amit garantáltan tánc nélkül senki nem bír 5 percnél tovább.

Másik tippünk a brit gitárzenét játszó The Horrors. Intelligens, érzelmekkel teli, magasztosan elvont, éteri regiszterben megszólaló indie. A zenekar tavaly májusban megjelent Luminous lemezével érkezik idén a Szigetre. Végül pedig a Halott Pénzt ajánljuk a figyelmetekbe, amely 2003 óta működik, mint Marsalkó Dávid szólóprojektje, 2013-ban lett belőle egy hétfős zenekar. Azóta folyamatosan hozza a sikereket – a 2015-ös Fonogram díjátadón övék lett az év dala és az év hip-hop felvétele. Kiemelnénk még, hogy különösen jól sikerült a Red Bull Pilvakeres Szeptember végén feldolgozásuk Fluor Tomival és Deego-val. És igen, övék az a bizonyos fenekes szám.

Csütörtök – Love Me Like You Do

A new wave és a poszt-punk vonalán halad az Interpol, elég komor, sötét tónusú gitárzené. Pár éve kilépett a zenekar emblematikus basszusgitárosa, Carlos Dengler, így a tavaly megjelent El Pintor című albumuk már nélküle vették fel, érdekes lesz a rajongóknak összehasonlítani, mekkora nyomot hagyott a trióra fogyatkozás a zenéjükön.

Következő nagy húzónév Ellie Goulding, akinek olyan bűbájos hangja van, hogy még azt is megbocsájtjuk, hogy legutóbb a Szürke ötven árnyalata című förmedvényhez írt zenét. Az énekesnő tényleg a csúcson van, két Brit Awards büszke tulajdonosa, dalait unalomig ismétlik a rádiók, bármihez nyúl, az tuti bombasiker. (Egyébként meg halkan megjegyezzük, hogy Ellie Skrillex volt barátnője, és szerintünk a közös munkából született Summit a sztár DJ egyik legjobb szerzeménye).

És akiket szintén érdemes meglesni aznap, az a rockos indie-ben utazó Foals és a szintén indie-t, de kissé alternatívabb formában játszó Maccabees. Az elektropop kedvelőinek pedig a dán Karen Marie Ørsted, művésznevén MØ-t ajánljuk.

Folyt. köv!

Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!