„…mindenkor édesen fogok emlékezni a napra, midőn ama nevezetes műnek, az Ember tragédiájának habár csupán töredékeit olvasva Önök előtt, majd örvendő meglepetés, majd lelkesült csudálkozás, itt javalló elégültség, ott elmélyedő figyelem, mindenütt pedig folytonos, fokozatok érdek kifejezését láttam a hallgatók arcain” – emlékszik vissza Arany János. A magyar dráma napján tíz kevésbé ismert érdekességet mutatunk be a műről.

1. Az Alsósztregován élő Madách a Tragédia egyetlen példányát véleményezésre adta oda kora elismert költőjének, Arany Jánosnak, aki első olvasásra cseppet sem volt elragadtatva. Később persze rájött, hogy milyen kincs került hozzá: így nemcsak javításokat végzett rajta, hanem ismertségét latba vetve népszerűsítette is azt. Ám sokkal inkább kiadatni akarta művet, mint előadatni.

Madach Imre2. Madách alkotása ugyanis nem kifejezetten színpad-barát, az elemzők közül sokan kétségbe vonják, hogy egyáltalán előadásra szánta volna. Nemcsak a szöveg filozófiai mélysége, a terjedelem is komoly kihívás elé állítja azt, aki színre akarja vinni.

3. Mégis, elképesztően sokan oldották meg ezt a feladatot: 2006-ig több mint 1150 bemutatója volt.

4. Elsőként 1883. szeptember 21-én, a Nemzeti Színházban adták elő – ennek emlékére ez a nap a magyar dráma napja.

5. Az ősbemutatón Jászai Mari játszotta el Évát, Ádámot Nagy Imre, Lucifert pedig Gyenes László alakította. A rendező Paulay Ede volt és egyúttal ő írta színpadra a darabot, majdnem felére csökkentve annak hosszát (elhagyta például a prágai színt). Még így is négy órás volt az előadás, öt szünettel.

 hirdetes_810x300  
Nagy Imre Ádám szerepében
Nagy Imre Ádám szerepében

6. Ekkoriban még az volt a szokás, hogy többször használható, sablonhátterek – tájképek, épületek – kerültek színpadra, Paulay ezeket a raktáron levő darabokat ötvözte (újításként) a történeti hűséget követő díszletekkel, melyek terveit egyébként ő maga rajzolta meg.

Jászai Mari mint Éva
Jászai Mari mint Éva

7. Az első budapesti előadást öt hónappal később egy kolozsvári követte, 1884 áprilisában pedig Kassán mutatta be Csóka Sándor társulata (rendező: Vedress Gyula, Éva: Temesváryné Farkas Irma, Ádám: Temesváry Lajos, Lucifer: Vedress Gyula). Egy hónappal később már Léván is láthatta a közönség a Tragédiát, Bánfalvi Béla társulatának előadásában.

Lucifer: Gyenes László
Lucifer: Gyenes László

8. A darabot 1947-ig folyamatosan játszottak, mígnem a kommunista hatalom betiltotta. Csak 1955-ben állíthatták ismét színpadra – a Nemzetiben –, amit a közönség részéről óriási érdeklődés, a politikusok részéről pedig újfent félelem övezett. Ezért előbb megritkíttatták az előadások számát, majd teljesen levetették a műsorról, azzal az indokkal, hogy kiszorítja a szocialista szellemiségű műveket. Két évvel később, 1957 márciusában azonban már ismét játszhatta a Nemzeti Színház. Az első előadásokra árusított jegyekért hajnaltól kezdve, órákon át várakoztak az emberek.
madach_ember
9. New York, Chicago és Cleveland magyarjai Lugosi Béla főszereplésével láthatták egykor a darabot: ő játszotta Ádámot.

10. Franciaországban kétszer mutatták be a Tragédiát, mindkétszer bábszínházban.
https://www.youtube.com/watch?v=CIyTr3X0jQw

Bogos Zsuzsanna
(nyitókép: origo.hu)

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!