Hitler éveken át tabu volt a németek számára. Most mégis úgy döntöttek, megmutatják a nyilvánosságnak, hogy nézett ki az a hely, ahol Hitler Berlin bombázása alatt rejtőzködött, és ahol Eva Braunnal együtt öngyilkosságot követett el.

 

Több mint hetven évvel a náci vezető, Adolf Hitler halála után Berlinben megnyitották azt a múzeumot, ami a Führer berlini bunkerének az utánzata.

 

A „Hitler – hogy történhetett” elnevezésű kiállítás azt mutatja be, hogyan vált Hitler náci vezetővé, és hogyan csinált az egyszerű németekből szívtelen és kegyetlen katonákat. A kiállított tárgyakat abban a létező bunkerben helyezték el, ami a II. világháború alatt a berlini lakosokat védte a bombázások során. A bunker egyébként nagyon közel van ahhoz a bunkerhez, amelyikben maga Hitler is bujkált, ám az nem áll a nyilvánosság rendelkezésére.

 

 hirdetes_810x300  
Fotó: Reuters/Fabrizio Bensch

 

Fotó: Reuters/Fabrizio Bensch

 

Fotó: Reuters/Fabrizio Bensch

 

Fotó: Reuters/Fabrizio Bensch

 

A tárlat kitér a német háborús bűnökre, a zsidók ellen elkövetett tömeggyilkosságokra és az ellenállókra. Három emeleten, csaknem 50, több méteres vastag falú teremben mintegy 330 szemléltető tábla, 2300 kép, korábban sehol be nem mutatott eredeti dokumentumok és fotók, valamint filmfelvételek és újságcikkek segítségével mutatják be Hitler feltartóztathatatlan felemelkedésének, majd bukásának okait.

 

Fotó: Reuters/Fabrizio Bensch

 

Wieland Giebel, a kiállítás kurátora szerint sokan szemére vetették: „Hitler Disney„-t hoztak létre azzal, hogy bemutatják a Hitler-bunker reprodukcióját. A kurátor szerint azonban a kiállítás a Hitler-rezsim által elkövetett bűnökre koncentrál. „Ez a terem pedig az a hely, ahol a bűnök véget értek, ahol minden véget ért, ezért mutatjuk be” – fogalmazott.

 

Wieland Giebel és kollégája, Enno Lenze négy hónapot töltött a kiállítás előkészítésével: beutazták a fél világot, hogy ritka, korábban be nem mutatott fotókat és dokumentumokat szerezzenek, költségeik 1,3 millió euróra rúgtak.

 

Fotó: Reuters/Fabrizio Bensch

 

Fotó: Reuters/Fabrizio Bensch

 

Forrás: aktuality.sk/MTI

Nyitókép: Reuters

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!