A közel négy évtizedes múltra visszatekintő Concordia vegyeskar számtalan külföldi vendégszereplésen vett már részt. A magyar nyelvterületeken kívül többször felléptek Ausztriában, Csehországban, Németországban, de jártak Lengyelországban és Spanyolországban, sőt, vendégszerepeltek az USA-ban is.

 

A kórust Stubendek István zenepedagógus alapította Komáromban 1980-ban, s azóta is vezető karnagya. Magas színvonalú tevékenységüknek köszönhetően idén októberben a Róma-megyei Colleferro városában működő Giovan Battista Martinikórustól kaptak meghívást, a 22. alkalommal megrendezett polifonikus kórustalálkozóra. A hangversenyt Gioachino Rossini emlékének szentelték, a híres zeneszerző halálának 150. évfordulója kapcsán.  A kórustalálkozóra a helyi színházban került sor, mely zsúfolásig megtelt a nézőközönséggel, s akik közül nem hiányoztak a város legmagasabb rangú vezetői sem.

 

Padova – Szent Antal bazilika

 

A Concordia kórus öt napot töltött Olaszországban, és fellépéseik mellett rengeteg egyéb kulturális élményben is volt részük. Az odautazás során első pihenőjüket Padovában tartották, ahol ellátogattak a nevezetes Szent Antal bazilikába. Szálláshelyüket a Róma melletti Rocco di papán pápai sziklavár) biztosították be, s innen indult aztán mindennapi programjuk.

 hirdetes_810x300  

 

Padova – A Szent Antal bazilika egy része

 

A colleferroi fellépés előtt útba ejtették Tivoli városát, melynek a Villa d’este meseszép park – komplexuma 2001 óta a Világörökség része. A létesítmény gyönyörű példája a reneszánsz kultúrának, csodás szökőkútjai Liszt Ferencet is megihlették.

 

Tivoli – A kertek városa

 

Következő állomásuk a Rómától 70 kilométernyi távolságra eső Subiació városa volt, ahol a hegytetőre épült bencés kolostort látogatták meg. A kórus lelkes énekes-turistái az út legfelső részét gyalog, szakadó esőben tették meg, így ez a szakasz igazi zarándoklatnak is tekinthető.  🙂

 

Subiacio – Sacri Speco bencés kolostor

 

A kolostor nyitásáig a kerengőben – csupán próbaként – szent énekeket énekeltek, mellyel nagy elismerést vívtak ki az arra járó turisták, és a fogadásukra érkező bencés apát előtt. A kolostor hatalmas építményében nagyon sok sziklakápolna található, s mindegyiknek különleges, egyedi hangulata van.  A Mária-kápolnában a kórus férfi tagjai elénekelték a magyar katolikusok himnuszát, a Boldogasszony Anyánkat, melynek sziklabarlangi hangzása szinte földöntúli, varázslatos légkört teremtett, feledhetetlen élményt nyújtva ezzel mindnyájuknak.

 

Subiaco – bencés kolostor

 

( A témától függetlenül: a reformátusok himnusza a Tebenned bíztunk elejétől fogva kezdetű zsoltár. Kölcsey Himnuszának megszületése előtt felekezettől függően általában az előbbieket énekelték jelentősebb ünnepnapokon.)

 

Róma – Altare della Patria – II. Victor emanuel nemzeti emlékmű

 

A  Concordia tagjai késő délután érkeztek meg Colleferroba a vendéglátó kórushoz, akik nagy szeretettel, gazdagon terített asztallal, és vidám, köszöntő énekszóval fogadták őket. A koncertre az esti órákban került sor, melyen a hazai kórus – az évfordulónak megfelelően -leginkább Puccini-operák részleteit adta elő, Massimo di Biagio karmester vezényletével. A Concordia széles skálájú műsorral lépett színpadra, a helyiek nagyra értékelték magas színvonalú előadásukat, és eddig elért eredményeiket.

 

Az énekkar Rómában a Szent Péter téren

 

Különös élményt jelentett az énekkar számára, hogy a vasárnapi szertartás részeként a 11 órakor kezdődő szentmisén a Szent Péter Bazilikában énekelhettek. Itt természetesen a szertartás egyes részleteinek megfelelő kórusműveket adtak elő. Vezényelt Stubendek István, szólót énekelt Pfeiferlik Tamás, közreműködött Ternóczky István orgonaművész. Ez a szereplés minden bizonnyal életre szóló élménnyel gazdagította a kórustagokat.

 

Róma – Angyalvár

 

A délutáni órákban Róma nevezetességeiből vettek néhányat sorra. Megtekintették az ókori építészet egyik legjelentősebb alkotását a Pantheont,  Hadrianusz  császár síremlékét, az Angyalvárat , és Róma egyetlen gótikus templomát, a Santa Maria Sopra Minervát. Majd egy kis pihenő után az örök város további részei következtek, köztük az ókori Róma hatalmas amfiteátruma a Colosseum.

 

Róma – Colosseum

 

A hazaindulás előtti napon még megtekintették a Vatikáni Múzeum rengeteg csodáját, köztük a híres Szixtuszi Kápolnát.

 

Vatikáni Múzum

 

A nagyszerű fellépések, a felemelő zenei élmény, az építészeti örökség csodái feledhetetlen élményt jelentenek a kórus valamennyi tagjának. De nemcsak kaptak, adtak is.  A Concordia vegyeskar magas szintű művészi teljesítményével ismét bizonyította a világba a felvidéki magyarság létezését és erősítette annak jó hírét.

 

Buday Mária

A cikk Kiss Gabriella élménybeszámolója alapján készült

Képek: Kiss Gabriella közösségi oldala

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!