Az év legszebb ünnepéhez érkezve úgy döntöttük, interjút készítünk egy erdélyi származású csupaszív fiatalemberrel arról, milyen is az ottani karácsony, s miután családot alapított a Csallóközben, miképp ünneplik a karácsonyt itt nálunk.

 

Klőr Levente pedagógusként dolgozik a dunaszerdahelyi Szabó Gyula 21 Szakközépiskolában, ahol évről évre jótékonysági rendezvényeket is szervez. A tavalyi rendezvényén mi is ott jártunk. Erről ITT olvashatnak. Őt kérdeztük hagyományokról, szokásokról, ünnepi menüsorról.

 

Néhány mondatban mutasd be kérlek olvasóinknak önmagadat. Kicsoda Klőr Levente?

 

 hirdetes_810x300  

Erdélyben születtem, Kolozsvártól nem messze, Désen, a valamikori Szolnok-Doboka vármegye székhelyén, a Mezőségben. Itt éltem 26 éves koromig, itt ünnepeltük meghitten Karácsony szent ünnepét. Aztán egyik kisebbségből a másikba kerültem, Erdélyből Felvidékre, Mezőségből Csallóközbe. Itt élek családommal, feleségemmel és gyönyörű két kisfiammal. 14 éve együtt ünnepeljük a Karácsonyt itt Csallóköz szívében, Dunaszerdahelyen.

 

Hogy telik december 24-e Erdély azon részén, ahonnan származol? Ott is aznap díszítik a fenyőfát? Tettetek egyedi díszt a karácsonyfára, vagy alá? Mennyire szokás ott még a betlehemezés, mendikálás?

 

Örömmel és hálatelt szívvel emlékszem vissza az erdélyi karácsonyokra. A karácsonyfát december 24-én együtt diszítettük a szüleimmel, nagymamámmal, aki egy gyönyörű betlehemet is készített a fa alá és ezt minden évben a fa alá helyeztük. Szentestén a család együtt volt, este a fa köré álltunk és elénekeltük a Mennyből az angyalt, imádkoztunk, majd a fa alatt lévő ajándékokat átadtuk egymásnak. Együtt örültünk minden kis ajándéknak.

 

Nem az ajándék nagysága, drágasága volt a fontos, hanem a szeretet értéke, amivel készítettük és az, hogy együtt vagyunk szeretteinkkel. Ezt követte az ünnepi vacsora, mely jellegzetesen a töltelékes káposzta volt. Az est hátralevő részében beszélgettünk, majd 11 órára indultunk a katolikus templomba, melyben Désen a ferences testvérek szolgálnak, hogy együtt köszöntsük a kisded Jézust az éjféli misén.

 

A mise előtt betlehemes játékot adtak elő a fiatalok és amíg odahaza éltem, aktívan bekapcsolódtam én is a szervezésébe. Kezdetben, mint szereplő, majd rendező. Az éjféli mise után a plébánia fiataljaival elindultunk kántálni-mendikálni családjainkhoz, vittük a megszületett Jézus örömét, szeretetét.

 

 

Milyen karácsonyi szokásokat őriznek még arrafelé?

 

Meg kell említenem, hogy élő hagyomány volt a szállást keres a Szent Család is. A Karácsony előtti napokban különböző családoknál imádkoztunk. Az adventi koszorú készítése is fontos része a Karácsonyra való készületnek. Együtt készítettük a plébánián, majd otthon közösen gyújtottuk meg vasárnaponként.

 

Van valami, ami ott jellegzetes, itt viszont kevésbé?

 

Odahaza mindig fehér Karácsonyaink voltak. Itt Csallóközben furcsa volt ezt megszokni. A másik furcsa dolog, hogy Karácsony előtt mindenki ugyanúgy rohan, mint a hétköznapokban, pedig ilyenkor kellene igazán megállnunk, mert Karácsony lényege nem a bevásárlás, a nagy ajándékok, hanem az együttlét, a találkozás öröme. Megállni a jászolnál és nem elrohanni előtte.

 

 

Miután idenősültél a Csallóközbe, a családod körében mely hagyományok a dominánsabbak?

 

Az erdélyi hagyományokat itt is tartjuk, a karácsonyfa díszítése közös családi program, a szüleim által készített betlehem a fa alatt áll, szenteste csengőszó jelzi, hogy itt az idő. Fiaim, feleségem, a nagyszülők együtt ünnepelünk, a fa körül énekelünk, imádkozunk, majd örülünk az ajándékoknak és egymásnak.

 

Kisebbik fiam gitár, nagyobbik fiam zongorajátékkal köszönti a megszületett kis Jézust. Igyekeztem ezeket a gyermekkoromat meghatározó hagyományokat tovább hordozni családomban, átadni gyermekeimnek és rávezetni őket arra, hogy Karácsonykor a szívünkbe kell megszületnie a kis Jézusnak és nemcsak Karácsonykor kell szeretni, jót tenni, hanem az lenne igazán értékes, ha minden nap úgy élnénk, mint Karácsonykor.

 

Az iskolában ahol tanítok, szintén próbálom a középiskolás diákokkal megértetni a karácsonyi üzenetet. Együtt díszítjük a fát, a betlehemi láng is ott van az iskolában, hetedik éve elindítottam egy jótékonysági programot, Ajándékozz egy mosolyt, Jót tenni jó címmel a csallóközi beteg gyerekek megsegítésére. Műanyagkupakokat, ajándékokat, pénzadományt gyűjtünk nekik egy jótékonysági koncert keretében, melyet iskolánk diákjai mutatnak be.

 

Idén Karácsonykor két osztályommal 44 csomagot készítettünk a budapesti remény óvodájába járó szegény, rászoruló gyerekeknek. Fontos a diákoknak is összefogniuk nemes célok érdekében. És a legnagyobb ajándék, hogy ez által mi kapunk a legtöbbet, szeretetet, mosolyt, ölelést. Kell-e ennél nagyobb karácsonyi ajándék?

 

 

Mi a menüsor 24-én? S mi az ünnepi fogás, van valami egyedi?

 

A vacsora hagyományos csallóközi halászlé, kirántott hal, krumplisaláta, de az erdélyi töltött káposzta sem marad el.

 

A fényképen Klőr Levente (jobbról).

 

Interjúalanyunk – Klőr Levente – karácsonyi jókívánságait is megosztja olvasóinkkal:

 

Meghitt, áldott karácsonyt, a kisded Jézus örömét kívánja mindenkinek és azt, hogy ezt az örömet, szeretetet az Újesztendőben sugározzuk a körülöttünk élő embereknek.

 

Laky Erzsébet

Képek: Archívum

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!