Nyitókép: johanbavman.se

 

A komáromi Fészek Családi Kör tagjai egy igen érdekes találkozóval nyitották meg ezévi előadás sorozatukat. Ezúttal ugyanis az édesapákon és az ő családban betöltött szerepükön volt a fókusz.

 

Ehhez pedig keresve sem találhattak volna jobb előadót, mint Szél Dávid, családi és párkapcsolati tanácsadó, szakpszichológus és nem utolsó sorban az Apapara és a Túl a parán című könyvek írója. S miközben az előadó nevelési segítő jobbot nyújtott a hallgatóságnak, igyekezett mondandójába becsempészni egy-két olyan gondolatot, amelyek talán segítenek empatikusabban viselkednünk párkapcsolatainkban és családi életünkben.

 

Legtöbben már minden bizonnyal belefutottunk olyan vicces mémekbe, melyek az apai játék felelőtlenségét figurázzák ki.

 hirdetes_810x300  

 

Játék az apa, a gyerek és az anya szemszögéből. Fotó: weknowmemes.com

 

Ilyen képek sorozatával nyitotta meg előadását Szél Dávid, s miközben próbáltuk visszatartani nevetésünket, szembesültünk a sztereotip, társadalom által ránkaggatott családi szerepekkel.

 

A jelenkori megítélés szerint ugyanis a férfi legfontosabb feladata a család anyagi biztonságának biztosítása. Ha emellett még képes naponta 5 percnél többet foglalkozni gyerekeivel, akkor piedesztálra emelt példaképként tündökölhet. Az anyák esetében már teljesen más a helyzet. Akár a legkisebb hibára is rokonok, barátok, vagy az utcán mellettük elsétáló idegenek hada tudatja velük, hogy valamit rosszul csinálnak. S ha végre eltelik egy olyan nap, amikor egyszer sem találkoztak a nevelésüket becsmérlő szúrós tekintetetekkel, dicséretként legfeljebb a mellettük alvó gyermekük szuszogása szolgál.

 

Vannak tényleges apa- és anyaszerepek?

 

Talán mielőtt elhamarkodottan rávágnánk, hogy igen, érdemes megnéznünk Johan Bävman fotóit, melyeken az apák nem csak a megszokott bohókás szerepben jelennek meg.

 

Fotó: johanbavman.se

 

Összességében persze vannak olyan feladatkörök, amelyek a legtöbb családban az apára hárulnak, de ez nem jelenti azt, hogy eszerint kell működni az összes családnak. Az előadás egyik legnagyobb tanulsága az volt, hogy általános, mindenkire vonatkozó igazságok nincsenek. A legfontosabb az, hogy a nevelésben hűek maradjunk önmagunkhoz, hiszen gyerekeinknek az adhatja a legerősebb biztonságérzetet, ha önazonosak vagyunk.

 

Ha éppen apa szereti magához szorítva cipelni gyermekét, akkor ne riadjon vissza a hurci használatától csak azért, mert az nem „férfias”. Ugyanígy anya is kiléphet a nevelő szerepkörből és választhat egy bohókás „veszélyesebb” játékot. Mindez nem csak azért fontos, hogy gyermekeink egy meghitt családi fészekben nőhessenek fel. A szerepkörök csereszabatosságának bemutatása segíthet számukra a párválasztás- és később a családalapítás során is.

 

Beszélgessünk a nevelésről

 

A szervezők felkészültségéről tett tanúbizonyságot az est során tökéletesen megtartott előadás és szabad beszélgetés közti egyensúly. Így lehetőség nyílt arra, hogy a hallgatóság is aktívan részt vegyen az előadás formálásában.

 

Mindközül talán a legérdekesebb Boross Katalin, komáromi származású, Svédországból hazalátogató pedagógus hozzászólása volt, aki egy képzeletbeli időutazásra invitált bennünket. S miután gondolatban mindnyájan kisgyermekké fiatalodtunk, elmondtuk, milyen tulajdonságokat és élményeket kaptunk édesapánktól és édesanyánktól. Az apáktól kapott hatás esetén az elhangzottak között szerepelt a világra való nyitottság, a kiállás és természetesen a kimaradhatatlan foci is. Az anyák esetében a biztonság, szeretet és törődés voltak a legfontosabbak.

 

S arra a kérdésre miért volt boldog a gyerekkorunk, szintén hasonló fogalmak röppentek fel. Ebből is látható, hogy gyermekeinknek elsősorban nem az anyagi, hanem az érzelmi biztonságra van szüksége. 21. századi apaként pedig talán ezt még sokkal inkább szem előtt kell tartanunk, prioritásaink meghatározásánál

 

Jó tanács – tedd azt, amit jónak gondolsz

 

Az előadás végén az előadó több konkrét problémával kapcsolatos kérdést is megválaszolt. Ezek természetének említése nélkül is levonható a tanulság: Hozd meg azt a döntést, amelyikkel a leginkább azonosulni tudsz! A társadalmi elvárásoknál ugyanis sokkal fontosabb a saját meggyőződésed egy dolog helyességéről.

 

Aki pedig ettől megfoghatóbb útbaigazításért érkezett, az sem maradt csalódott. Bár Szél Dávid szerint „a szülőségben nincs profi szint”, az előadás végén elhangzott HIMF jelige, azaz Hitelesség, Illeszkedés, Minőségi jelenlét és Felülemelkedés, esthajnalcsillagként segíthet helyes irányba fordítani nevelésünk eltévelyedett hajójának kormánykerekét.

 

A Fészek Családi Kör a Villa Camarum nonprofit szervezettel együtt elnyerte a Bethlen Gábor Alap támogatását, így a jövőben több hasonló nívós előadást lesz lehetőségünk meghallgatni, melyeknek a Komárom szívében található Zichy-pont ad helyet.

 

Amennyiben szeretnék követni a Fészek Családi Kör hiánypótló tevékenységét, azt megtehetik ITT.

 

Kováč Barnabáš

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!