A hangulat teljesen olyan volt, mint egy felvonuláson: a kurdok éljeneztek, gépkocsijukkal dudáltak, kurd zászlókat lengettek és több kilométeren keresztül kísérték azokat a páncélozott járműveket, amelyekben 150 iraki kurd pesmerga harcos utazott. A katonák Törökországon keresztül mentek Szíriába, hogy segítsenek az ottani kurdoknak a Kobáne nevű határváros védelmében.

Ankarát és a katonai vezetést nagyon kényelmetlenül érintette, hogy a törökországi kurdok szinte „felszabadítóként” fogadták a nem is hozzájuk érkező –  csak átvonuló – kurd fegyvereseket. Hirtelen mindenki úgy érezte, hogy egy önálló és egységes Kurdisztán létrehozása talán nem is annyira távoli és reménytelen elképzelés…

Kurd pesmergák a török autópályákon. Népünnepély..
Kurd pesmergák a török autópályákon.

Mai külpolitikai elemzésünk folytatása a Kobáne ostromáról szóló cikkünknek. Ebben leginkább  a „kalifátus”  elleni koalícióról, Ankara tisztázatlan szerepéről és török-kurd viszony megromlásáról szólunk.

Egy új koalíció születése

Az Egyesült Államok már június 16-án megkezdte az Iszlám Állam elleni koalíció szervezését. A kezdetek nagyon biztatónak tűntek, főleg azért, mert szinte az összes nagyhatalom és az ENSZ BT is egyetértett abban a kérdésben, hogy mi legyen a terrorszervezet sorsa: el kell tüntetni a térképről. A „kalifátus” ellen Kína, Oroszország, sőt még Irán is hajlandó lett volna óvatos együttműködésre az amerikaikkal. Abu Bakr al-Baghdadi,  „titokzatos kalifa” eddig egyetlen nyilvánossá vált beszédében, amelyet július 5-én tartott a moszuli mecsetben, közvetlenül nem az Egyesült Államokat és a Nyugatot fenyegette meg. Ehelyett elsősorban a környező országokat elfoglalását, a kínai és az orosz muszlimok „felszabadítását” és az iráni síiták kiirtását ígérte. A nagyhatalmak közti ellentétek és az olyan események – mint az ukrán válság – miatt azonban nem történt meg az összefogás.

Abu Bakr ­al-Baghdadi beszédi a moszuli nagymecsetben. Sokak szerint nem eredeti a felvétel.
Abu Bakr ­al-Baghdadi beszéde a moszuli nagymecsetben. Ez az egyetlen nyilvános videó róla. Sokak szerint nem eredeti a felvétel.

Az Egyesült Államok kezdetben egyedül bombázta a terrorista csoport iraki állásait, de a kobánei helyzet miatt szeptember 23-tól Washington arab szövetségesei is ( pl. Marokkó, Jordánia, Egyiptom, az Egyesült Arab Emirátusok és Szaúd-Arábia) részt vettek a szíriai területeken zajló légicsapásokban. A szíriai kormány csak nagy nehezen egyezett bele abba, hogy a koalíciós erők bombázzák az országban tevékenykedő terrorista csoportokat. A feltétel az volt, hogy Washington előtte értesíti a szíriai vezetést, mert ha nem, akkor az Damaszkusz elleni támadásnak minősül.

 hirdetes_300x300  

Ez kiválthatja Moszkva rosszallását is, az orosz vezetés ugyanis többször leszögezte: kiállnak Szíria szuverenitása mellett és nem tűrik a bombázásokat. Irakban a koalíciós erők szintén bombáznak, de abban inkább a nyugati államok vesznek részt (Ausztrália, Franciaország, Nagy-Britannia stb.) és többnyire fegyverrel (Németország, Magyarország) látják el az iraki és a kurd hadsereget, miközben kiképzőket is küldenek.

Ausztráliai katonák Irakban. Iraki törvények miatt sokáig nem mehettek be az arab országba és egy emírségi légibázison dekkoltak.
Ausztráliai katonák Irakban. Az ottani törvények miatt sokáig nem mehettek be az arab országba, ezért egy emírségi légibázison dekkoltak.

Kontraproduktív bombázások 

A légicsapások eddig azonban nem vezettek komolyabb eredményre: a történelemben még senki sem nyert háborút csak a légierő segítségével. Kezdetben ugyan nagy veszteségeket okoztak a dzsihadistáknak, a terrorszervezet azonban lehet, hogy őröltekből és vallási fanatikusokból áll, de nem feltétlenül hülyékből (bár azokból is akad jó sok). A fegyvereseik egyszerűen taktikát változtattak. Az utánpótlás legtöbbször motorokon keresztül érkezik, a járművek szétszórva és általában egyenként haladnak két település között, folyamatosan változtatva pozícióikat, kerülve a rádióforgalmat (nehogy bemérjék őket) és kamu célpontokat állítva elő a városok határában. Az utóbbi hetekben sokkal pontosabbá váltak a légicsapások Kobáne mellett, melynek az egyik katonai oldal szerint csak egyféle magyarázata van: a helyszínen, vagyis Irakban és Szíriában az amerikai és a brit különleges egységek (Delta Force, SAS) lézeres „bemérést” használnak.

Mariam Hasszan Szalem al-Manszuri, egy emírségi pilótanő, aki F-16-val bombázza a terroristákat. A "kalifátus" fegyvereseknek nincs rosszabb annál, ha egy nő kezétől halnak meg...
Mariam Hasszan Szalem al-Manszuri emírségi pilótanő, aki F-16-val bombázza a terroristákat. A „kalifátus” terroristája számára nincs rosszabb annál, ha egy nő kezétől hal meg…

A bombázásoknak ezenfelül van egy másik kellemetlen, kevésbé hangoztatott következménye is: a szíriai „mérsékelt” fegyveres ellenzéki szervezetben, vagyis a Szabad Szíriai Hadsereg (FSA) soraiban növekszik az elégedetlenség az Egyesült Államok és a koalíció tagjai ellen. Az FSA által ellenőrzött területeken – pl. Aleppo és Dara – folyamatosan tüntetnek a légicsapások ellen, mivel szerintük Washington és az arab szövetségesek beálltak Aszad mögé és elárulták a „szíriai demokráciát, keresztes hadjáratot indítva az iszlám ellen”.

Ennek pedig súlyos következménye, hogy eltűnnek a „mérsékelt lázadók” (akik 2012 után sem nagyon voltak) és egyre többen állnak át valamelyik terrorista szervezet oldalára. A rivális terrorista szervezetekből százával fogadnak hűséget az Iszlám Államnak, de nem ritka, hogy az FSA-ból is „átigazolnak” a terroristákhoz. Az eddig legelképesztőbb átállás az volt, amikor szeptember 15-én a Szabad Szíriai Hadsereg egyik csoportja (Szíriai Forradalmi Front, amelyet „hivatalosan” a nyugat ellenzéki csoportnak ismer el) és az Iszlám Állam egyezséget kötött. Ennek értelmében beszüntetik az egymás elleni harcot, helyette pedig közösen fognak harcolni Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen. Pár nappal később az FSA parancsnoksága tagadta az értesüléseket és árulónak nyilvánította a kiegyezőket, akik már másnap hűséget esküdtek a kalifátusnak.

Valahol Aleppóban a Szabad Szíriai Hadsereg nem a kormányerők, hanem az Iszlám Állam terorirsáit lövik.
Valahol az észak-szíriai Aleppóban: a Szabad Szíriai Hadsereg nem a kormányerőket, hanem az Iszlám Állam terroristáit lövik. Ugyanakkor a viszonyuk állandóan változik: egyik pillanatban együttműködnek, a másikban egymást lövik.

Visszafordíthatatlan folyamat?

A kobánei ostrom egyik legsúlyosabb következménye a török-kurd viszony végzetes megromlása: a kurdok szerint – és immár sok nyugati médium szerint is – Törökország „tisztázatlan kapcsolatot ápol” a terrorista szervezettel. Sőt, Ankara támogatja a „kalifátust”, ezt többek között Joe Biden amerikai alelnök is kimondta (amiért már bocsánatot kért). Már évek óta beszéltek és szolgáltattak bizonyítékokat arról, hogy az FSA „kiképzőtáborokat” tart fenn a török-szíriai határ mentén, miközben az európai dzsihadisták – akik valamelyik terrorista szervezethez csatlakoztak –  Törökországon keresztül léptek be Szíriába.

Ezenfelül az Iszlám Állam szervezet Törökországon keresztül csempészte ki a Szíriában és Irakban kitermelt kőolajat, a különböző műkincseket, amiket aztán eladtak a feketepiacon. Számos kérdést felvetett a Moszul elfoglalása során túszul ejtett  49 török túsz – köztük a konzul – szabadon bocsátása is: szeptember 20-án a terroristák elengedték a foglyokat. Ankara nem közölte, hogy mit adott cserébe, kezdetben ezért számos pletyka keringett, mint például APC-ket (páncélozott személyszállítókat) kapott a terrorista szervezet, amiket Kobáne ostrománál vetettek be. Később a brit Times kiderítette, hogy a túszokért cserébe 180 dzsihadistát – köztük brit állampolgárokat – engedett szabadon a török kormány. 

Ez a fénykép pár nappal ezelőtt nagy vitát kavart a nyugati médiában: török határőrök és két terrorista "baráti csevejt" tartottak a határon. A találkozóról készült videó itt látható.
Ez a fénykép pár nappal ezelőtt nagy vitát kavart a nyugati médiában: török határőrök és két terrorista „baráti csevejt” folytattak a határon. A találkozóról készült videó itt látható.

A törökök szerepét tovább bonyolítja, hogy szeptemberben a szaúdi Dzsiddában tartott konferencián egyedül Recep Tayyip Erdogan török államfő mondott nemet a koalícióban való részvételre; megtiltotta azt is, hogy a NATO és a koalíció vadászgépei valamint bombázói Törökország légibázisait használják; és nyugati fegyverekkel lássák el a kurdokat.

Október 2-án a török parlament 298-98 arányban hagyta jóvá azt a kezdeményezést, miszerint a hadsereg megkap minden jogi felhatalmazást arra, hogy akár erőszakkal is fellépjen a terrorista csoportok jelentette veszély ellen. Akár Irakban, akár Szíriában. Sőt, Ankara ha kell, Bassár el-Aszad ellen is indíthatna támadást: Erdogan már hónapok óta keresi az alkalmat és indokokat arra, hogy mikor indíthatna támadást Szíria ellen. Törökország legutóbb azon erősködött, hogy „puffer zónát” (ütközőzónát) hozzanak létre Észak-Szíriában, amelynek része lenne egy repüléstilalmi övezet felállítása is a szíriai hadsereg gépei ellen.

 Incirlikben található légi bázis. Csak humanitárius segélyek.
Incirlikben található légi bázis.

Mind közül azonban a török-kurd viszony megromlása az, ami nagyon komoly következményekkel járhat nemcsak Ankarára, hanem az egész Közel-Keletre nézve. Tavaly ilyenkor úgy tűnt, hogy a török-kurd „különbéke” megkötésével végre rendeződik a két nép kapcsolata és békésebb időszak veszi kezdetét, kapcsolatuk erre most teljesen mélypontra süllyedt. Annyira, hogy már ismét összecsapások zajlottak a kurdokkal és annak fegyveres szervezetével a PKK-val (Kurd Munkáspárttal).

Pár hete a PKK három napon át géppuskákkal és rakétagránátokkal támadta a török hadsereg előretolt hadállásait, mert feldühítette, hogy Törökország nem akadályozza, sőt szerintük egyenesen támogatja az Iszlám Állam terroristáit. Erre válaszul a török légierő PKK állásokat bombázott. Abdullah Öcalan, a jelenleg török börtönben sínylődő egykori vezető azt mondta, hogy Kobáne elvesztésével „vége a párbeszédnek és új front nyílik”. Szerencsére ez (még) nem történt meg. Főleg azért, mert  Kobáne ostroma a végéhez közeledik. A kurd-török viszony azonban  szinte a végletekig feszült és elég egyetlen szikra, hogy újra fellángoljon az a véres konfliktus, ami korábban 40 000 áldozatot követelt.

Kurdok tüntetése a németországi a Hamburgban. Bár ez a tüntetés békés volt, de este teljesen elszabadultak az indulatok: az al-Núr mecsetnél 500 kurd csapott össze körülbelül ugyanennyi szélsőséges iszlamistával.
Kurdok tüntetése a németországi a Hamburgban. Bár ez a tüntetés békés volt, de este teljesen elszabadultak az indulatok: az al-Núr mecsetnél 500 kurd csapott össze körülbelül ugyanennyi szélsőséges iszlamistával. Volt minden: bozótvágó kések, vascsövek és több tucat sebesült.

Hosszú menet lesz

A kurd milícia parancsnokai szerint a  kobánei csata már a végéhez közeledik és a pesmerga erősítéssel valószínűleg sikerül kiűzni az Iszlám Államot a város környékéről. A küszöbön álló vereséggel a „kalfiátus” terjeszkedése megszakad, ezután sokkal nehezebb lesz újabb hasonló méretű támadást indítani. Ez azonban korántsem jelenti azt, hogy végleg legyőzték volna a terrorista szervezetet, mivel szinte folyamatosan változtatják taktikájukat és bármikor képesek tudnak meglepetéseket okozni.

Egy biztos: az Iszlám Állammal való végső – akár a szíriai, iráni, iraki vagy a koalíciós erőkkel közös – leszámolásra még hónapokat, ha nem éveket kell várni,  az általa képviselt szélsőséges ideológia felszámolásához pedig évtizedekre lesz szükség.

Krajčír Lukács

Források: lásd a cikkben.

Előzmények:

A “kalifátus” Sztálingrádja: Kobáne ostroma I. rész 

A Sötétség Serege – Irak az összeomlás határán

A tomboló káosz – Az iraki konfliktus és a Közel-Kelet 

A szultán bosszúja – Törökország az önkormányzati választások után

Pax Ankara – Törökország régiópolitikai sikerei

Ugrásra készen: A szír-török válság

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!