A magyarországi belpolitika jelenleg talán legizgalmasabb kérdése a 2015 februárjában tartandó időközi parlamenti választás eredményének alakulása.

A Navracsics Tibor uniós biztos lemondását követően megüresedett képviselői hely megszerzéséért eddig tizenhét jelölő szervezet gyűjtötte össze a szükséges 500 aláírást.

Február 22-én eldől: marad-e a kormányzó FIDESZ-KDNP kétharmados parlamenti többsége, vagy néhány tízezer választó véget vet a „kontroll nélküli” kormányzásnak.

Erőviszonyok, politikai környezet

Az egykori miniszterelnök-helyettes veszprémi selfie-je. A politikus ma az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. Forrás: 444.hu
Az egykori miniszterelnök-helyettes veszprémi selfie-je. A politikus ma az Európai Bizottság kulturális, oktatási, ifjúságpolitikai és sportügyi biztosa. Forrás: 444.hu

A Veszprém megyei első számú országgyűlési egyéni választókerület 93 405 lakossal rendelkezik. Ebből valamivel több, mint 77 000 fő tartozik a felnőtt lakossághoz. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a választókerület lakosainak többsége nő.

Az iskolai végzettséget tekintve körülbelül 15 500 nyilvántartott diplomás és 41 000 érettségizett személy él a 25 települést magában foglaló kerületben.

 hirdetes_400x285  

A választókerületben uralkodó politikai erőviszonyok a 2014. áprilisi 6-ai parlamenti választáson az országos arányokhoz hasonlóan alakultak. A választásra jogosult 73 904 főből mintegy 47000-en (64,28%) járultak az urnák elé. Az első helyen magabiztosan győzött a veszprémi kötődésű Navracsics Tibor (47,15%). Őt követte a baloldai ellenzék (MSZP-EGYÜTT-DK-PM-MLP) közös jelöltje, az erős helyi bázissal rendelkező Pál Béla.

A radikális Jobbik indulója 16,48%-os eredményével elmaradt a párt országos teljesítményétől. Mivel azonban a Közép-dunántúli régión belüli Veszprém hagyományosan baloldali városvezetéssel és pártszimpátiával rendelkező település, így ez nem okozott meglepetést.

Török Gábortól Simicska Lajoson át a logó nélküli Jobbik-plakátig

Tavaly november végén röppent fel a hír, hogy az ismert politológus, Török Gábor is politikai ambíciókat dédelget, azt követően, hogy az MSZP-s Kiss Péter halála miatt tartott újpesti időközi választást magabiztosan nyerte a szocialista Horváth Imre.

A tiszavirág életű politikai pályafutás főszerepében Török Gábor. Forrás: visionpolitics.hu
A tiszavirág életű politikai pályafutás főszerepében Török Gábor. Forrás: visionpolitics.hu

Igaz, a választási részvétel nagy érdektelenséget tükrözött, ám az ellenzéki sikeren felbuzdulva a politológus a közösségi hálón jelentette be, hogy ha megfelelő számú lájk-ot gyűjt össze (annyit, amennyi leadott vokssal Navracsics nyert áprilisban), függetlenként indul 2015 februárjában.

Az önkormányzati képviselői múlttal rendelkező Török kijelentette: ,,Ha Navracsics elindulna a választásokon, akkor nem indulnék el, az biztos. Ha ő arra kérne, hogy ne induljak el az ő mandátumáért, akkor biztos vagyok benne, hogy nem indulnék el.”

Végül néhány napot követően Török Gábor visszalépett, mivel felmerült, hogy Simicska Lajos is beszáll a küzdelembe. Az üzletember korábban az Orbán Viktorral való szoros viszonyáról és a különböző állami vállalatokban betöltött szerepéről, illetve hatalmas vagyonáról vált közismertté.

Mára azonban a különböző adók (reklámadó, a nagybirtokok támogatásának és a közútépítő cégek visszamenőleges megadóztatása kérdése) az üzletember köreit érintő hatásai miatt megromlott a viszony a miniszterelnök és Simicska között.

A Thürmer Gyula vezette Magyar Munkáspártot az idősebb generáció képviseli. Forrás: korkep.sk
A Thürmer Gyula vezette Magyar Munkáspártot az idősebb generáció képviseli. Forrás: korkep.sk

A konfliktus egészen odáig fajult, hogy Simicska Lajos a kormányfő egyik legnagyobb házon belüli ellenlábasává vált. Török így indokolta a visszalépést: ,,Szerintem ez egy teljesen új helyzet, különös tekintettel arra a viszonyrendszerre, ami őt a Fideszhez és Orbán Viktorhoz köti, és különösen arra a helyzetre, ami, mondjuk a választások óta tapasztalható az ő kapcsolatrendszerükben. Tehát, ez kétségtelen, hogy egy új, az időközi választás tétjénél jelentősebb tétet ad ennek a választásnak.”

A kampány ténylegesen január első napjaiban kezdődött. Nem tudunk úgy végigmenni Veszprém fő utcáján, a Kossuth-utcán, hogy úton-útfélen ne botoljunk aláíró-íveket rebegtető, a hidegben didergő aktivistákba.

Ha a kampány részleteinél maradunk, egy érdekesség mindenképpen szemet szúr. A Jobbik Magyarországért Mozgalom – amelynek elnöke, Vona Gábor korábban világosan beállt Török Gábor mögé – nem az eddigi veszprémi jelöltjét indítja.

Sokáig nem lehetett tudni, hogy mi lesz Török után, ám megszületett a döntés: a Jobbik színeiben Dr. Varga-Damm Andrea, a devizahitel-perek ismert szereplője indul. Azonban a városban elhelyezett plakátokon a se a Jobbik logó, se a szervezet neve nem látható.

Forrás: Damm Andrea facebook-oldala
Forrás: Damm Andrea facebook-oldala

Hogy mennyire szerencsések a logó nélküli molinók, az kérdéses. Ám az, hogy ez a legerősebb ellenzéki erő részéről tudatos döntés, ahhoz nem fér kétség.

  • Téthelyzet

Veszprém napjainkban nemcsak a Navracsics Tibort uniós biztosi kinevezése kapcsán kialakult hisztéria, hanem a Marian Cozma meggyilkolt kézilabdázó tragédiája miatt lehet ismerős.

A 2012-es új magyar választási törvény értelmében a parlamenti képviselők számát 386-ról 199-re csökkentették. Jelenleg a FIDESZ-KDNP birtokolja az országgyűlési helyek kétharmadát, ami 133 főt jelent, amelyből egy képviselő a veszprémi kerületből delegálódik. Így, ha a kormánypártok elveszítik ezt a helyet, ebben a ciklusban önállóan nem lesz többé lehetőségük például kétharmados minősített többségű jogszabályok alkotására.

A magyar parlament összetétele 2014-ben. Forrás: boon.hu
A magyar parlament összetétele 2014-ben. Forrás: boon.hu

És ha már Cozmánál tartunk: a legfrissebb hírek szerint a sportoló édesapja, Petre Cozma a nyilvánosság segítségét kérte.

A Szociáldemokraták Magyar Polgári Pártja bejelentette, hogy saját, helyi kampányforrásainak egy részét odaadja az édesapának, ezzel is nyomatékosítva, hogy ,,a szociáldemokraták számára a hitelesség és a szolidaritás olyan érték, amely felülírja a napi politikai kampány érdekeit.”

Schmuck Andor, a Szociáldemokraták elnöke azt javasolja, hogy valamennyi párt nyitórendezvényre szánt forrását ajánlja fel Marian Cozma családjának. A szociáldemokraták egyébként Karancsi Tibor volt rendőrt, az ,,olajbotrány kirobbantóját” indítják az időközi választáson.

Schumck úgy véli, ahogy Sopron a hűség, úgy Veszprémnek a bátorság városává kell válnia azáltal, hogy ,,bátran kiáll a pártpolitikai érdekek felett álló módon a korrupció ellen.”

De mi is a cél?

A FIDESZ jelöltje, Némedi Lajos alpolgármester szerint a kétharmad megtartása mellett azért fontos a jobboldali vezetésű városban győznie, hogy a már megkezdett út, a ,,gondos, fejlesztő munka” folytatódhasson. Navracsics Tibor is ezt kérte, aki szerint ez a választás elsősorban helyi ügy és nem szabad a választókat a kétharmad súlyával terhelni.

Lasztovicza Jenő 54 évesen, hosszú betegséget követően hunyt el. A Veszprém megyei közgyűlés és a magyar országgyűlés is saját halottjának tekinti. Forrás: hirekma.hu
Lasztovicza Jenő 54 évesen, hosszú betegséget követően hunyt el. A Veszprém megyei közgyűlés és a magyar országgyűlés is saját halottjának tekinti. Forrás: hirekma.hu

A baloldali kötődésű médiumok szerint a helyzet súlya jóval túlmutat egy  egyszerű voksolásnál: ,,az eredmény alapvetően befolyásolhatja a magyar alkotmányos és politikai rendszer jövőjét.” Az érvelés alapján ugyanis, ha a kormánypárt megőrzi a képviselői helyét Veszprémben, 2017-ben Áder János mandátumának lejártával a miniszterelnök végrehajtó jogkörrel felruházva átveheti az államelnöki szerepet.

Az bizonyos, hogy 2012-ben Orbán Viktor egy német lapnak elmondta: „egy elnöki rendszer valószínűleg alkalmasabb nehéz reformok végrehajtására, mint egy parlamentáris.” Ilyen, hosszabb távú következtetéseket levonni talán meglehetősen elhamarkodott lenne, de mindenképpen érdemes lesz február 22-én odafigyelni a ,,királynék városára.”

Elveszett a kétharmad

Friss hír, hogy a tegnapi napon elhunyt Lasztovicza Jenő, FIDESZ-KDNP-s országgyűlési képviselője, akit a parlamentbe a veszprémi 3-as számú választókörzet választópolgárai jutottak be. Így 2015-ben a közép-dunántúli járási központ kétszer is reflektorfénybe  kerül, mivel két időközi választás megtartására is szükség lesz.

Lasztovicza halálával, a kormányerők jelenleg nem birtokolják a kétharmadhoz szükséges személyi létszámot.

Forrás: MTI, Facebook, veol.hu, Lánchíd Rádió, 168ora.hu, magyarnarancs.hu

Békési Júlia Boglárka

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!