Néhány órája fejeződött be a Veszprém megyei 01-es számú egyéni választókerületben az időközi országgyűlési képviselő-választást.

A tények: a baloldal közösen támogatott jelöltje Kész Zoltán magabiztosan nyert a jobboldali városvezetésű megyeszékhelyen, ahol a FIDESZ-es Némedi Lajos mintegy tíz százalékkal végzett a kormánypárt számára megalázó és meglehetősen váratlan második helyen.

Forrás: valasztas.hu
Forrás: valasztas.hu

Mintegy 99%-os feldolgozottság mellett az angol-szakos tanár a leadott 32 600 szavazatnak a 42,66%-át szerezte meg, megdöntve ezzel a FIDESZ-KDNP szövetség kétharmados többségét a magyar parlamentben. A többek között Magyar Szocialista Párt és a Demokratikus Koalíció által támogatott Kész a következőképpen reagált a történésekre: ,,A veszprémiek megtették, amit az ország megkövetelt, megszűnt a Fidesz-KDNP kétharmados kormányzása a parlamentben.”

A ,,független” politikust támogató Együtt szerint ,,Kész Zoltán mai győzelme visszaadja sokak reményét, hogy Magyarországon lehet politikát építeni az egyenes beszédre és a becsületes politizálásra. Mert szemben a Fidesz által sugalltakkal, a politika nem a fizetett aktivisták háborújáról, a közpénzen és lopott pénzen terjesztett becstelenségekről és a választók ipari méretű megtévesztéséről szól, hanem arról, hogy hogyan lehet nyugalomban, gyarapodásban és békében élni.”

Sem Némedi Lajos, sem pedig pártja, a FIDESZ nem reagált az eredményekre. Az utolsó, közösségi oldalon tett fideszes bejegyzésben a Némeditől elvitathatatlan arckifejezés látható, miközben leadja voksát.

Jobbik: a Fidesz bukott

 hirdetes_810x300  
Forrás: a FIDESZ facebook oldala
Némedi Lajos szavaz. Forrás: a FIDESZ facebook oldala

A harmadik helyen végző (14,14%) Jobbik Magyarországért Mozgalom szerint: ,,ma nem a független jelölt győzött, hanem a Fidesz bukott meg. Az Orbán-kormány folytatta mélyrepülését, a Kubatov-listákra épített gépezett összeomlott, mert az emberek már immunisak a kormány sajtóhazugságaira. A Jobbik, mint Magyarország második legerősebb pártja folytatja a kormányzati felkészülést.” 

A radikális párt ezzel az eredménnyel nem lehet elégedett. Úgy látszik, a logó nélküli plakátokról és a devizaperek ügyiratairól visszaköszönő Dr. Varga-Damm nem hozta meg az átütő sikert. Érdemes komolyan elgondolkodnia Vona Gábor pártelnöknek, hogy jó döntés volt-e a fővárosból leráncigálni egy, a helyiek számára alig ismert ügyvédnőt, a korábbi képviselő-jelölt, Forgóné Kelemen Judit helyett, akinél nem igen szerepelt jobban a ,,kampánykirálynő” Damm. Azt azért nem tagadhatjuk el a Jobbiktól, hogy megtartotta a FIDESZ mögötti magabiztos helyét.

A választás sorrendje a következő (99%-os feldolgozottság mellett):

1. Kész Zoltán (42.66 %)

2.  Némedi Lajos (FIDESZ-KDNP): 33.64 %

3. Dr. Varga-Damm Andrea (JOBBIK): 14,14%

4. Gertsmár Ferenc (LMP): 4.57 %, stb.

A helyzet jelzésértékű. A kétharmad ezzel elveszett, ám érdemes lesz odafigyelni az április 12-én a 03-as választókerületben tartandó időközi választásra is, ahol eldől: a Kész-gate a FIDESZ számára csupán egy baki volt, vagy itt az ideje a radikális változtatásoknak.

A témában mélyebb elemzés várható a Körkép.sk oldalán.

Békési Júlia Veszprémből *

Nyitókép: Origo

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!