Alig másfél héttel Kész Zoltán veszprémi időközi választáson való győzelmét követően érdemes higgadtan, a választási hév lecsengése után átgondolni, milyen folyamatok vezettek el a FIDESZ, a Jobbik és a ,,független” jelölt szerepléséhez.

Íme, a magyar média ismert és kevésbé ismert megmondóinak véleménye, no, meg persze a sajátunk is.

Választási részvétel, protest szavazók, kampány

Érdemes átgondolnunk Török Gábor politikai elemző álláspontját, aki néhány hónappal ezelőtt kis híján maga is beszállt a választási küzdelembe: „a FIDESZ 2006 óta először szenvedett komolyabb vereséget. Számos jobboldali szavazó azzal üzent a kormányzó pártnak, hogy nem szavazott – véli a politológus.

Teljes képernyő rögzítése 2015.02.26. 112029

Ebből az is következhetne, hogy a részvételi arány alacsony volt. De nem így van: relatíve magas volt. Ami érdekes, hogy a 2010-es kétharmad óta az összes időközi választáson alacsonyabb részvételi arányok születtek. A következő táblázatból világosan látszik, hogy a választópolgárok igenis érezték a voksolás tétjét. A proteszt-hangulat a FIDESZ szavazói körében erősödhetett meg . Az igazsághoz hozzátartozik, hogy a veszprémi időközi választás napján az ország másik végében, Szatymazon győzött a kormánypárti polgármester-jelölt.

 hirdetes_300x300  
Forrás: pcblog.atlatszo.hu
Forrás: pcblog.atlatszo.hu

A jobboldali választók távolmaradásnak legfőbb oka a rendkívül gyenge helyi FIDESZ kampány volt. Mint ahogy már korábban beszámoltunk róla, Veszprém utcáit járva egymás hegyén-hátán tolongtak az LPM-s, munkáspárti, szociáldemokrata aktivisták. Maga Schmuck Andor, vagy az ATV műsoraiból ismert Somogyi Zoltán, – aki nem mellesleg Kész Zoltán cimborája – is tiszteletét tette a dunántúli megyeszékhelyen. Itt volt Schiffer András LMP, és Vona Gábor Jobbik pártelnök is.

De vajon hol voltak a Fidelitas-os aktivisták? Azon kívül, hogy a választók ígéreteket kaptak a város jelképének számító ,,húszemeletes” épület megújítására, valamint felröppent a hír, hogy új uszoda is épül, nagyjából sehol. Pedig kétlem, hogy a FIDESZ ne érezte volna a tétet. Lakossági fórumokból mindenesetre nem akadt hiány, maga Pintér Sándor belügyminiszter is ellátogatott az egyik helyi iskolában tartott rendezvényre.

Porga Gyula polgármester (balra), Pintér Sándor belügyminiszter (középen) és a helyi fideszes jelölt Némedi Lajos (jobbra). Forrás: vehir.hu
Porga Gyula polgármester (balra), Pintér Sándor belügyminiszter (középen) és a helyi fideszes jelölt Némedi Lajos (jobbra). Forrás: vehir.hu

Hová lett Navracsics Tibor?

  • És itt érkezik a képbe Navracsics Tibor, aki a Veszprémhez köthető politikusok közül talán a valaha volt legismertebb és legkedveltebb személy. Az elmúlt években számos közvélemény-kutatásban és társadalmi felmérésben részt vettem, így személyesen tapasztalhattam  azt a szinte imádatot, amely Navracsicsot övezte. Még a baloldali elköteleződésű választók többsége is tisztelte és elismerte a városért tett munkájáért. Miután európai biztosnak választották az ő helye lett kiadó. De hol volt a kampányban?
Navracsics Tibor egykori miniszterelnök-helyettes, aki Kész Zoltán szórólapját tartja a kezében. Forrás: Kész Zoltán veszprémi facebook oldala
Navracsics Tibor egykori miniszterelnök-helyettes, aki Kész Zoltán szórólapját tartja a kezében. Forrás: Kész Zoltán veszprémi facebook oldala

A jobboldali kampánynak finoman szólva sem kedvező HetiVálasz-os interjújában a politikus elmondta: „a törésvonalak a FIDESZ külső falain is megjelentek. A polgári Magyarország építése helyett a párt tagjai egyre inkább csak a személyes ambícióik bűvkörében élnek”.

Valljuk be: a választási hajrában egy ilyen hangvételű interjú nem a legszerencsésebb. Amellett, hogy Navracsicsot pártja kényszerpályára állította (igen-igen, többezer eurós fizetés, magas presztízsű poszt, no de : Brüsszelből van visszaút?!), komoly töréspontot okozott az is, hogy az ő képviselői helyére nem saját jelöltjét, Ovádi Pétert választották, hanem a közel négy évtizedes közigazgatási-politikai pályafutással rendelkező Némedi Lajos alpolgármestert.

Így Navracsics és a helyi aktivistái szinte teljesen kivonták magukat a helyi kampányból. A választási vereséget pedig azzal magyarázta, hogy ő maga legutóbb azért nyert toronymagasan, mert olyanok is rá szavaztak, akik a pártlistán máshová adták le voksukat.

Porga Gyula Veszprém polgármestere (balra), Navracsics Tibor uniós biztos (középen) és a választást elvesztő Némedi Lajos (jobbra). Forrás: origo.hu
Porga Gyula Veszprém polgármestere (balra), Navracsics Tibor uniós biztos (középen) és a választást elvesztő Némedi Lajos (jobbra). Forrás: origo.hu

Befolyásolta a választást a Simicska-hatás?

Az elmúlt hetek legnagyobb belpolitikai botránya volt az ismert milliárdos médiavállalkozó, Simicska Lajos ámokfutása. A miniszterelnökkel korábban rendkívül szoros kapcsolatot ápoló médiabáró meglehetősen alpári módon, a nyilvánosság előtt rúgta össze a port Orbán Viktorral. Mit ad Isten, Veszprém sem maradt Simicska-mentes övezet.

2014 novemberében ugyanis bejelentette, hogy ő is indulna az időközi választáson. Ez (sokak örömére) nem valósult meg, de arra pont elég volt, hogy Török Gábort (ki tudja meddig) visszakergesse az elemzői székbe. A Simicska-ügy egy újabb faktor, amely nem tett jót a kormányzó erők népszerűségének. A választók ugyanis a címlapokat beborító g*cizésekből azt szűrhették le, hogy Magyarország az oligarchák birodalma. Azoké az oligarcháké, akik egyre inkább a fejükre nőnek.

Forrás: magyarnarancs.hu
Forrás: magyarnarancs.hu

Az elidegenedés hibáját megúszó ,,független” jelölt

Bár Kész Zoltán elfogadta a baloldali pártok támogatását, a szavazólapon egyetlen logó sem szerepelt a neve mellett.

Forrás: Körkép.sk
Forrás: körkép.sk

A sikert a helyi kötődés és a független imázs hozta meg számára – ahogy fogalmazott az Átlátszó.hu. Tegyünk azonban egy fontos különbséget: nem mindegy, hogy Kész azért nyert, mert szavazókat tudott átcsábítani a kormányerőkben csalódott választópolgárok közül, vagy azért, mert a jobboldalt támogatók a FIDESZ kampánystratégiai hibáinak köszönhetően inkább otthon maradtak.

Az is kérdéses, hogy érdemes-e országos következtetéseket levonni a helyi eredményekből. És itt jutunk el cikkünk befejező részéig: ki, kik a valódi nyertesei ennek a választásnak?

A veszprémi időközi parlamenti voksolás végeredménye. Forrás: origo.hu
A veszprémi időközi parlamenti voksolás végeredménye. Forrás: origo.hu

Summa summarum: a no-win situation

Veszprémben tizenkét jelölt indult. Az emberek számára viszont egyetlen kérdés volt: a FIDESZ ellen, vagy a FIDESZ mellett álljanak ki. Helytállónak tartom azokat a hangokat, amelyek szerint 1998 óta lényegében Orbán Viktorról szavazunk.

Forrás: Orbán Viktor facebook oldala
Forrás: Orbán Viktor facebook oldala

Török Gábor szavaival élve Kész Zoltán győzelme a ,,nemfidesz” győzelmét jelentette. De: mennyire erős az az ellenzék, amely egy független jelölt mögé kell, hogy beálljon, és folyamatos távolságot kénytelen tartani attól félve, hogy ha ez a távolság megszűnik, újra a bukott baloldalnál találja magát? Meddig építkezhet egy politikai oldal a másik fél elleni protestálásból? Lehetséges, hogy Kész Zoltán győzelmével a baloldali pártok kitermelték jövőbeni versenytársukat?

Forrás: patriotaeuropa.hu
Forrás: patriotaeuropa.hu

A vesztesek közé a Jobbik is méltán beletartozik. Mindamellett, hogy jelöltjük a harmadik helyen végzett, a 15%-os eredmény alulmúlta a párt várakozásait. Beleestek abba a hibába, hogy országosan ismert arcot hoztak Veszprémbe. Dr. Varga-Damm Andrea ugyanis nem rendelkezik jelentős helyi beágyazottsággal. De ha maga a radikális párt sem bízik a helyi embereiben, akkor ki fog?!

Ez a választás valamennyi magyarországi párt számára tanulságos volt. Hiába nyert a baloldali ellenzék támogatásával bíró ,,független” jelölt, hosszú távon a legnagyobb vesztes épp a ,,demokratikus ellenzék” lehet. ,,Magyarország második legerősebb pártja”, a Jobbik nagyon úgy tűnik, hogy ebben a választási rendszerben nem tud labdába rúgni.

A kormány-közeli Századvég Alapítvány stratégiai igazgatójának, G. Fodor Gábornak a vitatott kijelentései mellett egy valamiben nagyon igaza van: ,,a tavalyi győzelmek már nem érnek semmit.”

Teljes képernyő rögzítése 2015.02.26. 111728

Orbán Viktor évértékelése: ,,Simán vesztettünk”

A miniszterelnök múlt pénteken beismerte pártja vereségét. Amellett, hogy elmondta: „akár nézhetné a dolog jó oldalát is, miszerint Magyarországon működik a demokrácia. Jó a választási törvény és él a sajtószabadság is, hiszen anélkül ,,nem győzhetett volna a független szocialista jelölt.” 

De tudomásul kell venni, hogy híveik jelentős része nem állt ki a FIDESZ mellett. Több egyeztetésre, megegyezésre és konzultációra lesz szükség a jövőben. Orbán szerint a mögötte állók nem harcolnak eléggé, nem harcolnak elég jól. Pártja belekényelmesedett a két főlényes választási győzelmébe. Az egyetlen út a tapasztalatok leszűrése, hogy ne következzen be az, ami az Antall-kormánnyal, vagy a 2002-ben nagy meglepetésre elvesztett választáskor történt. A kormányfő a közel ötven perces beszédéből több mint négy percben elemezte a veszprémi időközi választás tanulságait.

Forrás: hirado.cms.mtv.hu
Forrás: hirado.cms.mtv.hu

Források: tutiblog.com, vehir.hu, Mandiner, Origo, HVG, Index, MagyarNarancs

Békési Júlia Boglárka

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!