A mai napon tartották az időközi országgyűlési választást a veszprém-megyei 03-as országgyűlési egyéni, Tapolca székhelyű választókerületben, miután a helyi fideszes képviselő, Lasztovicza Jenő hosszú betegség után idén januárban életét vesztette. A huszonkét indulóból tizenhárom jelölt függetlenként méretette meg magát. Az országos pártok közül a FIDESZ-KDNP, a Jobbik, az LMP valamint az MSZP-DK közösen is állított jelöltet. De a régóta elfeledett MIÉP, a kisgazdák és a Munkáspárt sem maradt ki a küzdelemből. A választási részvétel magasabb volt mint az újpesti, ám alacsonyabb, mint a veszprémi időközi választáson.

Előzmények: igazi nagyágyú a kampányban

A február 22-ei veszprémi voksolást követően meglehetősen nagy érdeklődés övezte a tapolcai kampányt. Ugyan a nagyobbik kormánypárt kétharmada a közép-dunántúli megyeszékhelyen már odaveszett, ám ez a mai választás is kellő tanulságok levonására ösztönözheti a pártokat.

A tapolcai választókerület összetétele. Forrás: hvg.hu

 

A tapolcai választókerület összetétele. Forrás: hvg.hu

 

A választókerület összesen hatvan települést foglal magában, köztük a hagyományosan baloldali városvezetésű Ajkát, a jelenleg jobbikos polgármesterrel bíró Tapolcát, valamint Sümeget, ahol néhány napja a miniszterelnök is látogatást tett és a következőt mondta: „Sümeg számára minden magyar ember szívében van egy kis hely.” – utalva ezzel arra, hogy számos gyermekkori emléke köti a településhez.

 hirdetes_810x300  
Az andalúziai lovakon parádézó sümegi huszár és Orbán Viktor. Forrás: nol.hu

Betartotta ígéretét a Fidesz: Veszprém megemelte a tapolcai tétet

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a miniszterelnök ,,simán vesztettünk” évértékelőjében hangsúlyozta, hogy a mögötte állók Veszprém esetében nem harcoltak eléggé. Nos, ez a mostani választás esetében nem mondható el. Annyira nem, hogy a narancssárga kampányban Orbán Viktor (igaz, hogy épp az utolsó pillanatban, április 9-én) ellátogatott Sümeg mellett Tapolcára és a vörösen izzó Ajkára is. A hangulat a tetőfokára hágott, hiszen az Ajkán fórumot tartó szocialista elnök, Tóbiás József, valamint a Jobbik Magyarországért Mozgalom vezetője Vona Gábor is beleállt volna egy rendhagyó közmeghallgatásba, ám Orbán nem akart ebbe részt venni.

A Fidesz-KDNP jelöltje Fenyvesi Zoltán, és a Lehet Más a Politika helyi indulója, Sallee Barbara is leadta voksát. Forrás: facebook

Amíg a nagyobb kormánypárt a miniszterelnökkel, addig az LMP az ismert humoristát, Nagy Bandó Andrással kampányolt.

A Fidesz-KDNP jelöltje Fenyvesi Zoltán, és a Lehet Más a Politika helyi indulója, Sallee Barbara is leadta voksát. Forrás: facebook

Azt azonban érdemes átgondolni, hogy Fenyvesi Zoltán miért mondta le az utolsó pillanatban az ATV Egyenes Beszéd című műsorába tervezett élő vitát, melyen az MSZP-DK-s Pad Ferenccel és a jobbikos náci jelmondatra hajazó tetoválással bíró, a tapolcaiaknak plüssállatokat osztogató Rig Lajossal folytatott volna. Egy bukott veszprémi kampány után ezzel megerősíthette volna a bizonytalan jobboldali szavazókat.

Náci tetoválás ide vagy oda: Rig Lajos és a ,,higgadt, nyugodt, szakmai hangnem „mindent vitt

Igaza lett azoknak közvélemény-kutatásoknak, melyek az első három helyen tíz százalékon belüli eredményt jósoltak. Fontos azonban megjegyezni, hogy tavaly áprilisban, a rendes országgyűlési választáson a győztes Lasztovizca 16 százalékpontos előnnyel győzött a baloldali összefogással szemben. A Jobbik jelöltjére pedig mintegy húsz százalékpontot vert rá. Nos, ez az eredmény mai időközi választáson megfordult. 98, 27%-os feldolgozottságnál és 41.69 % részvétel mellett az eredmények a következők:

I. hely: Rig Lajos (Jobbik)  35.3 %

II. hely: Fenyvesi Zoltán (Fidesz-KDNP)  34.27 %

III. hely: Pad Ferenc (MSZP-DK) 26.36 %

IV. hely: Sallee Barbara (LMP)  2.03 %

Az első reakciók

,,A győzelmet nem szokás magyarázni” – kezdte értékelő beszédét a Jobbik pártelnöke Vona Gábor, aki elmondta: van kormányváltó hangulat és végre van pártja részéről kormánypárti erő is ma Magyarországon. ,,Történelmi győzelmet arattunk, ugyanis először tudott 1990 óta olyan párt egyéni mandátumot szerezni, amely nem volt része az elsikkasztott rendszerváltásnak.” Vona hangsúlyozta, hogy nagy eredménynek tartja, hogy a hagyományosan Fidesz bázisnak számító jobboldali kerületben tudott pártja győzedelmeskedni.

Orbán Viktor így kommentálta közösségi oldalán az eseményeket: ,,Van úgy, hogy a kapufáról kifelé pattan a labda.” – majd megköszönte a közös munkát.

Karácsony Gergely (PM) politológus vénáját elővéve a következőt posztolta: ,, Szóval akkor most vagy az van, hogy a baloldal végre összeszedi magát, és képes lesz a személyi és hatalmi harcok helyett azzal foglalkozni, hogy mi a túrót akar mondani az embereknek, vagy a további bénázásával az újfasiszták kezére játssza az országot.

Békési Júlia Boglárka

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!