Videóval frissítve! Gútán ma este 19 órától „Európa, Szlovákia és Gúta a migránshelyzet árnyékában” címen tart fórumot Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő és Berényi József az MKP elnöke. A Körkép a helyszínen van, és előben tudosít olvasóinak.

A menekültválság korunk egyik legfrekventáltább problémájaként mindannyiunkat érint. Nógrádi György már a Martosi Szabadegyetemen nagy érdeklődés mellett fejtette ki erről a problémáról az álláspontját. Berényi József – aki 2002-2006 között Szlovákia külügyi államtitkáraként tevékenykedett – az MKP elnökeként egyértelmű álláspontot képvisel a migránskrízissel kapcsolatban.

Nógrádi Györgyöt 2013 nyarán a Gombaszögi Nyári Táborba már a Körkép is elhozta, ahol a kelet és nyugat harcárol, valamint a terrorizmusról tartott egy tőle megszokott profi és szórakoztató előadást.

Mindjárt kezdünk, kövessétek velünk a fórumot!

 

21.12

  hirdetes_300x300   

Közvetítésünk véget ért. Köszönjük a figyelmet!

utolso

21.00

berenyiterkep

Nógrádi: Jelenleg 20-23 háború zajlik világszerte, de egyik sem világháború. Ütközik a morál és a politika. A pápa a világ legcsodálatosabb embere, de a politikának a realitásokban kell helyes döntéseket hozni. Ami nagyon nehéz. Agresszióra nagyobb agresszióval kell válaszolni. Amikor Afrika partjainál elkezdődött a kalózkodás, az európai hadihajók az elfogottak szomáliaiakat hosszú procedúrák után büntették. A kínai hadihajó akiket elfogott, a helyszínen kivégezte.

Berényi így folytatja a beszélgetés ezen blokját: Bízni kell abban, hogy az EU megoldja a problémát, bár több politikus belebukhat. „Igen, bízzunk,de tartsuk szárazon a puskaport” – reagál Nógrádi.

talonkep1

Samu István következő kérdése hangzik el:  Kell-e Európának közös hadsereg? USA, Kína, Oroszország a világ három globális játékosa. Európa már nem. Európában lehetetlen közös hadsereget létrehozni. Ez olyan mint én és Claudia Schiffer. En tudom hogy ő van, de ő nem hogy én létezem. Nincs rá pénz sem.és hajlandóság sem hogy legyen. Akkor lesz európai hadsereg, ha unokáink felnőnek. – hangzik a válasz Nógráditól.

Amerika is ellenérdekelt egy önálló európai haderőben. Nagyon nehéz összehozni az ilyen irányú kezdeményezéseket. De a V4-ek szintjén vannak közös katonai tervek. Ami jó, mert növeli a bizalmat egymás iránt. A migránspolitika közelebb hozza a rendőrségeket és a hadseregeket is egymással. A regionális együttműködéseker támogatnunk kell mert nekünk felcidwki magyaroknak is segítenek. – fűzi hozzá Berényi.

20.45

nogtalii

Nógrádi: Brüsszelben ma kétezer olyan bürokrata van, mely többet keres mint a német kancellár. Érdekük az, hogy rendszer fennmaradjon. Az EU hat országra lett létrehozva, ma 28-an vannak benne. Működésképtelen. Meglátjuk, mi lesz. Asszad ugyanolyan diktátor, mint további 30. Miért pont őt „izéljük”? A világot érdekszférák alakítják. Mindenki hülyére hazudja magát.

„A BBC tíz perccel azelőtt hozta le, hogy halott gyerekek vannak, hogy az orosz gépek felszálltak. A legtöbb kép beállított. Ennyire nem.lehetünk szubjektívak. Magyarországnak egy stratégiai partnere kell hogy legyen, az Berlin” – indokolta a szakértő.

kozonseg

20.42

Berényi az MKP által most indított aláírásgyűjtés apropóját ismertette. Több olyan népszavazás volt, melynek eredményét a kormány figyelmen kívül hagyta. Ilyen volt a perediek község-névváltoztatási kérelme, valamint a bősiek akarata is, hogy nem akarnak migránsokat a községbe. Ha tízezer aláírás összegyűlik, a belügyminisztériumnak foglalkoznia kell vele. A Visegrádi Négyek egészen addig működnek, amíg nincs egy olyan téma, mely szembeállítja Európát, abban a pillanatban egy kiugrik – tudtuk meg az MKP elnökétől.

20.40

Németországban már van olyan városrész, ahol német kisebbség van. Neu Köln a neve. Svédországban már van olyan új párt, amely egy új migránst sem fogadna be. Kvótarendszer legnagyobb hibája, hogy nem látni a felső határát. Négy régió van, ahová a menekültek igyekeznek. Ausztrália – esélyük sincs. USA- szóba sem jöhet. Gazdag arab országok – lehetetlen. A negyedik Európa – képtelen megvédeni önmagát. – Hangzik el a professzor úrtól.

20.32

nogradikoz

Berényi kifejti: „Nincs értelmes válasz arra, hogy miért erőltetik a kötelező kvótákat. Agyrém az egész kvótarendszer. Ezek az emberek itt se akarnak maradni. Miért építünk fel börtönt azoknak akik Nyugat Európába akarnak menni? Szlovakiában hat menekülttábor közül négy magyarlakta területen van – Bős, Nagyszarva, Medve, Apátújfalu – csak kettő szlovák területen.” Nem hajlamos azt gondolni, hogy ez véletlen. Igazságosabb teherviselésre van szükség – mutatott rá az MKP elnöke.
20.27

„A multikulti megbukott. A Németországban élő török taxis otthon törökül beszél és nem ismeri a német kultúrát. Jelenleg az embercsempészet a világ egyik legjobb bulija. Tíz év alatt egymillió albán állampolgárt csempésztek illegálisan nyugatra. Csak heroinból évi 15 milliárd eur a nyereségük. Itt tart Európa és képtelen megvédeni önmagát” – mondja Nógrádi.

20.20

A beérkező migránsok döntő többsége nem azt kapja amit vár. Az Afrikiaknak azt mondják: Menj Németországba, ott kapsz házat, autót, pénzt! Az első generációs migráns nem követett el Európában terrorcselekményt, a második, harmadik, ötödik, igen. Miért? Az Iszlám Államnak jó a PR-ja. Azt mondják ezeknek az embereknek, hogy gyilkolj. Mindegy hogy kit és hogyan, csak cselekedj. A titsszolgálatoknak az ilyen embereket felfedni szinte lehetetlen. – Tudjuk meg Nógráditól.

nogtali

20.12

nogTalon

Nógrádi: Németország a világ második legöregebb állama, Japán az első. A német társadalom átlagéletkora 48 év, Afrikában 15 év. Ha most leállna a migráció Németországba,2030 akkor is a migránsok aránya eléri a 30%-ot. Kezelhetetlen a helyzet. 1973-ban Libanont még a Közel-Kelet Svájcaként nevezték. 1975 óta polgárháború van ott. Olyan világban élünk, ahol felbomlott a világrend.

20.06

„A német társadalomban továbbra is ott van a lelkiismeretfurdalás a 2.világháború miatt. Aki válogat a célországban, az már nem menekült, hanem gazdasági migráns. llyen tömegben megkülönböztetni, hogy ki a gazdasági migráns és ki a menekült, nem lehet. A megoldás: béketeremtés. A menekülteket ott kell tartani a krízisország mellett. Az EU, ha akarná, meg tudná ezt oldani. Európa enélkül így komoly veszélynek van kitéve” – folytatja Berényi József, volt külügyi államtitkár.

20.02

„CDU, SPD vezetők jönnek oda és mondják nekem, hogy amit Magyarország tesz az jó. De hivatalosan nem vállalják. Rendkívül gyorsan változik a helyzet. Két hétre előre nem lehet tervezni”- meséli a biztonságpolitikai szakértő.

19.55

nogN

Samu István: Miért nem járnak a nyugati vezetők a földön? „Azért, mert a politikához víziók kellenek. Nincsenek víziók” – hangzik a válasz Nógráditól.A másik probléma, hogy sokan nem akarnak a politikába menni. Ha egyszer hibázok, egy életre megbélyegeztek. Cégvezetőként, ha három szeretőm van, azt mondják hogy jó a kondija.

„Merkelt szeretem!” – mondja Nógrádi. Az volt a beceneve, hogy kislány. Egy lelkész lánya, akit Helmut Kohl hozott be a politikába. A politikában hála nem létezik. Merkel eddig minden politikai ellenfelét félreállította. Volt, hogy fölfelé buktatta, de félreállította. A kancellár  népszerűsége két hét alatt 3,5%-ot esett, mert a németek is migránsellenessé váltak.

19.52

Nógrádi:  titkosszolgálatok két évvel előre jelezték, hogy jön a migránsáradat. Európa nem készült fel rá. Most hasonló veszélyt jeleznek Ukrajnából.

19.48

Berényi: Kelet-Európa ma józanabbul látja a dolgokat, mint a nyugat. „Mi is örültünk Hussein megdöntésének. De mi jött utána?” – tette fel a kérdést Berényi. Friss élményét mondta el: 3 azeri vállalkozó két hét alatt sem tudta elintézni a schengeni vízumot hogy tárgyalásra jöhesenek Nagyszombat megyébe. Ha 30 ezren jöttek volna, simán átcsörtetnek Európán. Humanizmus mögé bújtatott vak politikát látunk.

19.43

Az EU végveszélybe manőverezte magát. Egyszerre jönnek fekete Afrikából és Szíriából és a többi országból is. 740 németről tudják ma, hogy az Iszlám Államnak harcol. Ezek terrorcselekményeket fognak végrehajtani. A német társadalom 51%-a migránsellenes. Két hete még csak 34% volt. Ez mindent elárul- tudjuk meg Nógrádi Györgytől.

19.41

nogAll

Kaddhafinak azért kellett meghalnia, mert volt olyan ostoba hogy kijelentette, hogy Sárközy kampányát ő finanszírozta. Ha nyer Hillary Clinton, róla is brutális dolgok derülhetnek ki.

19.40

Kenya Nógrádi egyik kedvenc országa is, ahová ma már nem lehet biztonságosan utazni.

Kérdés: az arab tavasz óra már eltelt 5 év. Miért most indult el a menekültáradat? Nógrádi: nyugati demokrácia az arab világban nem hozható létre. Egyedül Tunéziában alakult ki valamiféle eredmény, de az Iszlám Állam próbálja szétverni.

19.34

Berényit külügyi államtitkárként hívták meg, ahol találkozott a ma oly aktuális régióval. „A NATO és EU csatlakozás időszakában még senkit nem érdekelte Afrika, és a fejlődő országok” – mondja az MKP-elnök. Berényi külügyi államtitkárként Szudán és Kenya menekülttáboraiban fejtett ki tevékenységet. „Több Szíria is kialakulhatba világban” – fejti ki.

berenyiii

19.30

Nógrádi magáról röviden: 5 évente továbbtanul. Naponta 2 órát képzi magát. „Aki egyszer lemarad, az kimarad” -mondja.

19.26

Samu István társházigazda, az MKP helyi képviselője a vendégek életútját ismerteti. „Nógrádi György zseniális asztaliteniszező is a biztonságpolitika szakértés mellett”- tudjuk meg. A német katonai vezetés felső vezérkarának képzéséről érkezett épp, ahol 3 napot töltött

nog7

19.20

A migránspolitikával kelünk és fekszünk. Ez a helyi érdeklődés mértékén is meglátszik. Ennél nagyobb termet nem tudott Gúta biztosítani. Kezdi a konferanszie.

nog6

nogradi4 nog5

 

nogradi3

19.17

A 200-fős Billiard Club kicsinek bizonyult. Majdnem 400an vagyunk a közönség soraiban, a gútai kultúrház moziterme is megtelt.

 

nogardi2

19.01

nogradi1

A Biliard Club megtelt. Annyian vannak, hogy a programot áttetták a Kultúrház színháztermébe.

A fórum teljes videófelvétele itt megtekintető:

Körkép.sk/Király Zsolt és Tóth Lívia

plakat1
Az esemény plakátja

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!