Bernadett
  • HUF: 318.13
  • USD: 1.13
  • 0 °C
  • 13 °C
Friss hírek

Aláírták a Via Carpatia megépítését célzó megállapodást

Aláírták a nyolc országon áthaladó Via Carpatia közlekedési folyosó megépítését célzó együttműködési megállapodást hétfőn Beata Szydlo lengyel kormányfő jelenlétében a délkelet-lengyelországi Lancutban az érintett lengyel, szlovák és magyar megyék képviselői.

 

A lengyel kormányfő az aláírást követő sajtóértekezleten a kelet-közép-európai térség szempontjából stratégiai jelentőségűnek minősítette a Via Carpatia projektjét.

 

A 2026-ig megvalósítandó projektben részt vevő országok (Litvánia, Lengyelország, Ukrajna, Szlovákia, Magyarország, Románia, Bulgária és Törökország) közlekedési tárcáinak képviselői márciusban írták alá Varsóban a folyosó megépítését célzó szándéknyilatkozatot.

 

iom
forrás: maszol.ro

 

Október végén az Európai Parlament támogatta, hogy a mintegy 3,3 ezer kilométeres, a Balti-tengert az Égei-tengerrel és a Fekete-tengerrel összekötő, autópálya-, illetve gyorsforgalmi szakaszokból álló közlekedési folyosó a transzeurópai közlekedési hálózat (TEN-T) részeként épüljön meg, ami elérhetőbbé teszi az uniós alapokat is.

 

A projekt magyarországi szakasza mintegy 340 kilométeres, Miskolcot és Debrecent is érinti. A Via Carpatia lengyelországi része mintegy 680 kilométert tesz majd ki, a leghosszabb, mintegy 140 kilométeres szakasz jelenleg a kelet-lengyelországi Lublin és Rzeszów városok között épül.

 

MTI
kép: nowiny24.pl

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Körkép

A szerkesztőség általános szerzője. Mindenhez ért. Mindenhez is!

Kövessen minket

Megosztás