A Fekete-tengerbe zuhant vasárnap az orosz védelmi minisztérium katonákat, az Alekszandrov kórus tagjait, továbbá újságírókat Szocsiból Szíriába szállító repülőgépe.

 

Frissítve: 15:45

 

Az orosz hatóságok megerősítették, hogy senki sem élte túl a szerencsétlenséget.

 

 hirdetes_810x300  
REUTERS/Yevgeny Reutov
REUTERS/Yevgeny Reutov

 

A cameraman from Russian Zvezda channel, whose colleagues were on board of Russian military Tu-154 plane crashed into the Black Sea, is comforted by a man outside the headquarters of the Alexandrov Ensemble, also known as the Red Army Choir, in Moscow, Russia December 25, 2016. REUTERS/Sergei Karpukhin
Oroszország gyászol, REUTERS/Sergei Karpukhin

 

People lay flowers in memory of passengers and crew members of Russian military Tu-154 plane crashed into the Black Sea, outside the headquarters of Red Army Choir, also known as the Alexandrov Ensemble, in Moscow, Russia December 25, 2016. REUTERS/Sergei Karpukhin
Oroszország gyászol, REUTERS/Sergei Karpukhin

 

14:48

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök a tragédiában elhunytak emlékére december 26-ra nemzeti gyásznapot hirdetett.

 

 

Az Alexandrov kórus főszólistája: Családi okokból nem repültem

 

12:47

 

A szakértő szerint a Tu-154-es repülőgépek biztonságosak, mivel három hajtóművel rendelkeznek, így véleménye szerint kizárható, hogy hajtóműhiba okozhatta a Fekete-tengerbe zuhant orosz repülőgép tragédiáját – írja a Hirado.hu.

 

Pető György pilóta az M1 Ma Délelőtt című műsorában elmondta, hogy véleménye szerint pilótahiba is lehetett a tragédia oka, de a műszaki hibát sem lehet kizárni, azonban egyetlen hajtómű leállása még nem okozna problémát ennek a típusú gépnek, annak pedig, hogy mindhárom hajtómű leálljon, nem sok esélye van.

 

Vlagyimir Putyin orosz elnök vizsgálatot rendelt el a katasztrófa ügyében. Hivatalosan egyelőre nem tartják valószínűnek, hogy terrorcselekmény történt volna.

 

10:32

 

Az orosz védelmi minisztérium hivatalosan is megerősítette a szerencsétlenséget: a tárca közlése szerint a gép roncsait Szocsi térségében, a parttól másfél kilométernyire, 50-70 méteres mélységben találtak meg.

 

Budapest, 2003. április 5. Egy TU-154-es repülőgép a Ferihegyi Repülőtéren. MTI Fotó: H.Szabó Sándor
Egy TU-154-es repülőgép a Ferihegyi Repülőtéren. Illusztráció. MTI Fotó: H.Szabó Sándor

 

Újévi koncertre tartott egy katonai kórus

 

A gépen a védelmi tárca pontosított adatai szerint 92 személy utazott, 84 utas és 8 fős legénység. Az utasok között kilenc újságíró volt, a Pervij Kanal (Egyes csatorna) orosz állami televízió, az NTV és a Zvezda televízió három-három munkatársa.

 

A közzétett utaslita:

 

 

A gépen utazott az Alekszandrov együttes 64 zenésze is. A szíriai hmejmimi orosz légitámaszponton eredetileg vasárnap este 16 óra tervezett koncertet egyelőre nem mondták le.

 

2013-ban készült kép az orosz hadsereg Alekszandrov kórusának tagjairól. Fotó: EPA

 

Már folyik a vizsgálat

 

Az orosz Nyomozati Bizottság (SZK) nyomozói jelenleg tanulmányozzák az iratokat, és kihallgatják a szerencsétlenül járt Tu-154 felszállását előkészítő vezetőket, repülésirányítókat.

 

Kimerítő intézkedések folynak a történtek körülményeinek tisztázására – mondta a TASZSZ orosz állami hírügynökségnek Szvetlana Petrenko, az SZK szóvivője. A szerencsétlenség ügyében az SZK bűnvádi eljárást indított a légiközlekedés biztonságának megsértése címén.

 

Mentőhajók kutatnak az orosz védelmi minisztérium lezuhant Tu-154 -esének roncsai és az esetleges túlélők után Szocsi partjainál.. Fotó: EPA/Jevgenyij Reutov

 

A minisztérium a szocsi laktanyában operatív nyomozó csoportot állított fel az SZK katonai nyomozati osztályának és a Déli Katonai Körzet katonai nyomozóinak részvételével.

 

Szocsiban városi operatív törzset hoztak létre a tengerbe zuhant gép roncsainak felkutatására – közölte a mentőszolgálatok egyik vezetője. A szocsi hatóságok készek a szükséges segítséget megadni az elhunytak hozzátartozóinak – tette hozzá.

 

Megtalálták a roncsokat és egy áldozatot is

 

A szerencsétlenség színhelyén jelenleg a védelmi minisztérium négy hajója és öt helikoptere valamint több pilóta nélküli repülőgép tartózkodik, és további erőket terveznek bevetni a kutatási munkákba – közölte Igor Konasenkov vezérőrnagy, a tárca szóvivője.

 

A mentőszolgálatok a szocsi partoktól másfél kilométernyire megtalálták  az egyik áldozat holttestét, valamint személyi tárgyakat. Túlélőkről egyelőre nem történt említés. A holttestet kiemelték az egyik mentőhajóra – közölte Konasenkov vezérőrnagy.

 

Putyin folyamatos tájékoztatást kap

 

Az orosz államfő szóvivője szerint egyelőre nincs szükség arra, hogy Vlagyimir Putyin elnök külön utasításokat adjon ki a Szocsinál lezuhant orosz katonai gép szerencsétlensége kapcsán.

 

Dmitrij Peszkov közölte, hogy Putyin folyamatos tájékoztatást kap a mentőszolgálatok munkájáról, a mentést koordináló Szergej Sojgu állandó telefonkapcsolatban áll az elnökkel a szerencsétlenség kapcsán.

 

Tu-154-es. Illusztráció. Fotó:EPA

 

„Esélyük sem volt a túlélésre”

 

Vasárnap reggel a TASZSZ a krasznodari terület mentőszolgálatának egy forrására hivatkozva jelentette, hogy eltűnt a radarképernyőről az orosz védelmi minisztériumnak a szíriai Latakiába tartó repülőgépe röviddel azután, hogy felszállt Szocsiból.

 

A védelmi minisztérium tájékoztatása szerint a Tu-154-es típusú utasszállító a szocsi városigazgatásához tartozó Adler város repülőteréről szállt fel közép-európai idő szerint hajnali 3 óra 40 perckor.

 

A Tu-154 fedélzetén tartózkodóknak gyakorlatilag nem volt esélye a túlélésre – mondta az Interfaxnak a mentőszolgálatok jól értesült munkatársa.

 

hirado.hu/teraz.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!