Brutális pusztítást vitt véghez a Michael hurrikán Floridában. Az amerikai állam északnyugati részén partmenti városokat öntött el, házakat döntött romba és fákat csavart ki tövestől.

 

A Michael 250 km-es széllel csapott le amerikai keleti partvidékére, és halálod áldozatokat is követelt: két személy, köztük egy gyermek életét vesztette, mikor otthonukra zuhant egy kidőlt fa. Florida egy másik megyéjében szintén kidőlő fa sújtott agyon egy embert.

 

Félmillióan áram nélkül maradtak Alabama, Florida és Georgia államban.

 

 hirdetes_400x285  

A Michael elég sok meglepetést okozott a meteorológusoknak. Kedden még csak kettes erősségű volt, szerdára ötös erősségűvé fokozódott, majd négyesként csapott le a partvidékre. Floridában száz éve nem tombolt hármasnál erősebb hurrikán. Nem véletlen, hogy a legveszélyeztetettebb vidékeken csak hármas erősségű hurrikánoknak képesek a házak ellenállni.

 

A Reuters hírügynökség szerint a Michael minden idők harmadik legsúlyosabb vihara, amely lecsapott Amerikára az 1969-es Camille (Mississipire csapott le) és az1935-ös Labor Day hurrikán után (ez utóbbi szintén Floridánál érte el a partot).

 

A meteorológusok szerint csütörtökön a Michael széllökései 120 km/órásra mérséklődnek, ahogy a vihar folytatja útját a kontinens belsejébe és elveszti a csapadék utánpótlást a tengerről. Valószínűleg holnapra már trópusi viharrá szelídül.

 

A Michael feltételezett útvonala. Forrás: BBC.com

 

BBC.com

Nyitókép:  BBC.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!