Ma reggel kezdetét vették a bajorn tartományi (Landtag-) választások Németország leggazdagabb tartományában, ahol évtizedeken át a Keresztényszociális Unió, a CSU volt egyeduralkodó párt. A legutóbbi felmérések szerint azonban a 2013-ban majd’ 50 százalékos eredmény után most 33-35 százalékra számíthat, amivel közel 70 év után ismét koalíciós kormányra kényszerülhet.

 

A választások eredményét elsősorban a migrációs kérdése határozza meg. Horst Seehofer, a CSU egykori elnöke, és a német nagykoalíció jelenlegi belügyminisztere az elmúlt időszakban több kísérletet is tett, hogy a bajor választók meglátása szerint alakítsa Angela Merkel (CSU) német kancellár kormányának migrációs politikáját. A törékeny CDU-CSU-SPD koalíciót is kockára tette, ennek ellenére áttörést nem sikerült elérnie.

 

Bajorország volt az a tartomány, amely a 2015-ös migránsálság idején először „telt meg” illegális bevándorlókkal. A kormányzópártok (akkor is CDU-CSU-SPD koalíció volt hatalmon) népszerűsége mélyrepülésbe kezdett, és nagyon úgy fest, hogy a bajor CSU elveszti kényelmes többségét és egy kényelmetlen koalíciókötésre fog kényszerülni.

 

 hirdetes_400x285  

Hatalmas bukta

 

Mint említettük, a CSU 33-35 százalékos eredményre számíthat. A másik kormányzópárt, a baloldali, szocdem SPD, amely az öt évvel ezelőtti voksoláson még 30 százalékot szerzett, most 10-12 százalékra mérik, és a legjobb esetben is csak a harmadik helyre esélyes.

 

A migráció okozta politikai átrendeződés nagy nyertese a Zöldek lehetnek, amelyek felszívták az SPD-ből kiábrándult baloldali választókat, így 16-19 százalékos eredményre számítva magabiztosan a második helyért indulnak.

 

Az Alternatíva Németországért (AfD) szélsőjobboldalinak nevezett, migránsellenes párt először kerülhet be tartományi törvényhozásba, a felmérések 10-12 százalékot jósolnak neki.

 

 

A bajor tartományi választásokon 9,5 millió választásra jogosult polgárt várnak az urnákhoz reggel 8 és este 18 óra között. Az első exit pollokra közvetlenül urnazárás után lehet számítani. A hatályos törvények alapján a megválasztott új Landtagnak legkésőbb a választás követő 22. napon, esetünkben november 5-ig meg kell alakulnia. Ha ez nem történik meg, miniszterelnök-választást kell tartani.

 

Az eredmény ismét a válság közelébe sodorhatja Angela Merkel kormányát. A CSU nem csinált titkot abból, hogy Merkel elhibázott migrációs politikája okozta a bajor, évtizedek óta szövetséges tartományi párt vesszőfutását. A helyzeten sokat rontott, hogy a CSU nem tudott megfelelni az eddig tett bevándorlás ügyi ígéreteinek. Az AfD például egyenes azzal a szlogennel kampányol, hogy „mi teljesítjük a CSU ígéreteit”.

 

Körkép.sk, MTI

Nyitókép: RT.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!