Eddig legkevesebb 168 halálos áldozata van a Krakatoa vulkán kitörését követő földmozgás utáni cunaminak. Az áldozatok száma gyorsan növekszik, az első híradások még 62 halottról szóltak. A sérültek száma 745, 30 ember eltűnt.

 

Pusztító szökőár csapott le Indonéziában, a Jáva és Szumátra szigetek közti Szunda-szoros vidékére szombaton. A geológusok szerint a Krakatoa vulkán kitörését követően masszív tengeralatti földcsuszamlás következett be, ami cunamit okozott. A szökőár a vulkán kitörése után 24 perccel érte el a partvidéket.

 

A turisták körében népszerű Banten tengerparti város szenvedte el a legnagyobb pusztítást, a hivatalos adatok szerint csak ott 126 ember veszett oda. A helyi sajtó szerint turisták mellett több az állami energiaügyi vállalat és a sportminisztérium alkalmazottai is áldozatul estek.

 

 hirdetes_400x285  

A Szunda-szoros környékén összesen 9 hotel, több tucat hajó és nagyjából négyszáz lakóház szenvedett el tetemes károkat.

 

Részben a hatóságok is felelősek a katasztrófa súlyosságáért. Úgy vélték ugyanis – mivel nem történt földrengés – hogy csak egy erőteljesebb dagályról van szó, ezért felszólították a lakosságot, hogy ne okozzanak pánikot. Cunamiriadót nem rendeltek el. „Tévedtünk, sajnáljuk” – jelentette ki az illetékes helyi hatóság szóvivője.

 

HNonline.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!