Ma Szlovákiába látogatott Mike Pompeo amerikai külügyminiszter. Kedden délelőtt először Andrej Kiska szovák államfővel tárgyalt, majd dél körül Peter Pellegrini (Smer) kormányfővel, délután pedig Miroslav Lajčák (Smer) szlovák külügyminiszterrel egyeztetett. Pompeo közép-európai körútja második állomása vezetett Pozsonyba, hétfőn Budapesten Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel és Szijjártó Péter magyar külgazdasági és külügyminiszterrel találkozott.

 

„Az Egyesült Államok hazánk számára fontos partner és szövetséges” – jelentette ki Andrej Kiska államfő a Mike Pompeoval való találkozója előtti közös sajtótájékoztatón. A szlovák elnök hangsúlyozta, hogy sem a migrációra, sem a klímaváltozásra, sem a többi globális kihívásra „nem kereshetünk megoldást egyedül”.

 

„ A problémákat együtt kell megoldanunk, le kell döntenünk a korlátainkat, és erről szeretnék ma a miniszter úrral beszélni”

 

fogalmazott Kiska.

 hirdetes_300x300  

 

„Örömömre szolgál, hogy Szlovákiába látogathattam, nagyra értékeljük a két ország demokráciája közti kapcsolatot”

 

mondta Mike Pompeo.

 

Pompeo versenyezni akar azokkal, akik aláássák a demokráciát Szlovákiában

 

„Épp akkor láthatjuk vendégül az amerikai külügyminisztert, amikor Szlovákia nagyon aktív a nemzetközi diplomáciában”

 

mondta Peter Pellegrini kormányfő Pompeo fogadásakor. Elmondta, hogy többek között a védelmi és biztonsági együttműködésről fognak majd tárgyalni, hiszen az Egyesült Államok „jelentős szerepet játszik a szlovák haderő fejlesztésében”. A szlovák miniszterelnök kiemelte, hogy biztosan szót ejtenek a két ország gazdasági kapcsolatairól is, mert Szlovákia közvetlenül érintett lenne egy esetleges USA és EU közti kereskedelmi háborúban.

 

Pompeo megköszönte a meghívást, majd az USA és Szlovákia gazdasági kapcsolatainak fontosságát hangsúlyozta. Nagyra értékelte, hogy Szlovákia a multilaterális (többoldalú) intézményekben mindig az USA partnereként viselkedett, amit szeretnének viszonozni.

 

Mint mondta, rövid ittléte alatt szeretné Szlovákia és az USA kapcsolatának fontosságát hangsúlyozni, egyúttal pedig versenyezni „azokkal, akik aláássák a demokráciát és a szabadságot Szlovákiában is”.

 

Pellegrini „kemény érveket” akar felsorolni Pompeo amerikai külügyminiszternek

 

Folytatják az együttműködést

 

Miroslav Lajčák külügyminiszter és Pompeo sajtótájékoztatójára már kettejük tárgyalása után került sor, így több konkrétum is hangzott el. Lajčák elmondta, az USA nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a szlovák hadsereg növelhesse ütőképességét és felkészültségét a biztonsági kihívásokkal szemben. mint mondta, tájékoztatta Pompeot Szlovákia az EBESZ soros elnöksége keretében lefektetett prioritásairól. Lajčák felsorolta, hogy olyan témákat is érintettek a találkozón, mint Ukrajna, a Nyugat-Balkán, a keleti partnerség és Venezuela. Kiemelte, hogy több mint 600 vállalat van Szlovákiában, amelyek elsődleges piaca az Egyesült Államok.

 

Pompeo megköszönte a meghívást, és elmondta, hogy „ma rendkívül termékeny beszélgetéseket folytatott“ Szlovákia képviselőivel.

 

„A szlovákok és az amerikaiak folytatják együttműködésüket kétoldalú egyezményeik és szövetségi intézményrendszerük keretén belül“

 

fogalmazott.

 

„Oroszország nagyon jelentős szerepet játszik ebben a régióban, és ezt ma nagyon jól láthatjuk Ukrajnában, ahol annektálták a Krím-félszigetet. A szlovákok pedig tudatosították, hogy a NATO akkor tud a leghatékonyabban működni, ha nagyobb mértékben járulunk hozzá. Ezért megragadom a lehetőséget, és megköszönöm Lajčák külügyminiszternek, hogy országa kötelezte magát a hadi kiadások növelésére a GDP 2 százalékának mértékére.”

 

mondta Pompeo. Hozzátette, hogy a 14 darab amerikai F-16-os vadászgép vásárlásával „csökken Szlovákia függősége az elavult orosz technológiától”. Hangsúlyozta, hogy a térség és az USA közti együttműködés elmélyítésén fognak dolgozni Washingtonban, mert „hatalmas gazdasági potenciál rejlik Szlovákiában”.

 

Jövő héten ismét kemény forgalomkorlátozásokra számíthatunk a fővárosban – jön az amerikai külügyminiszter

 

Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!