Nyitókép forrása: BusinessInsider.com

 

Az európai NATO-tagországoknak több mint 100 milliárd dollárral kellene emelniük védelmi kiadásukat ahhoz, hogy az amerikai elnök követelésének megfelelően teljesítsék a szövetség által a hazai össztermék (GDP) 2 százalékában meghatározott védelmi költségvetési minimumot – áll a legnagyobb londoni hadászati-védelmi kutatóintézet pénteken ismertetett éves világjelentésében.

 

A Stratégiai Tanulmányok Nemzetközi Intézete (IISS) által a világ védelmi kapacitásairól és katonai egyensúlyi helyzetéről összeállított idei elemzés (Military Balance 2019) kimutatja, hogy a globális védelmi kiadások tavaly 80 milliárd dollárral 1670 milliárd dollárra emelkedtek.

 

A londoni kutatóintézet tanulmánya szerint a védelmi kiadások tavalyi nominális növekedésének több mint a felét az Egyesült Államok adta: az amerikai katonai kiadások csaknem 45 milliárd dollárral 643,3 milliárd dollárra emelkedtek 2018-ban.

  hirdetes_300x300   

 

Az IISS szakértői hangsúlyozzák a tanulmányban, hogy az amerikai védelmi költségvetés tavalyi emelésének mértéke megközelítette Németország teljes védelmi kiadását, amely 45,7 milliárd dollárnak felelt meg.

 

Az a 45 milliárd dolláros összeg, amennyivel az amerikai védelmi kiadások tavaly emelkedtek, önmagában a világ tizedik legnagyobb védelmi költségvetése lenne – áll az IISS pénteken bemutatott tanulmányában.

 

A londoni kutatóműhely kimutatása szerint az európai NATO-szövetségesek védelmi kiadásai tavaly átlagosan 4,2 százalékkal emelkedtek.

 

Az IISS-jelentés felidézi ugyanakkor, hogy az Egyesült Államok ennek ellenére a védelmi kiadások még további növelésére igyekszik rászorítani az európai NATO-országokat, és Donald Trump amerikai elnök már tavaly azt követelte, hogy minden NATO-szövetséges „azonnal” érje el a 2 százalékos GDP-arányos védelmi kiadási szintet.

 

Az IISS londoni szakértőinek számításai szerint azonban Trump e követelésének teljesítéséhez arra lenne szükség, hogy az európai NATO-tagállamok 102 milliárd dollárral emeljék védelmi költségvetésüket az előirányzott katonai kiadásokon felül.

 

Az elemzőműhely tanulmánya szerint ez azt jelentené, hogy az európai NATO-szövetségeseknek a tavalyi 4,2 százalékos növelés helyett egyszerre 38 százalékkal kellett volna emelniük katonai kiadásaikat, ha Donald Trump követelésének megfelelően „azonnal” el akarták volna érni a hazai össztermékük 2 százalékával egyenlő védelmi költségvetési értéket.

 

MTI

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!