A Körkép.sk, a legolvasottabb szlovákiai magyar blogportál csapata tavalyhoz hasonlóan idén is kilép az offline világba. Július 9. és 13. között, a II. Martosi Szabadegyetem keretein belül találkozhatsz velünk.

Az idei Körkép-sátorban szlovákiai és magyaroszági vendégeink mesélnek majd tengeri kalandokról, az újságírói lét izgalmairól, megkóstolhatod a világ legjobb söreit, igazi fűszerszakértővé válhatsz, de az olyan kényes kérdésekről is szó esik, mint a szex.

Ismerkedjünk meg közelebbről a programmal!

martf.

1. Az újságírói szakma presztízse és izgalmai

A média fontos szerepet játszik az életünkben, ezért a Körkép sátor programjában is kiemelt helyet kap. Szlovák oldalról Marek Vagovič (.týždeň), Magyarországról pedig Bódis  András (Heti Válasz) érkezik csütörtökön, hogy beavassanak minket az oknyomozó újságírás rejtelmeibe, izgalmaiba. Mindketten a szakma csúcsát jelentik hazájukban. Sokan talán nem is gondolnák, hogy milyen stresszel jár ez a munka. Bár már nincsenek közvetlen veszélyben az újságírók úgy, mint, a 90-es években, a mečiarizmus legvadabb éveiben, ma már szofisztikáltabb módszerekkel is tönkre lehet tenni egy egész kiadót, ha nem tetszik egy-egy vállalkozónak, politikusnak, közéleti szereplőnek az, amit írnak róla.

 hirdetes_400x285  

Kövesd a Körképet a Facebookon is, plusz tartalommal!

Szintén a vendégünk lesz Ablonczy Bálint (Heti Válasz), akivel arról beszélgetünk, milyenek vagyunk mi, szlovákiai magyarok, és milyen ország Szlovákia a szomszéd szemével.

A beszélgetés kezdete: július 10, csütörtök, 12.30

Meder_Aron_at_Galapagos
Méder Áron és hajója Carina a Galapagos-szigeteknél. (kép: wikipedia.org)

2. A tengerek vándora három éves földkerülő útjáról

Pénteken vetítéssel egybekötött beszélgetésen mesél Méder Áron világutazó, a tengerek vándora arról, milyen az, három évig teljesen egyedül vitorlázva megkerülni a Földet. A székely származású vitorlás 2006 – 2009 között alig 6 méteres balatoni vitorlásával nem akármilyen izgalmak közepette  hajózta körbe sikeresen a Földet. Teljesítményére felfigyelt a teljes magyar sajtó. Áront már tavaly is szerettük volna a Martfesztre hozni, örülünk, hogy idén sikerült. Világjáró utazónk lebilincselő előadása földkerülő túrájáról a tábor egyik legizgalmasabb programpontjának ígérkezik. Negyven ország, harmincezer tengeri mérföld, ötvenötezer kilométer. Számokban így vonható meg Méder Áron földkörüli útja. És hogy mit tanít az életről és önmagunkról, határainkról egy ilyen utazás? Mindenképp megkérdezzük tőle!

Az előadás kezdete: július 11, péntek, 12.30

3. Szex tabuk nélkül – Mikor? Mit? Hogyan?

A panel során a szexuális nevelést boncolgatjuk a szülők, iskola és az önnevelés részéről egyaránt. A szexualitást a gyerekek, serdülők előtt gyakran tabu témaként kezelik a felnőttek. Ha pedig ezzel kapcsolatban bármilyen kérdés kialakul a gyermekben nem meri feltenni, és az elhallgatott kérdések miatt nagy valószínűséggel káosz alakul ki a fejében. A testiség azonban életünk egyik legtermészetesebb alkotóeleme, amit igényel az emberi szervezet, ugyanúgy mint az alvást vagy az evést. A gyerek is értelmes lény, csak a téma megfelelő tálalásának módját kell megtalálni. Éppen ezért nagyon fontos, hogy a szülő is hozzájáruljon gyermeke szexuális tudatosságához és fejlődéséhez.

A szexuális kérdezz-felelekre  a Körkép-sátor vendége július 12-én, szombaton 16.30-tól Magyarország legfoglalkoztatottabb szexológusa, több sikerkönyv szerzője, Hevesi Krisztina lesz.

kaltenecker2-50
Kóstolj meg! (Kaltenecker barnasör 13 százalékos – kép: pivnydennik.cz)

4. Felvidéki sikersztorik – kóstold meg a világ legjobb söreit

Természetesen idén sem hagyjuk étlen-szomjan vendégeinket. Kevesen tudják, de a világ legjobb sörei közül többet is nálunk, Szlovákiában készítenek. A világszínvonalú kézműves söröket gyártó Kaltenecker sörgyár alapító tulajdonosával, étteremtulajdonossal, fesztiválszervezővel, nemzetközi sörkóstolójával, a rozsnyói Kovács Lászlóval beszélgetünk az igazán jó sör titkáról, a kostolásról sem feledkezve meg. Aki vasárnap kijön hozzánk, garantáltan nem marad szomjas!

A sörkóstolás kezdete (limitált létszámmal): július 13, vasárnap, 12.30

5. Füveskönyv

Figyelmes olvasóink ismerik Bogos Zsuzsanna nevét. A régi korok receptjeinek nagy tudósa, aki hajnali egykor is kirázza a kisujjából Thurzó Szaniszló menüsorát 1603. január 12-ről, fűszerbemutatót tart nekünk. Hozunk rozmaringot és kakukkfüvet, megtudhatjuk, hogy a csombor és a tárkony melyik ételeinkbe passzol a leginkább, mi a különbség a muskotályos és orvosi zsálya között, de tiszteletét teszi nálunk a paradicsom legjobb barátja, a bazsalikom is. Zsuzsi bemutatja, miért van az, hogy régen, bár kisebb volt az üzletek kínálata, mégis sokkal változatosabban étkeztek az emberek. Hogy kiszabaduljunk a natúr csirkemell egyhangúságából, és hogy ne féljünk újra felfedezni nagyanyáink trükkjeit, érdemes ellátogatni hozzánk. Gyertek el fűszerismereti gyorstalpaló kurzusunkra. Szakácsoknak, háziasszonyoknak, ínyenceknek kötelező!

DSC_03201

Igényes beszelgetések, élménybeszámolók, izgalmas előadások, felejthetetlen kóstolók. Téged is várunk a Körkép-sátorba a II. Martosi Szabadegyetemen!

(ld)

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!