Terror Ukrajna felett, Pfundtner Editet kóstolgatja a Most-Hídhoz közeli Új Szó, elindult saját youtube-csatornánk, gondban a NOVA, csillaghullás a Tour de France-on, rossz irányt vett a Kürti Borfesztivál, féltékenyek Csákyra a szlovákok, bezár a NOKIA, egymást lövi Izrael és a Hamasz.

A hét legfontosabb történései hét percben a Körképen.

1. Terror Ukrajna felett

Brutális!!! Csütörtökön egy Buk föld-levegő rakétával egyelőre ismeretlenenk lelőtték a Malaysian Airlines Boeing 777-esét Donyeck fölött 10 ezer méter magasban, mely Amszterdamból Kuala Lumpurba tartott. A 280 utas és 15 fős személyzet minden egyes tagja életét vesztette. Barack Obama amerikai elnök szerint a rakét8t oroszbarát szeparatisák lőtték ki. A nemzetközi felháborodás óriási, egyelőre megtippelni sem lehet, milyen következményei lesznek Vladimír Putinra a történteknek.

malaj gep 2
Kép: SME

2. Pfundtner Edit és Vörös Péter az Új Szónak

A héten két interjút is közölt az egyetlen magyar nyelven megjelenő napilap Vörös Péterrel és Pfundtner Edittel. A Vörössel készült beszélgetés elég semmitmondó, leginkább a komáromi polgármester-választással és a politikus Most-Híddal való kapcsolatával foglalkozik, Pfundtner Editre a vegyespárt saját újságíróját uszította rá, de Pfundtner nem hagyta magát kiprovokálni a helyenként igencsak rosszindulatú kérdésektől. Az interjú alább megtekinthető.

 hirdetes_300x300  
uj szo_pf
Pfundner Edit a napilapnak

3. Elindult a Körkép youtube-csatornája

Elindult saját youtube-csatornánk, ahol önálló videóinkat nézhetitek meg. A kínálat hétről hétre bővül, a Martosi Szabadegyetem Körkép sátrának felvételei is visszanézhetők.

4. Gondban a NOVA

először úgy volt hogy távoznak, majd mégsem. Daniel Lipšic ugyan összerúgta a port a NOVA liberálisaival, azok mégis úgy döntöttek, hogy egyelőre maradnak. Daniel Lipšiccel készüld exkluzív interjúnkat itt olvashatjátok.

lipsic-kollar
Kép: pluska.sk

5. Csillaghullás a Tour de France-on

Sagan őrzi a zöld trikót. Nibali a legerősebb, Contador és Froome feladták.
Zajlik a Tour de France. Ma a 14. szakasz következik.

6. Kürti pincefesztivál – rossz irányba indult

Ezekben a percekben is zajlik a Kürti Borfesztivál, melynek idei promójába sajnos némi rossz szájíz is vegyült. Cikkünk a programról és a rossz szájíz okáról.

Minden tiszteletünk a szervezőké, és visszajáró vendégei vagyunk a Kürti Borfesztnek, de már valahogy nem érezzük magunkénak… A jó kis felvidéki rendezvény kezdi elveszíteni arculatát. Az óriásplakátokról, poszterekről eltűnt a magyar felirat, jön az Elán (amely a Mečiar korszak meghatározó agitátora volt)… Rossz irányba indult el a rendezvény.

strekov_kurt

7. Féltékenyek Csákyra a szlovákok

Féltékenyek Csákyra a szlovák EP képviselők. Eduard Kukanék elégedetlenek a saját helyzetükkel, mivel egyetlen fontos szakbizottsági posztot sem sikerült megszerezniük az EP-ben, így a befolyásuk is alacsony. A helyzet javítására leghamarabb 2017-ben lesz újra lehetőségük. A 13 szlovákiai EP-képviselő közül egyedül a magyar Csály Pál került funkcióba, akit a Fidesznek köszönhetően választottak meg a Petíciós Bizottság alelnökévé.
Csáky Pál a héten az őshonos kisebbségek jogaira való fokozott odafigyelésre hívta fel az EP figyelmét. Lehet még korai kijelentés, de mintha valami változna ezekben a témákban a korábbi alibizés helyett, amióta megváltozott az EP képviselet.

csaky

8. Egymást lövi Izrael és a Hamasz

Szinte megállás nélkül lövi egymást az izraeli légierő és a Hamász. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök csak azért nem rendelte még el a szárazföldi inváziót, mert az könnyen a harmadik intifádához vezethet – fogalmaztunk elemzésünkben. Csütörtökre  Izrael hozzá is látott a szárazföldi hadműveletekhez és elindult Gázai övezet katonai megszállása,

9. Bezár a komáromi Nokia

Bezár a komáromi NOKIA. A gyártást Ázsiába költöztetik. Munkahelyek ezrei szűnnek meg. A gyár egykor a dél-szlovákiai térség egyik legnagyobb munkáltatója volt. Bővebben a HVG cikkében a munkakörülményekről is olvashatsz, nem volt ritka eset, hogy SMS-ben értesítették a melóst, szükség van-e rá épp aznap vagy sem.

nokia

Körkép.sk/nyk.

Nyitókép: sme.sk

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!