A Tour de France győztesei, Berényi, Csáky és Orbán Viktor a magyarokról Tusványoson, Procházka körül szorul a hurok, elhunyt Dobos László, Nokia, mi lesz a felvidéki magyarokkal a gyárbezárás után?

A hét legfontosabb történései hét percben a Körképen.

Tour de France után

Vasárnap befejeződött a francia körverseny. A 101. évad győztese az Astana olasz kerekese Vincenzo Nibali lett, a zöld trikót a Cannondale-es szlovák Peter Sagan (az elmúlt három évben harmadszor), a pöttyöset a  Tinkoff-Saxo szineiben a Lengyel Rafal Majka szerezte meg. Az idei Touraz esésekről és a kiesésekről lett emlékezetes, a három hetes verseny során olyan sztárok voltak kénytelenek feladni a versenyt, mint Mark Cavendish, Alberto Contador vagy Chris Froome.

sagan
Peter Sagan bár nem nyert etapot, elégedett lehet. Sorozatban harmadszor végzett az összetett pontverseny élén, és szerezte meg ezzel a zöld trikót.

Berényi József Tusványoson

A helyhatósági választások rendkívül fontosak az MKP számára. Az erdélyi Tusnádfürdőn rendezett nyári szabadegyetemen Berényi József úgy fogalmazott, szeretnék elkerülni a marosvásárhelyi példát, ahol az erdélyi magyar polgármester-jelöltek egymás ellen indulva a román jelölt győzelmét tették lehetővé.

 hirdetes_300x300  

Komáromban ezért az MKP megegyezésre törekszik, hogy újra magyar polgármestere legyen a városban. A városban 60% magyar és 40 % szlovák él, az egymással szemben induló magyar jelöltek esetén ismét szlovák polgármestere lehet a városnak, amit ha lehet, el kell kerülnünk, fejtette ki Berényi.

ber
Berényi József a határon túli magyar pártok vezetőinek közös fórumán Tusnádfürdőn. Kép: Körkép.sk

Orbán Viktor Tusványoson

Szombaton Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke volt 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetem fő előadója. Nagy port kavart beszédében, melyet a Körkép a helyszínen hallgathatott meg, a klasszikus értelemben vett liberális természetű államszerveződés végéről beszélt. Helyette azt kell megtalálni, mivel lehet sikeres a világban Magyarország. Orbán Viktor a munkaalapú társadalom fontosságát, a versenyképesség növelését és a magyar érdekek előtérbe helyezését hangsúlyozta.

ov
Orbán Viktor Tőkés László és Németh Zsolt társaságában a 25. Bálványosi Nyári Szabadegyetemen. Kép: Körkép.sk

Robbant a Procházka bomba

Kedden robbant a bomba, nyilvánosságra került Igor Matovič hangfelvétele, melyen az ellenzék új reménysége, Procházka be nem vallott kampánykiadásokról beszél több százezer euró értékben.

SR Procházka kandidát prezident TK BAX
Nehéz helyzetben az ellenzék pillanatnyilag legnépszerűbb politikusa.

Elhunyt Dobos László

Hosszú betegség után 84 éves korában elhunyt Dobos László Kossuth-díjas felvidéki magyar író, szerkesztő, politikus, közéleti személyiség.

dl
Dobos László. Kép: ujszo

Bezár a komáromi Nokia

A Nokia-gyárban László Zoltán, a munkavállalói érdekképviselet vezetője becslései szerint 650-680 szlovák munkavállaló (szerk. megj. Így szlovákoznak le minket a „jaffások“) dolgozik, a többi magyar, közöttük 300-400 komáromi. (…).

Az MKP szakpolitikusai és regionális vezetői a bejelentés után tárgyalásokat folytattak úgy a NOKIA, mint potenciális munkáltatóként az Audi vezetőjével arról, „hogy a Nokiában munkahelyüket hamarosan elveszítő munkavállalók miképpen épülhetnének be a győri vállalat törzsállományába.“

Körkép.sk/nyk.

Nyitókép: Körkép.sk

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!