Érkeznek az első elemzések az MKP, sajtóban következetesen „autonómia tervezetnek” nevezett  stratégiai dokumentumáról. A SME-s Peter Morvay „a szlovák demokráciát nem veszélyeztető (…) vitaképes anyagnak„, a Felvidek-ma-s Szűcs Dániel „jó munkának” nevezte. Annyira rossz tehát nem lehet. A közeljövőben vélhetően további értékelések is születnek.

Mint ismert, a Magyar Közösség Pártja 2014. december 1-én bocsátotta közvitára régóta várt stratégiai dokumentumát. A szlovákiai magyar közösség megmaradásának és gyarapodásának, valamint Dél-Szlovákia gazdasági felzárkózásának intézményi feltételei nevet viselő 70 oldalas anyagot péntek délután tette közzé a párt saját honlapján.

Íme az első szlovák reakció.

Peter Morvay SME-ben megjelent jegyzete a Körkép fordításában:

Megtört az autonómia jege

Az MKP autonómia tervezetéből nem derül ki, hogy a párt valós vitát akar-e indítani vagy csak letudta azt, amit már nem ígérgethetett a szavazóinak tovább.

Ki hitte volna, de csoda történt, az MKP nyilvánosságra hozta a már régóta beígért szlovákiai magyar kisebbségi autonómia tervezetét. Eddig ez a legjobb anyag, amit a párt letett az asztalra (ami önmagában nem sokat jelent, mivel eddig nem jött elő semmi olyasmivel, ami túllépte volna az általános jelszavak szintjét).

 hirdetes_300x300  

Mindenesetre ez megalapozhatja akomoly és szükséges vitát a magyar közösségben belül és országos szinten is. Néhány javaslat ugyan vitatható, de a demokratikus vita kereteiben belül maradnak és semmiképp sem jelent veszélyt a szlovák demokráciára.

autonomia-koncepcio
Magyarok Szlovákiában. Kép: az MKP dokumentuma

Csakhogy: az MKP a dokumentum alapján ugyan reméli az össz-szlovák vitát, és tudatosítja, hogy az illetékes törvényeket a parlamentnek kell elfogadnia, a szöveget viszont eddig csak magyarul jelentette meg. A párt ezt valószínűleg azzal magyarázza majd, hogy a programot először a sajátjaival szeretné megvitatni.

Nekik azonban már rég túl kellene lenniük a vitán.  arról nem is beszélve, hogy pont az MKP politikusai tettek meg mindent azért, hogy az erről szóló eszmecserét és kritikus véleményeket a közösségen belül elnyomják. Az ellenvélemények elutasításának szellemében már meg is születtek az első dicsérő ódák a pártmédiában.

Nem világos, miért tartott évekig a dokumentum kidolgozása. A szlovákoknak sok újdonság van benne. Magyarországgal, vagy más országok kisebbségeinek összehasonlításban ez egy kivonat a több évtizedes széleskörű vitából. A szöveg több mint kétharmadát a kisebbség jelenlegi helyzetének és problémáinak összegzése adja, plusz példák, hogyan működnek a különböző autonómiaformák máshol Európában. A többségi olvasó számára ez szintén hasznos olvasmány lehet, majd ha egyszer eljut hozzá.

Annak ellenére, hogy elég propagandaízű, nyilvánvaló, hogy inkább politikusok mint szakértők írhatták. Például a magyarországi kisebbségi autonómiák inspirativ tájékoztatásánál (innen származnak a példák Szlovákiára), a szakértő a negativ tapasztalatokat is megemlítette volna: az egész rendszer gyakran csak látszattevékenységet mutat annak köszönhetően, hogy a nagymértékben asszimilált kisebbségek általában elégedettek azzal, amit kapnak.

Nem tudunk meg semmit az autonómiák egyéb problémáiról. Az MKP javaslata olyan jogköröket tartalmaz a kisebbségi önkormányzatok számára, mely iránt ugyan áhítoznak a politikai vezetők, a kisebbség számára viszont végeredményben károsak lehetnek. Tényleg jót tenne például a kisebbségi sajtónak, beleértve a közszolgálati média adását is, ha az önkormányzat, azaz a kisebbségi politikusok ellenőrzése alá kerülnének?

2011-ben a szerbiai magyar autonómia vezetése botrányos körülmények között leváltotta az ottani magyar napilap főszerkesztőjét, mert a munkáját végezte és kritikus volt hozzá.

Az egész szöveg végeredményben úgy tűnik, mint egy valami, melynek bemutatását az MKP hosszú évekig ígérgetése után kénytelen volt bemutatni a választóinak, ha azt akarta, hogy komolyan vegyék. Ennek ellenére az első hasznos lépés lehet, amennyiben a többség számára is elolvashatóvá válik, amennyiben valódi párbeszédet vált ki, és amennyiben a párt képes lesz kiegészíteni a nem egyértelmű dolgokat, és főleg, ha képes lesz érdemben válaszolni az aggályokra.

Peter Morvay (SME)

Fordította: Körkép.sk

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!