Fico igazi játékmester, mert az ellenzékkel együtt meg van győződve arról, hogy a választók, vagy legalábbis többségük örömmel veszi, ha megvesztegetik.

Az augusztusi hónap kommentárjában Peter Schutz írását közöljük, mely a SME-ben jelent meg augusztus 6-án.

Fico felszólítása, hogy az ellenzék nyilatkozzon, amennyiben elutasítja a szociális csomag egyes intézkedéseit megszünteti-e azokat a választások után, jól illusztrálja, hogy a miniszterelnök mennyire beleélte magát a szerepébe. Az ellenzék arcába nevet, mert tudja – helyesen – hogy félnek, és a múltjuk sem elég tiszta ahhoz, hogy elvszerűen reagáljanak a provokációra.

A tiszta múltat úgy értve, hogy az intézkedések megszüntetését ígérni, miközben egyesek (Most-Híd, KDH) azt mondják, azokat ők maguk javasolták még a Smer előtt, nem lenne hiteles.

Mi a hónap kommentárja?

A hónap kommentárja a Körkép sorozata. Rendszeresen, minden hónapban egy általunk legjobbnak, legérdekesebbnek tartott  kommentárt közlünk a szlovák sajtóból magyar fordításban.

A sorozat utolsó részei:

(2015) január, február, március, május, június, július.

Könnyű Ficonak a tej, a kifli és a szlovák hal áfa-ját csökkenteni, ha a KDH még dicsekszik is azzal, hogy a (rossz és buta) javaslattal már korábban előjött.

Fico igazi játékmester, mert az ellenzékkel együtt meg van győződve arról, hogy a választók, vagy legalábbis többségük örömmel veszi, ha megvesztegetik. Amit a Smer a mi adónkból szégyenérzet nélkül meg is tesz, hogy harmadszor is kormányozhasson.

 hirdetes_400x285  
Fico csomag
az első és a második szociális csomag főleg kommunikációs célokat szolgál. Kép: TA3.com

Még ha Sulík, Figeľ és mások többé-kevésbé a választók nyílt lefizetéséről is beszélnek, az nem jutott eszükbe, hogy a szociális csomagokat erkölcsi érvre hivatkozva szüntessék meg. Vagy félnek. Bár a pártpreferenciák szerint nincs már nagyon mit veszteniük, így ideje lenne kockáztatniuk.

Ha Fico annyira a csomagok megszüntetést szeretné hallani, a választási korrupció magyarázatával ez nyugodtan vállalható. Az ellentaktika lényege nem az egyik vagy másik intézkedés lényegében rejlik – előfordulhat, hogy van köztük hasznos is – hanem az, hogy pénzügyi, morális szempontból káros a rendszerre, ha a választási harcot költségvetési forrásokból fedezik.

schutz
Peter Schutz. Kép: sme.sk

A lényegen nem változtat az sem, hogy az első és a második szociális csomag főleg kommunikációs célokat szolgál. Hogy Fico elhitesse annak illúzióját, hogy rendkívül fontos intézkedésekről van szó.

Ha letépjük a marketingcsomagolást, láthatjuk, hogy a két intézkedéscsomag nagy része normális programtervezet, melyhez más populista, felelőtlen kormányok is előszeretettel nyúlnak. Például a minimálbér mindenhol az infláció mértékével növekszik, ugyanúgy az anyasági támogatások is, stb.

Tény, hogy a választók lefizetését nem teszi vonzóbbá, hogy Fico erre csak a lufi fújásával képes, nem pedig egy valódi „szociális állam“ építésével.

Peter Schutz, SME.sk

Fordította: Körkép.sk/kzs

Nyitókép: etrend.sk

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunkat!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!