Videóval frissítve: Komáromban tartottak közéleti fórumot Marek Vagovič (aktuality.sk) oknyomozó riporter, a meggyilkolt Ján Kuciak főnöke, valamint az újságíró gyilkosság után kirobbant masszív tüntetések két legismertebb szervezője, Juraj Šeliga és Karolina Farská, a Slušné Slovensko (Tisztességes Szlovákiáért) kezdeményezés képviseletében.

 

A beszélgetés a komáromi Knirs Imre (Egy jobb Komáromért polgári kezdeményezés) meghívására jött létre, a fórumot Király Zsolt, a Körkép.sk főszerkesztője moderálta.

 

Knirs Imre

 

A találkozón érintették az elmúlt napokban kirobbant vietnami vállalkozó elrablásának körülményeit, az esetleges előrehozott választások lehetőségét, és a Kuciak-gyilkossággal kapcsolatos legújabb fejleményeket is.

 hirdetes_810x300  

 

A Komáromban uralkodó állapotokra tekintettel a beszélgetés résztvevői illetve a közönség tagjai azonban a helyi korrupcióra, illetve a novemberi helyhatósági választásokkal kapcsolatos legfontosabb elvárásokra is kitértek.

 

Marek Vagovič

 

Marek Vagovič és Juraj Šeliga egyetértettek abban, hogy az egymást érő politikai botrányok miatt Szlovákiában nagy valószínűséggel előrehozott választásokra kell számítani.

 

„A legtöbb botrány a Smerhez kötődik, de a felelősséget a koalíciós partnerek is vállalják. A Most-Hídnak és az SNS-nek vélhetően B-tervük is van arra az esetre, ha úgy ítélnék meg, hogy előnyösebb számukra az előrehozott választás.“ – fogalmazott Vagovič.

 

Karolina Farská és Juraj Šeliga

 

Hogy mi várható szeptembertől, folytatódnak-e a tüntetések, a Körkép.sk kérdésére Karolina Farská és Juraj Šeliga elmondták, hogy ősszel visszatérnek nyomásgyakorló akcióikra, melyek egyetlen fő követelésük lesz, az előrehozott választások kiírása. Ezzel kapcsolatban már le is foglalták Pozsonyban a SzNF-terét.

 

A résztvevők kritikusan álltak a Most-Híd és Bugár Béla szerepéhez, aki kettős beszédet folytatva végig asszisztál a jelenlegi kormány egyre súlyosabb ügyeihez, miközben államfőjelöltként sokkal komolyabb erkölcsi elvárásoknak kellene megfelelnie.

 

Ami a Ján Kuciak-gyilkossággal kapcsolatos legfrissebb információkat illeti, Marek Vagovič a nyomozásra rálátó forrásaira hivatkozva elmondta, hogy az egyik nyom a lehetséges megrendelőre, felbújtóra elég forró, és hamarosan a közvélemény is többet tudhat meg. Konkrétumokra a nyomozás érdekében nem bocsátkozhatott.

 

 

Vagovič a Smer korrupciós ügyeiről szóló, Vlastnou hlavou című nagy sikerű, bestselleré vált első könyvének folytatása jövőre érkezik, előtte azonban most ősszel a Kuciak-gyilkosságról jelenik meg majd könyve.

 

A mintegy másfél órás beszélgetésen a megjelent komáromiak is aktívak voltak, több konkrét kérdést is feltettek.

 

A találkozó teljes felvételét hamarosan közzétesszük a Körkép.sk oldalán.

 

 

A mostani volt immár sorozatban a harmadik a Körkép.sk és partnerei által közösen szervezett közéleti beszélgetésekből. Júliusban Gútán láthattuk vendégül a gazdákat, illetve Marek Vagovičot és a Za Slušné Slovensko képviselőit. A következő hasonló fórum szintén Gútán lesz 20 éves az MKP, hogyan tovább felvidéki magyarság? címmel:

 

 

További képek a komáromi fórumról:

 

 

 

Körkép.sk

Képek: Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!