Nyitókép: aktuality.sk

 

Az a bizonyos harmadik mondat, most pedig az ezer módon felfogható „személyes döntés” – csak kettő Bugár Béla gyakran nyaktörőnek tűnő politikai szótárából. A Most-Híd elnöke gyakran jelent ki dolgokat, amelyeknek szöges ellentétét vagy rendkívül leredukált változatát valósítja meg, a párt pedig aztán vért izzadva próbál a mindenki más számára egyértelmű szavaknak teljesen új jelentést adni.

 

A hazugság alapszabálya, hogy mindig emlékezni kell, hogy kinek mit mondtunk. A politikában ezt a játékot úgy játsszák, hogy elég ködösen kell fogalmazni ahhoz, hogy mondatainknak később új perspektívát is tudjunk adni. A Mot-Híd esetében a probléma 2016-ban kezdődött, mikor a nyilvánvaló Smer- és korrupció elleni kampány ellenére a „politikai programjuk” érdekében lepaktáltak Robert Fico pártjával.

 

Az azóta eltelt időben a Most-Híd többször alkalmazta a fenti cselt: kiad egy egyértelműnek tűnő nyilatkozatot, majd később arra hivatkozva mást valósít meg, hogy a választók nem értették meg a nyilatkozat tartalmát, vagy az újságírók közölték azt nem megfelelően.

 hirdetes_300x300  

 

A legutóbbi felmérések továbbra sem hoztak áttörést jelentő eredményt a Most-Híd számára, még a 2016-os választásokon kapott egyébként elég siralmas 6,5 százalékot sem tudták visszatornázni. A kormánykoalíció egyik válságból a másikba bukdácsol, Bugár Béla pedig már kétszer megmentette azt a teljes széteséstől, amivel a párt két legfontosabb előnyét építette le módszeresen: a koalíciós potenciálját (hogy hány párt lenne hajlandó  kormányozni vele – nyilván a jobboldaliak már egyre kevésbé) és a korrupció-ellenes programját.

 

Jaško: Bugár szlovák nyelvleckéje a kínosság új csúcspontja

 

A gyáva és a „charakter”

 

Bugár Bélát a közösségi hálókon az Aktuality.sk hírportál szerint, Zbabélaként emlegetik (a szlovák gyáva kifejezés szójátékából), a „harakter rozhoduje” pedig már népi szólássá nőtte ki magát.  Hogy miért? Íme néhány példa:

 

„El tud képzelni egy Smer nélküli kormányt? Mi igen” – hirdették a Most-Híd óriásplakátjai a legutóbbi választások előtt. Tipikus, hogy Bugár sokszínűsége nem egyszer más, egyébként jó megítélésű politikusokat is bajba sodort. A 2016-os választások után néhány nappal még Lucia Žitňanská egyértelműen kijelentette, hogy pártja nem lép koalícióra a Smerrel.

 

Majd a helyzet gyökeresen megváltozott, és létrejött a Smer – SNS – Most-Híd – Sieť koalíció. A pártok az új formációt a stabilitás és folytonosság kormányaként definiálták, ám ez távolról sem felelt meg a valóságnak.

 

Bastrnák Tibor most-hidas képviselő akkor azt nyilatkozta, hogy az előrehozott választások és a koalíciókötés közül a „kisebbik rosszat” választották.

 

Rezník diadala

 

Az első komoly próbatétele a koalíciónak az RTVS igazgatójának cseréje volt. A Smerrel és az SNS-szel (illetve az új kormánnyal) kritikus közmédia élén akkor még Václav Mika állt. Az igazgatóválasztáskor a Most-Hídtól egyfolytában olyan üzenetek érkeztek, hogy a Mečiar-érához is köthető Jaroslav Rezníket nem fogja támogatni, majd fokozatosan átfordult a dolog és Rezníket a vegyespárti képviselők segítségével juttatták a közmédia élére.

 

Az azóta eltelt időben számos kritikus hangnemben tudósító újságírót elküldtek a közmédiából, a hangulatot jól tükrözi, hogy belső rendelkezések szivárogtak ki, amelyben a vezetőség megszabta a szerkesztőknek, hogy az ellenzéki törvényjavaslatokról nem tudósíthatnak, vagy ha igen, csakis a kormányoldal javaslatai mellett, és nem nagy terjedelemben.

 

Peter Schutz: Én már nem tudnám a Most-Hídra adni a szavazatomat. Az, amit Bugár csinált, átverés volt

 

Az a bizonyos harmadik mondat

 

A legnagyobb csalódást a Most-Híd mégis akkor okozta – immáron nem csak saját választóinak, de a társadalom egészének –, mikor márciusban megmentette a kormánykoalíciót a bukástól a Kuciak-gyilkosság utáni belpolitikai válság során. A hivatalos sajtótájékoztatón, amelyen Bugár Béla a párt országos tanácsának döntését közölte elhangzott, hogy az OT felhatalmazza Bugár Bélát és az elnökséget „az előrehozott választásokról való tárgyalásra a koalíciós partnerekkel”.

 

A csavar akkor jött, amikor előrehozott választások helyett Bugárék megmentették a koalíciót, bár Robert Fico távozni kényszerült. Bugár akkor azt mondta, hogy nekik köszönhetően, és nem az utca emberének sikerült Ficot lemondatni. A dolog érdessége, hogy a bejelentés napján Peter Pellegrini elszólta magát a sajtó előtt, hogy „már két napja nem tud aludni” a miniszterelnöki felkérés miatt. Vagyis Fico távozása már korábban felmerült a lehetőségek között.

 

Bugár a határozatban szereplő „harmadik mondattal” védekezett, amit szerinte a sajtó és a közvélemény félreértelmezett. Érdekesség, hogy František Šebej, a vegyespárt egykori képviselője az OT-ülés napján azt nyilatkozta a sajtónak, hogy az előrehozott választásokról folyó tárgyalás azt jelenti, amit: előrehozott választásokat. Nyilvánvaló volt, hogy Bugár nem csak szavazóit, de saját politikustársait is átverte, aminek következtében – ahogy arról a szlovák sajtóban lehet olvasni – a párt szlovák szárnya elkezdett morzsolódni. Ma már sem Žitňanská sem Šebej nem vesz részt a kormány munkájában, az előbbi pedig élesen kritizálja a Most-Híd döntéseit.

 

Martin M. Šimečka: Bugár hibája

 

Személyes döntés vagy személyes felelősség?

 

Bugár Béla legutóbbi „húzására” pedig Danko plágiumbotrányakor került sor. Bugár Béla SMS-ben értesítette Dankot, hogy személyes döntésre határozza el magát, „osobné rozhodnutie” volt a szlovák nyelvű üzenetben. Ez nyilatkozatként felkerült a párt hivatalos facebookoldalára is. Az egész egyértelműen arra utalt, hogy a Most-Híd azt várja Dankotól, hogy mondjon le, vagy adja vissza titulusát. Miért küldene neki SMS-t, ha Danko fel sem vetette, hogy a koalíción belül akarja tárgyalni a botrányt? Az SNS azonban ellentámadásba lendült, és jelezte, hogy hajlandó borítani a kormányt, ha Bugár nem fogja vissza magát.

 

A dolog érdekessége, hogy a facebookon kétnyelvűen posztolgató Most-Híd a nyilatkozat magyar verziójában már a „személyes felelősségvállalását” emlegette. Vagyis Bugár saját szavait annak szánta, aminek mindenki más először értette. Az SNS ellenállása miatt aztán kénytelen volt újra átírni a szavak jelentését.

 

Ezzel kapcsolatban egyébként Bastrnák Tibor elismerte (az Aktuality.sk-nak), hogy nem túl következetesen nyilatkozik a Most-Híd, és ezekből a hibákból „tanulniuk kell”, és hogy „egyértelműbben” kell fogalmazniuk. Ezzel valószínűleg mindenki egyetért. Sőt, Bugár Béla az újságíróknak egyre gyakrabban felel vissza kérdéssel a válasz helyett. Az OT utáni ülésen az egyik újságíró kérdésére reagálva azt mondta, hogy „kedves szerkesztőasszony. Ön szerint én hazudok?”.

 

Bugár állítja, nem felelősségvállalásra szólította fel Dankot, hanem döntésre. A Facebook máshogy emlékszik

 

Körkép.sk

Nyitókép: Aktualtiy.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!