Az ismeretlen szomszéd – Neznámy sused címmel egy nagyon fontos projekt vette kezdetét a Sme című szlovák napilapban. A Terra Recognita Alapítvány és szlovákiai partnerei (három egyetem és egy elemző központ) gondozásában indult cikksorozat célja, hogy bemutassa a szlovák közvéleménynek a mai Magyarországot, magyar társadalmat, erősítve ezzel a szlovák és magyar civil szféra közti együttműködést.

Hogy mennyire aktuális kérdésről van szó, bizonyítja a valóság, melyet  szlovákiai magyarként nap mint nap tapasztalhatunk hosszú évek óta. Az ismeretlen szomszéd márcsak emiatt is igencsak találó megnevezés. Hisz talán nincs még két olyan szomszédos nép Európában, mely ezeréves közös múltja ellenére ennyire keveset tudna egymásról.

Szlovák részről egyre többen próbálnak megélni abból, hogy a szlovák-magyar konfliktust különböző érdekek miatt művileg gerjesztik. De ugyanúgy budapesti barátaim között is akadnak, akik rendre rácsodálkoznak az itteni helyzetre, ha egy-egy felvidéki blogger leírja számukra a valóságot, vagy szembesülnek a szlovmagy mindennapokkal pozsonyi kiruccanásaik alkalmával.

Lesz-e szlovák-magyar megbékélés?

Talán majd egy új generáció felnövésével, talán majd, ha megfelelő, hiteles képet kapnak egymásról, és közös szlovák-magyar történelem-tankönyvekből tanulhatnak. Feltéve, hogy lesz politikai akarat forgalomba hozni őket. Feltéve, ha lehetővé válik, hogy a két nép közelebbről is megismerje egymást különböző közös, világhálón szervezett találkozókon, TV-interjúk, újságcikkek, politikusi beszélgetések, online és offline eszmecserék által kölcsönösen mindkét országban

 hirdetes_400x285  

Többek között erről is beszélgettünk tavaly márciusban Havas Henriknél Kollai lstvánnal, a Terra Recognita Alapítvány képviselőjével, Kiss Gy. Csaba, a Jószomszédi díj friss díjazottjának tanítványával, aki azóta a pozsonyi Magyar Kulturális Intézetet és az Ismeretlen szomszéd projektet is vezeti.

A megbékéléshez elsősorban a szlovák-magyar politikai problémákat kell megoldani, mely csak úgy lehetséges, ha a két ország jobban megismeri egymást – a társadalmi és politikai elit egyaránt.

A rendszerváltás utáni Magyarországot a szlovákoknak bemutató aloldal a Sme honlapján ennek az útnak a kezdetét jelenti. Melegen ajánljuk az Önök és szlovák ismerőseik figyelmébe!

Király Zsolt

U.I. Csütörtökön, június 9-én, 17 órától Visegrádi Szalon beszélgetésre kerül sor a pozsonyi Magyar Intézetben (Palisády 54) "Roma kérdés Közép-Európában" címmel. Magyarországi meghívott vendég Balog Zoltán államtitkár. A következő napokban a sused.sme.sk oldalon ebben a témában írt cikkek kerülnek publikálásra.

 

Ha tetszett a cikk, csatlakozz a Körkép Facebook-rajongói oldalához!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!