Az alábbi interjút elsősorban magyarországi olvasóink figyelmébe ajánljuk. Anélkül, hogy véleményeznénk Hunčík Péter szavait, fontosnak tartjuk eredeti szövegkörnyezetében bemutatni, mit gondol Magyarországról, Orbánról, de rólunk, szlovákiai magyarokról is az az ember a kettő közül, akinek monopóliuma van a szlovákiai magyarok véleményének közvetítésére a szlovákság felé. Fontosnak tartjuk bemutatni, mi az a látásmód, mely sok esetben  a szlovákok viszonyulását is legitimizálja Magyarország és a szlovákiai magyarok felé.

Hunčík Péter profilja az interjú végén olvasható.

Hunčík Péter pszichiáter Ficoról és Orbánról: két alfahím ha találkozik
A magyar miniszterelnök propagandával szólította meg az utcát, melyből már nem tud kiszállni, állítja Huncik Péter pszichiáter. A magyarok többségét ugyanakkor a gyengülő forint foglalkoztatja.

Shooty (szlovák karikaturista, szerk.megj.) fekete lyukként ábrázolta Magyarországot Európa térképén. Azzá válik?

Nagyon kellemetlen számunkra, szlovákiai magyarok számára is, ha a világ Ukrajnához, vagy Fehéroroszországhoz hasonlít. Magyarország ott még nem tart. Főleg azok számára, akik valami mást vártak attól az embertől, aki a 89-es események egyik motorja volt Magyarországon, ez hatalmas kiábrándulást jelent.

 hirdetes_810x300  

Az orbáni Magyarország a mečiari Szlovákiát idézi?

Gyilkosságok eddig még nem voltak Magyarországon és személyeket sem raboltak el. De ami Orbán Viktor személyiségjegyeit illeti, könnyű találunk hasonlóságokat találni bizonyos szlovák vezetőkkel, beleértve Vladimír Mečiart is.

Milyen most ott a közhangulat?

Barátaim a pálya másik térfelén szorultak, tehát a liberálisok és a szocialisták közé. Orbánék a szocialisták oldalára kényszerítettek engem, ami számomra, jobboldali ember számára kiábrándító.

Mivel szorították Önt ki?

A magyar jobboldal 89 óta hatalmas ballépéseket követ el. Már annak idején Antal József, aki nagyobb formátumú politikus volt Orbánnál, igyekezett Budapestről meghatározni, ki a magyar. A liberális már akkor sem tartozott közéjük. A mostani garnitúra ugyanazt végzi, csak jóval határozottabban. Mivel kétharmados többségük van, és a saját arculatukra formálták a magyar alkotmányt és törvényhozást, a kisebbségben élő ember még inkább érzi, hogy valami nincs rendben.

Magyarországon a többség ezt nem így látja.

Liberális barátaim rendkívül elégedetlenek, amit ki is nyilvánítanak. Legutóbb múlt kedden az opera előtt, ahol hatalmas tömeg tüntetett az új alaptörvény ellen. A médiatörvény ellen szintén 40-50 ezer ember tüntetett. Orbán választói viszont egyelőre sziklaszilárdan hisznek neki, magyarországi családom körében pedig inkább nem beszélünk a politikáról.

Mivel térítette meg őket?

A magyar mítosszal, hogy mi vagyunk az a nemzet, amely az egész Kárpát-medence fejlődését és alakulását meghatározta. Nobel-díjas tudósaink vannak, híres költőink, zeneszerzőink. A kulturális többlettel már Apponyi is érvelt a trianoni-szerződéssel szemben. Magyarország akkor hatalmas sebet szenvedett. Az ország területének felosztása nem volt teljesen igazságos, sok helyütt a mai napig magyarul beszél a helyi lakosság. A második világháború után még nagyobb volt az arculcsapás, ami 40 évig tabu volt. 89 után kiengedték a szellemet a palackból.

Miért épp most nyilvánul meg legerőteljesebben?

Az a garnitúra, melyet Orbán képvisel, kezdetben liberális volt. Rájöttek azonban, hogy ez a terület túl kicsi a számukra, a vidéket elveszi tőlük a nemzeti politika. A kilencvenes évek felében fordítottak, és 1998-ban megnyerték a választásokat. Akkor még nem voltak olyan erősek, és nem tudtak megnyilvánulni. Ezután következett nyolc év ellenzék, mely, sajnos, hatalmas korrupciót is hozott. A választók felszabadítóra vártak, Orbán pedig eljátszotta, hogy nála van a varázspálca.

Amíg a FIDESZ ellenzékben volt, az extrémizmus inkább az utcán nyilvánult meg.

Orbán nyolc évig azt hangsúlyozta, hogy ha ők lettek volna kormányon, ilyen nyomás Brüsszelből nincs.  Amikor Gyurcsány miniszterelnökként ésszerű lépésekre törekedett, azonnal masszív tüntetéseket szerveztek, melyek mellett félkatonai csoportok is alakultak, akiknek nagyon fontos szerepük volt. 2006-ban egy kisebb forradalmat robbantottak ki, elfoglalták a televíziót, személygépkocsikat gyújtottak fel. Amikor Orbánt arról kérdezték, mi lesz, ha hatalomra jut, azt válaszolta, hogy lekever nekik két taslit, és hazazavarja őket. Alábecsülte, hogy ha egyszerű propagandával szólítja meg az utcát, abból már nehezen tud visszatáncolni.

Mi az, ami leginkább zavarja az embereket? A gyengülő forint, vagy a bíróságok, a média elfoglalása?

A társadalom nagy része egyelőre a forint problémájával küzd, mely rontja a svájci frank alapú hiteleiket. Itt nyilvánult meg a tipikus magyar betyár-politika. Ugyan egész Európa pénzügyi gondokkal küzd, de azt hitték, mi ebből valahogy kitáncolunk. Most üt vissza, és Orbán tehetetlen. Ezért kell médiatörvényt alkotnia, az állami tévé és rádió mantraként azt sulykolja, mennyire nem ért bennünket Európa, és mennyire nyomás alatt tart minket.

A magyar köztévé sugárzása hasonlít a kilencvenes évek mečiarista Szlovák Televíziójához?

Igen. Átszervezés jogcímén elbocsátás zajlik, és épp azokat küldik el, akik állítólag a liberális táborhoz tartoznak. Médiafelügyelő hatóságot hoztak létre, mely minden felett áll. Tagjait 9 évre választották, és a Fidesz adja őket.

Az MTV Kapuszta Fasírt c. műsorának szintjére süllyedt? (szerk. megj. Pavel Kapusta volt a legmélyebb Mečiar-korszak fő propagátora a szlovák köztévében).

Most először büntették meg saját embereiket, amikor a Legfelsőbb Bíróság volt bíróját, aki egy fogadáson Tőkés püspök mögött jelent meg, kitakartak a híradásokból. Miután ez kiderült, kirúgtak két szerkesztőt. A múlt héten pedig az alkotmány elleni többezres tüntetés helyett üres utcaképeket mutattak.

Mennyire lesz lehetséges az alkotmánymódosítások visszaállítása?

Barátaim már hosszú ideje írnak félelmeikről. Arról, hogy bár Orbánt 2014-ben talán legyőzik, de mihez kezdenek majd azzal, amit létrehozott? A Fidesz bebetonozta a saját embereit a bírói tanácsba, a médiába, egy volt pártpolitikus áll az ügyészség élén. Ha a választásokat követően az államfő, aki szintén a Fidesz volt alelnöke, vonakodni fog kinevezni az új kormányt, mehetnek panaszra az Alkotmánybírósághoz, ahol szintén a Fidesz emberei vannak. A mostani ellenzék kilátástalan helyzetben van.

Kockázatot jelent ez Európa számára?

Európa már többször kudarcot vallott. Haider esetében Ausztriában, Fico és Slotánál nálunk. De ha csütörtököt mond itt is, és hagyja, hogy Orbán rodeózzon, az jelzést jelenthet a többiek számára.

Mit tehet?

Ami a magyaroknak leginkább fáj, az a gazdasági helyzet. Az átlag magyar nem megy el tüntetni a sajtótörvény, vagy az alkotmány ellen. De hogy az euró 320 forint, az fáj. Ha az IMF kölcsönt ad, világos játékszabályokat szabhat.

A magyarországi fejlemények hogy befolyásolják Szlovákiát?

Nem volt véletlen, hogy a kettős állampolgárság témáját röviddel a szlovák parlamenti választások előtt nyitották meg. Ez sértő számomra, bár azt gondolom, hogy a modern Európában az embernek nyugodtan lehet kettős állampolgársága. Szimbolikus kérdésről van szó. De úgy, ahogy ők tették, abból egyértelmű, hogy az MKP és a Slota féle Szlovák Nemzeti Pártnak akartak segíteni. Hisz ha Slota kiesett volna, Magyarország lenne az egyetlen, ahol a Jobbik a parlamentben ül? Hogy nézne ez ki?

Miként kellett volna reagálnunk?

Talán meglepő, amit mondok, de Fico akkor nem tehetett mást. Őrült lett volna, ha nem fogadja el a szigorú ellentörvényt, melyet Szlovákia érdekeként tálalt. Jóval nagyobb csalódás, hogy a jelenlegi kormányzat nem volt képes ezzel 13 hónap alatt semmit sem kezdeni.

Orbán politikája megszólítja a szlovákiai magyarokat?

Ha a magyar Szerbiában, vagy Ukrajnában él, jóval nagyobb hatással van rá Orbán, mint nálunk. A szlovákiai magyarok számára nincs túl nagy hozadéka, ezért csodálkozom, hogy Szlovákiai ilyen körülmények között nem képes legalább szimbolikus lépésekre, gesztusokra. Ehelyett jön Matovič a szívecskéivel, és kéri Orbánt, hogy ne vegye el tőlünk a magyarjainkat, mert szeretjük őket. De úgy szeretni engem, hogy Ön határozza meg, miként gondolkodjak, milyen legyen az értékrendem, milyen neve lehet a falunak, ahol megszülettem, ez milyen szeretet?

Az rendben van, hogy állampolgáraink egy szomszédos államban fognak választani?

Nem, a magyarjaink többsége ebből nem kér. A borzasztó az, hogy politikai játék tárgyává váltunk. Orbán úgy viselkedik, mint egy falusi macsó, aki mindenkit akar. Szlovákia pedig mint egy féltékeny feleség, akinek a férje más nőre még csak rá sem nézhet. Sirok a felett, ahogy Szlovákia bemasírozott ebbe a primitív csapdába.
Mit tehet most Szlovákia a Magyarországgal való kapcsolatok javítása érdekében?
Ha konfliktusokat oldunk, a résztvevőknek mindig magyarázzuk, hogy az nyer, aki képes valami eredeti, paradox lépésre, melyet nem vár senki. Ebben az esetben ilyen lehet a kettős állampolgárság lehetővé tétele. Mi történne? Ki menne el? Senki.

Nem erősödnének ezzel Magyarország revizionista törekvései?

Kérdem én, ki szeretne Magyarországhoz tartozni? A szlovák politikai elit tényleg nem ismeri a valóságot? A szlovákiai magyarok lojálisak. De ha valaki provokatív módon jön azzal, hogy legyél lojális, elküldöm őt valahová. Elnézést kérek, én nem vagyok lojális? Katona voltam, hat óráig dolgozom, adót fizetek, Szlovákiát képviselem, és az emberek többsége hasonlóan viselkedik. Mit akarnak még? Hisz igy Orbán karjaiba zavarnak bennünket. Ő meg visszazavar bennünket ide.

Ön pszichiáter. Mi történik, ha miniszterelnökként szembetalálkozik egymással két olyan személyiség, mint Fico és Orbán?

Mindketten alfa hímek, ami semmi jót nem jelent. Nincsenek még a jelei sem annak, hogy képesek lennének megoldani a problémákat.

Milyen mértékben jelenthet inspirációt Orbán Viktor Fico számára?

Nagyon. Sok hasonlóság van bennük értékrendileg, világlátásban, és kommunikációban is. Fico tanulhat Orbántól, utánozhatja azt, amit kipróbált, Orbán lépései megerősítésként hathatnak. Orbán ugyanezt a játékot fogja játszani. Nagyon jó, negatív szimbiózis lesz köztük.


Hunčík Péter (Ipolyság, 1951. május 25.) író, pszichiáter, etnopszichológus, a Most-Híd megalakulásakor a párt egyik ideológusa. Többek között az Amerikai Népszavában és a 168 órában publikál. Az ipolysági magyar gimnáziumban érettségizett. 1976-ban a pozsonyi Comenius Egyetemen orvosi diplomát szerzett. Oklevele megszerzése óta orvosi tevékenységet folytat, 1988-tól pszichiáterként dolgozik. 1989-ben a Nap című lap alapító főszerkesztője. 1990 és 1992 között Václav Havel csehszlovák köztársasági elnök egyik tanácsadója. 1993-tól megszűnéséig a Márai Sándor Alapítvány igazgatótanácsának elnöke, 1997-től az alapítvány égisze alatt működő Európai Kommunikációs Tréningközpont vezetője. A somorjai Fórum Intézet kutatója. A szlovákiai Dunaszerdahelyen él.

Az interjút a SME hozzájárulásával közöljük, mely szlovák eredetiben itt olvasható.

Fordítás: Körkép.sk/ny.

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!