Az elmúlt hét nap legfontosabb történéseinek összefoglalója röviden. A mai naptól kezdve vasárnap esténként összefoglaljuk olvasóinknak az általunk legfontosabbnak tartott híreket. Hét pontban az elmúlt hét napról. Vasárnapi hírek a Körképen.

1. Téli Olimpia – nem közvetít a magyar tévé a határon túlra kábelen

Magyar sportrajongók milliói merednek  döbbenten a sötét tévéképernyőkre az olimpia közvetítés alatt. Legalábbis azok a határon túl élők, akik magyar nyelven, a közmédián szeretnék nyomon követni a sporteseményeket. Az ok prózai:  a Téli Olimpia közvetítési jogait és sugárzását annak jogtulajdonosa kizárólag Magyarország területére engedélyezte. Felvidéki magyarként így választhatunk a szlovák, a cseh, vagy éppen az osztrák televízió közvetítései között.

Kövess minket a Facebookon is, plusz tartalommal!

És bár az óriási felháborodást látva a helyzet azóta némileg változott, az olimpiát a UPC ügyfelei továbbra sem tudják teljes egészében nézni a köztelevízió csatornáin.

mtva2
Csaknem 150 órában közvetítenek a szocsi XXII. Téli Olimpiai Játékokról a közmédia tévécsatornái – határon belül. Kép: mob.hu

2. Szlovák sikerek és balsikerek az olimpián

Anastasiya Kuzmina megszerezte Szlovákia első aranyát. Az orosz nemzetiségű, honositott biatlon versenyző 7,5 kilométeren védte meg négy évvel ezelőtt, Vancouverben megnyert aranyát. Kuzmina nem sokkal ezután össze is veszett a szlovák sajtóval, akik félreértelmezték az AP-nek adott nyilatkozatát arról, hogy orosznak vagy szlováknak tekintendő-e.

 hirdetes_300x300  

A szlovák hokisok Kuzminától eltérően katasztrofálisan kezdtek. Először az USA-tól kaptak ki csúnyán 7:1-re (húsz éve nem kaptak ekkora verést), majd következő meccsükön az életük első olimpiáján szereplő Szlovénektől is szégyenletes vereséget szenvedtek 3:1-re. A csoportküzdelmek utolsó mérkőzésén, vasárnap, végül sikerült pontot szerezniük az oroszoktól, bár a meccset szétlövésben elvesztették. A nyolcaddöntőben az örök mumus, Csehország vár Cháraékra az egyenes kiesési rendszerben.

hokisok
Térden a szlovák hokisok. Kép: sme.sk

3. Rendkívüli ülés és széktámadás a parlamentben

Csütörtökön rendkívüli ülésen próbálta meg az ellenzék leváltani Robert Ficot. A szlovák kormányfő az elhiresült emissziós botrány miatt volt kénytelen magyarázkodni, de az ellenzéki javaslat végül nem kapott többséget.

Ugyanaznap váratlan, eddig még nem tapasztalt incidens zavarta meg a parlament ülését. Egy női látogató az erkélyről kis híján széket dobott a képviselők fejére. „Szégyen, szégyen. Az emberek itt éhen halnak, ez már elfogadhatatlan,” ordította.

szektamadas
Széktámadás a parlamentben. Kép: cas.sk

4. Fico privatizálná a Slovak Telecomot

Robert Ficoval kapcsolatos heti hír az is, miszerint a kormányfő csendben nekikezdett a Slovak Telecom privatizációjának. Daniel Lipšic ellenzéki politikus szerint a 49 százalékos tulajdonrésszel rendelkező állam keretszerződést irt alá a többségi tulajdonossal a társaság eladásáról. A Deutsche Telekomnak elővásárlási joga van, mellyel a németek azt követően élhetnek, hogy felbecsülik a cég értékét. Egyes hírek szerint Robert Fico a bevételből szeretné kártalanítani a magán egészség-biztosítókat, akiket az állam az egybiztosítós rendszerre való átállással próbál ellehetetleníteni. Robert Fico korábban többször ellene volt bármilyen állami tulajdonrész privatizációjának.

5.  Bárdos Gyula és Nyilva Péter

Ismét Nyílfa Peter lett a Központi Választási Bizottság elnöke. Az MKP jelöltjét sorsolással választották ki. Az MKP-val kapcsolatos hír, miszerint a magyar közösség köztársaságielnök-jelöltje, Bárdos Gyula transzparens számlát nyitott, mely átlátható módon követi a köztársaságielnök-jelölti kampány költségeinek számlán vezetett bevételi és kiadási oldalát. Aki úgy gondolja, akár szimbolikus összeggel is hozzájárulhat a magyar államfőjelölt kampányához, ezzel is támogatva Bárdos Gyulát. Számlaszáma: 5052468783/0900

6. Felmérések – Focus, MVK

A héten új felmérések és közvélemény kutatások láttak napvilágot. A Focus az államfőjelölteket és a politikai pártokat is mérte. Ezek eredményei:

Focus_partok_FB
A pártok preferenciái a Focus februári felmérése szerint. Kép: MKP FB oldala

Kire adod voksod a március 15-i köztársaságielnök-választáson? Szavazz jobb oldalt.

Focus_allamfojeloltek_FB
Az államfőjelöltek népszerűsége februárban (Focus). Kép: MKP FB oldala

Az MVK felmérése a politikusok népszerűségéről szól. Ennek alapján Robert Fico és Robert Kaliňák után Bugár Béla, a Most-Híd szlovák-magyar vegyespárt elnöke a harmadik legnépszerűbb politikus. Az első húszba két MKP-s név, Berényi József és Bárdos Gyula is befért.

7.  Teljes váltás az EP listákon

Az MKP szombati Országos Tanácsa ülésén felállította európai parlamenti listáját. Az 1. helyen Csáky Pál, a másodikon Farkas Iván szerepel. További nevek: Agócs Gergely, Domin István, Foglár Gábor, Gergely Papp Adrianna, Horony Ákos, Ilko Zoltán, Klenovics Gabor, Králik Róbert, Matuszny Katalin, Nagy Dávid és Ondová Reiter Flóra. Érdekesség, hogy se Bauer Edit, se Mészáros Alajos eddigi EP-képviselők nincsenek a listán. Bauer a listaállítás előtt, Mészáros a titkos szavazás eredményeinek ismertetése után lépett vissza, miután kiderült, hogy nem ő lesz a listavezető.

Csaky_Meszaros
Csáky érkezőben, Mészáros távozóban. Kép: felvidek.ma

Az SDKÚ szintén EP-listát állított. A jobboldali ellenzéki pártot Ivan Štefanec vezetheti Brüsszelbe, döntöttek saját előválasztásukon. A teljes lista márciusban válik ismertté, de valószínűleg Eduard Kukan korábbi külügyminiszter és jelenlegi EP-képviselő lesz a második.

Jövő vasárnap ismét jövünk.

Király Zsolt

Nyitókép: Danglár karikatúrája (Pravda)

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!