Kézműves sörei messze földön híresek, Szlovákiában és Csehországban is elnyerte már az év söre díját. Termékeit a világ legjobbjai között tartják számon, a dán, holland, német, spanyol kocsmák is az ő nedűit csapolják. Dominikán járva is rendelhetünk egy korsóval, és hamarosan Angliában és Írországban is. A világ 100 legjobb söre közé verekedte már be magát, üvegjeiben a többszáz évvel ezelőtti ízvilág kel újra életre. Azt mondja, kell hogy legyen egy álmunk, amelyhez ragaszkodunk. Ha az ember nem fél és tudja mit akar, az előbb- utóbb összejön. Neki sikerült.

A Körkép felvidéki sikersztori sorozata negyedik részében a világszínvonalú kézműves söröket gyártó Kaltenecker sörgyár alapító tulajdonosával, étteremtulajdonossal, fesztiválszervezővel, nemzetközi sörkóstolójával, a rozsnyói Kovács Lászlóval beszélgettünk az igazán jó sör titkáról. 

elso

A rendszerváltás után építkezési vállalkozóként kezdte. Hogy jött képbe a sörfőzés?

Véletlenül. Építkezési vállalkozóként kaptam egy megrendelést kisüzemi sörfőzdére étteremmel. A cégem végezte a munkát. Az építkezés felénél a beruházónak elfogyott a pénze, és mivel nem kapott hitelt, nem volt miből folytatni. Felkínálta nekem, hogy nem akarok-e beszállni, mint társ. Együtt fejeztük be az épületet, vettük meg a technológiát és kezdtünk el sört főzni.

Kövess minket a Facebookon is, plusz tartalommal!

Mi a Kaltenecker név eredete?

 hirdetes_810x300  

A Kaltenecker egy német-magyar cég volt Magyarországon és kisüzemi sörgyártási technológiával foglalkozott. Az üzem építésénél szerződést kötöttünk a Kaltenecker név használatára, ők hozták a technológiát. Cégünk forgalmazta 5 évig Csehszlovákiában, majd a szerződés megszűnése után meghagyhattuk a nevet.

Söreik ún. kézműves sörök. Mi a különbség a kézműves sör és az euro-sör elkészítésének módjában és ízvilágában?

Az euro-sör világos pilseni típusú, amit nagy mennyiségben gyártanak. Minőségileg rendben van, de nincs benne semmi érdekes, semmi plusz élmény. Ezt az élményt találjuk meg a kézműves sörökben. A kézműves sörvilág nem egy új dolog. Szlovákia területén a középkortól kezdve csakis kisüzemi sörgyárak voltak, és mindenki harcolt a saját piacán a saját minőségű söreivel. Az igazi nagy sörfőzdék csak az utóbbi 150 évben jelentek meg.

KL2
Kovács László a sörgyártás kezdeteiről. Kép: Körkép.sk

Honnan szerzi be az alapanyagokat? Fontos, hogy a hazai ízeket azzal is megőrizze, hogy hazai alapanyagokat használ?

Ez is fontos. Évente több mint 30 típusú sört gyártunk. Ennek felét egész évben, felét szezonálisan. Szlovákia nem egy olyan ország, ahol hagyományos sörtípusról beszélhetnénk. Amit itt iszunk, az egy csehszlovákiai pilseni típusú világos sör. Az Aranyfácántól a Corgoňig.

A Kaltenecker ízvilága teljesen másról szól. Azokat az ízeket keressük, amelyek Szlovákia területén léteztek száz-ötszáz évvel ezelőtt is. Ez teljesen más, mint amit a mai sörfogyasztó kaphat. Visszaidézzük azokat az ízeket, amelyekről azt hisszük, hogy német- vagy angol-típusú sörök. De 400-500 évvel ezelőtt ezek a sörök itt voltak. A sörkultúra arról is szól, hogy keressük a múltat és mutassunk valamit. Szlovák alapanyagokból is dolgozunk, pl. szlovák malátából, szlovák vízből. Egyedi vizünk van a szlovák karszt nemzeti parkból. Lévai és nagyszombati malátával is dolgozunk. De nemzetközi alapanyagokkal is, ilyen a német, amerikai, ausztrál, japán komló.

Melyik az a fázisa a sörfőzésnek, amire igazán oda kell figyelni, amelyik a sör minőségét legjobban befolyásolja?

A sörfőzés egy összetett folyamat. A legfontosabb, hogy az utolsó ízvilágot eltaláljuk. Hogy a végeredmény, amikor le van erjedve, iható, nem iható, finom, nagyon finom, van baja, nincs baja. Persze többnyire nagyon finom, nagyon szuper. És figyelünk rá, hogy ez így is legyen.

Folyamatosan kóstolják fázisonként?

Igen. A sörnek a gyártása a megfőzéstől a piacra kerülésig 6 héttől egészen több hónapig, sőt van olyan is, ami több évig tart, amíg kiengedjük a piacra.

3
Készülnek a kézműves sörök, melyek sorra nyerik a díjakat. Kép: Körkép.sk

Mitől válik népszerűvé egy adott sör?

Nehéz megmondani, hogy mi a népszerű. Valakinek az, ha a sör olcsó. Valakinek, ha finom, vagy ha egyedi ízvilágot kap. A több mint harminc fajta sörünk mind népszerűek. Nincs olyan sörünk, ami többé-kevésbé nem lenne sikeres, mert akkor nem gyártanánk. De van 3-4 kimagasló fajta, ami elért egy olyan csúcsot, amit a többi eddig még nem.

Mi az a mennyiség, amit ezekből a sörökből raktározni tudnak?

Mi kisüzemi sörfőzde vagyunk, így itt nehéz mennyiségekről beszélni. Többnyire néhány száz palack van raktáron.

Kezdetben (1997) éttermi sörfőzdeként működtek, és saját célokra készítettek sört. A terjeszkedés mellett továbbra is megmaradt az étterem, ami az idelátogató turisták közkedvelt célpontja. Milyen különlegességeket kínálnak?

Az étterem sörgyári étterem. Lehet sört kóstolni, vásárolni, folyamatosan 8 típusú csapolt sörünk van. Ezen kívül nagyon érdekes ételeket is kínálunk. A konyha regionális, magyar, cseh és szlovák. A közép-európai ízvilág nagyon érdekes, mert ételeinket kombináljuk a sörökkel is. Pl. csülökpörkölt gyömbérsörön, vagy bajor csülök barna sörön.

KL10

Sörpalettájuk igazán széles. Csehországban, a világ sörközpontjában a Kaltenecker söröket a top 10 sörök között tartják számon. Milyen sörök ezek és melyek a legnépszerűbbek?

Ilyen például a Brokat Dark Lager. Ez egy 13 ballingos 5,5 fokos barna sör, amely 5 fajta malátából készül. 4 évig tartott a kutatás, amire elértük azt az ízvilágot, ahol most van. Bekerült több lexikonba, 4 évvel ezelőtt bekerült a világ 1000 legjobb söre közé, és tavaly bekerült a világ legjobb sörei közé. Világszínvonalú. Több nemzetközi versenyen ért el első helyezést. 2008-ban elnyerte a Cseh Köztársaság söre díját is.

Van az Archa, ami egy orosz birodalmi sör kategória, 21 ballingos. Ennek a sörnek 21 év potenciális archiválási lehetősége van, és minden évben más az ízvilága, mert úgy érik, mint egy archív bor és változik az ízvilága is. Ez a sör másfél évig volt tartályban, úgy engedtük ki a piacra. Rá egy évre bekerült a világ 500 legjobb söre közé. A következő sör, ami érdekes az Ipa Chopper, ezt házi sörfőzőkkel főztük Kassáról. Egy nagyon érdekes karamelles ízű keserű. India Pale Ale típusú sör. Ez a sör tavaly a ratebeer.com amerikai szaksörkóstoló oldalon bekerült a világ 100 legjobb söre közé. Tehát világszínvonalú söreink is vannak.

FOTO - Etiketovačka
Készülnek a Kaltenecker sörök. Kép: Kaltenecker

Mi a véleménye a búzasörökről, az alkoholmentes sörökről vagy a jelenleg népszerű, ízesített radlerekről?

A búzasör egy újra felfedezett sörkategória. 300-400 évvel ezelőtt a búzasör volt a legelterjedtebb ezen a területen Közép-Európában is. A pilseni típusú világos klasszikus sört Pilsenben fedezték fel alig 170 évvel ezelőtt.

Az ízesített sörökről tudni kell, hogy nagyon sok konzervatív sörivó nem szereti. Azt mondják, hogy az nem sör. Persze ez sem teljesen igaz, mert vannak országok, pl. Belgium, ahol automatikusan meggyes, málnás sört isznak. Ami tipikus és több száz éves múlttal rendelkezik. Sört elméletileg szinte mindenből lehet csinálni, amit erjeszteni lehet. Gyümölcsből, búzából, malátából, de csalánsörök is léteznek. Nekem semmi gondom nincs az ízesített sörrel vagy a búzasörrel.

KL13

A világon több mint 90 sörkategória létezik, 300-400 alkategóriával. A nemét búzasör egy ilyen, alkategóriája lehet például a füstös búzasör. De létezik belga vagy francia típusú búzasör is. Úgy, mint a borban vannak kategóriák. A chardonnay az chardonnay. Vannak ízkülönbségek, de mindig chardonnay.

Nemzetközi sörkóstolóként is működik. Ez hogy jött képbe?

Idővel jött. Mérnök vagyok, szakvégzettségem mineralurgia, aminek külön szakrésze a víz kezelése, ami közel áll a sörgyártáshoz is. Elkezdtem tanulmányozni a sörgyártást. Külföldi sörgyárakba jártam, kutatóintézetekbe is. Elvégeztem a kóstoló kurzust a prágai sörkutató-intézetben, és persze nagyon sok sört kell ahhoz megízlelni, hogy szakszerűen tudjunk kóstolni.

Ön melyik sört szereti a legjobban?

Nehéz kérdés. Nyáron szeretem a friss búzasöröket, egy belga witbier, vagy egy francia blanche vagy a német búzasör is nagyon finom. Télen szeretem az erős söröket, pl. a német bock-ot, vagy ha Bambergben vagyok, Németországban, biztosan iszom füstös sört, ami ott tipikus. Attól is függ, hogy az ember mit eszik, mit iszik, éppen mire van gusztusa.

KL11

A családi ebédek alkalmával Önöknél gyakran kerül az asztalra sör?

Nem. Itt is működik, hogy a suszternak a gyerekei mezítláb járnak. Otthon főleg idegen söreink vannak. Saját nincsen (nevet). Amit a világban kapok vagy veszek, hazaviszem. De nagyon szeretjük a bort is a feleségemmel. Nagyon szeretem a tokaji borokat.

Ma már nem csak a bort archiválják, de a sört is. Ez a hagyomány Belgiumból származik. Az Önök sörgyára Szlovákiában egyedüliként foglalkozik archív sörökkel. Mit lehet tudni ezekről? Hogyan készülnek?

Az archív sörök egy nagyon érdekes kategória. Erős sörök, többnyire magas alkoholtartalommal. Inkább barna sörök, a világos nagyon ritka. Ami a legfontosabb, hogy több éven keresztül lehet őket tárolni. Legtöbbször palackban, állandó hőméréséklet mellett, sötétben. Az ízviláguk évről évre valamerre mozdul és minden sörnek valahol megvan a csúcsa. Valamelyik sörnél a csúcs pl. 2-4-10 év, de van olyan is, amelyiknél 20 év, mire eléri a csúcsot. Ezt kell kitapasztalni.

Jelenleg hányféle archív sört készítenek?

Hármat.

Foto - Kaltenecker varňa

Van ma igény erre az igényes ízvilágra, vagy az emberek megelégszenek az üzletláncokban és kocsmákban kínált tömegtermékekkel?

Komplett piacról beszélünk. Ennek az egyik része az olcsó söröket kéri, a másik a minőségi söröket, és mindig van, aki a legmagasabb minőséget. Mivel kis sörfőzde vagyunk, kb. 16 ezer hektoliter évi kapacitásunk van. Észrevettük, hogy a kínálatunkban a legjobban a legdrágább söröket tudjuk eladni. Akár itthon, akár külföldre. Vannak sörök, például a Brokat 27, ami egy archív sör és elég drága, de nem győzzük gyártani. Mert 6 hónapig tart a folyamat, és mire elkészül, 2 hónap alatt szétdobjuk a piacon.

Korábban azt nyilatkozta, hogy Közép-Európában Önök a legnagyobbak a sör-specialitások termelése terén, ami segít a terjeszkedésben. Hol mindenhol találkozhatunk a világban a Kaltenecker termékeivel?

Szlovákiában kb. 50 helyen vagyunk jelen, Pozsonytól egészen Kassáig. Egy nagyon érdekes és fontos piacunk a magyar piac. Budapest nincs messze, kizárólagos forgalmazónk van ott. Csehországban a nagyobb városokba szállítunk, ilyen Prága és Brünn. Németországban nagyon fontos München. Spanyolországban egy importőrünk terít több helyre. Most kaptam egy képet Barcelonából, ahol csapolják a sörünket. Ez kellemes információ volt. A napokban Angliába és Írországba repülünk szerződést kötni az angol partnerekkel. Eddig legmesszebb a Dominikai köztársaságba exportáltuk a sörünket.

KL1

A Kaltenecker franchise-hálózatot is épít. Mit lehet erről tudni, és hány helyen van jelen?

Igazából még csak most indul a projekt. A cégünk 17 éve működik, ezalatt két fontos döntésünk volt. Az egyik az új üzemünk felépítése. Ez sikerült. A másik a franchise-hálózat kiépítése a sörözőkre. Ezt csak most kezdjük. Nagyon bízom benne, hogy év végéig megszületik az első kettő. Az egyik talán Budapesten, a másik itt Szlovákiában. És szeretnénk kb. 20 éttermet felépíteni közép-európai szinten, Prága, Budapest és Szlovákia.

Hány alkalmazottjuk van?

15, velem együtt. Ezen kívül több üzleti partnerrel is együttműködünk. Szlovákiában 4 ilyen cég van, akik terítenek a nevünkben. És minden országban legalább egy cég, akik importálnak minket.

Volt a cég történetében olyan időszak, amikor be kellett húzni a nadrágszíjat, vagy egyenes út vezetet a sikerhez?

Egyenes út soha nem vezet a sikerhez. Több ilyen időszakunk is volt. Csehszlovákia felbomlásakor a szlovák sörök sajnos nem fogytak olyan jól, mint ahogy gondoltuk. Nagy volt a nosztalgia a cseh sörök iránt, és a szlovák sörivó mindig magasabbra tette a cseh sör minőségét a szlováknál. Akkoriban 40 kisüzemi sörgyár működött Szlovákiában, ezek rohamosan bezártak, az óriási cseh sörimport miatt. Megjelentek új típusú sörök, mint a Bernard, a Cierna Hora, stb., amik errefelé soha nem voltak jelen. A 40 kisüzemi szlovák sörgyárból maradt 8. Ez szörnyű időszak volt, amikor mi is azt hittük, hogy nem éljük túl ezt az óriási, rohamos sörüzem bezárást. Majd jött a globalizáció, a Heineken és a SabMiller megvette a nagy szlovák sörgyárakat. A rendszerváltáskor Csehszlovákiában több mint 100 nagy sörgyár volt, ebből Szlovákiában 15 maradt. Visszatekintve az elmúlt 20 évre, látjuk, hogy a 15-ből ma működik igazából sajnos csak 4.

Foto - tanky
A sörfőzde testközelből. Kép: kaltenecker

A másik nehéz időszak a jövedéki adórendszer változásakor volt, amikor az állam felemelte a jövedéki adókat a sörgyáraknál kb. 70 százalékkal. Ekkor értünk el arra a pontra, hogy kilépjünk a gyerekcipőből, és szerettünk volna bővülni. Kerestük az arculatunkat. Annak eldöntését, hogy különleges söröket fogunk-e gyártani, vagy inkább tömegsöröket. Mintegy 2 évig tartott ez a bizonytalan időszak.

Néhány évvel ezelőtt a Skyside befektetői csoport 80 százalékos tulajdonrész ellenében 5,5 millió eurót fektetett a sörfőzde fejlesztésébe. Ez lehetővé tette, hogy új gyárrészt építsenek, amely 2012-ben már 15 ezer hektoliter (2014-ben 30 ezer hektoliter a tervezett, majd a következő 6,6 millió euróból 40 ezer hektoliter) sör előállítására volt alkalmas az eddigi ezer helyett. Tehát a kis sörfőzdéből hirtelen meghatározó nagyüzem lett. Miért volt szükség erre a lépésre és mennyire volt nehéz döntés?

Mi családi sörgyár voltunk, száz százalékos családi tulajdonban. Egy idő után a régi sörüzemünk már nem győzte a kapacitást. A fejemben volt a terv, láttam, mi a trend a világban. Tudtam, hogy ez az egyetlen lehetséges út, korszerű modern technológiára építeni a gyártást. Körbejártam a bankokat, majdnem az összeset, ami létezik Szlovákiában, de egy sem bízott az álmomban. De nem adtam fel, kerestem egy privát befektetőt, a Skyside-ot. Ő hozza pénzt, én a változást és a családomat. Továbbra is én vezetem a céget, a Skyside a befektetés megtérülését, és támogatja a további fejlesztéseket. Elégedettek vagyunk.

A sörfőzde évek óta részt vesz a kézműves sörök nemzetközi versenyein. Két sörük, a Brokat és az Archa is világhírű. Milyen díjakat mondhatnak magukénak? Melyekre a legbüszkébbek?

Nagyon sok díjat nyertünk, és nagyon nehéz megmondani, hogy melyikre vagyok a legbüszkébbek. Minden sörnek megvan a maga története. A Brokatnak azért örülök nagyon, mert bekerült a világ legjobb sörei közé, de ugyanúgy vannak más söreink is, amelyekkel nagyon szép eredményeket értünk el. Jelenleg a legkedvesebb számomra a B27-es, amellyel 2011-ben Szlovákiában is elnyertük az év söre díját. És van egy másik nagy kedvenc, az Ipa Atlantis, amely idén tarol nemzetközi versenyeken.

foto B27_kazeta1
A B27-es sör. Kép: Kaltenecker

Ki vesz részt az ötletelésben? Margetingcsapat is van a cégnél?

Nincs. A munka nagy részét magam végzem. Kicsi az üzem és rugalmasak vagyunk, ami előny. Áprilisig már 5 új fajta sört gyártottunk, amiket májusban mutatunk be a sörfesztiválon. Bővítés után 40 ezer hektolitert és 90 típusú sört szeretnénk gyártani évente.

Hogy lehetséges az, hogy a sörfőzés egyik központjában České Budejovicén egy felvidéki magyar által készített sör, a Brokat nyeri el a Cseh Köztársaság Söre címet?

Ezek anonim versenyek. Senki nem tudja, hogy honnan van a sör, amit az adott szakember kóstol. Nem probléma megnyerni egy versenyt, ha jó a termék. A Brokat pont ilyen.

A nagy sörgyárak nem féltékenyek, hogy kiszorítják őket a piacról?

Ők más kategória. Teljesen más a filozófia, nekik sok sört kell gyártaniuk és olcsón. A piac is más. Igaz, hogy évente csökken az eladásuk, nekünk meg növekszik. Szlovákiában a piac 95 százaléka még a nagyok kezében van, nekünk, kicsiknek marad 5-6 százalék. Más országokban nem megszokott, hogy két nagyüzemi sörgyár a piac 95 százalékát lefedi. 70-80 százalék a norma. A többi a kicsiké.

FOTO - Varňa
Folyamatos a fejlesztés a sörgyárban. Kép: Kaltenecker

De persze a nagyok is figyelik a trendeket, a divatot. Ahogy van divat a ruhákban, vannak a nagy világmárkák, akik évről évre új kollekciókat dobnak a piacra, különben a konkurencia kiszorítja őket. A legnagyobbakat is. A kicsik feladata a divatteremtés, ők pedig figyelik, és ha kell, belelépnek. Így lett az Aranyfácán búzasör. 6 -7 évvel ezelőtt eszükbe sem jutott volna, hogy búzasört fognak gyártani egész évi kínálatra. De most már tudják, hogy muszáj, mert ha nem veszik ki a „tortából” ezt a szeletet ők , majd kiveszi hamarosan valaki más.

A nagy üzletláncok polcain nem találkozhatunk Önökkel. Ha valaki meg szeretné kóstolni a Kaltenecker söröket, hol juthat hozzá?

A nagy láncokba nem is nagyon sietünk. Ez nem azt jelenti, hogy soha. Aki meg akarja kóstolni a söreinket, elmegy az árusító helyekre. Pozsonyban például 20 helyen csapolják a söreinket.

Tavaly hetedik alkalommal rendezték meg saját nemzetközi házi sörfőzőversenyüket, a Starfestet Rozsnyón, ahol egyúttal a kis sörfőzdék is bemutatkoznak. Miért tartja fontosnak, hogy az egyes sörfőzők megmérettessék magukat?

A Starfest idén nyolcadik éve kerül megrendezésre, ez egy két napos sörfesztivál. Ezen belül van a Slovak Homebrewing Star, idén immár hatodszor. Szlovákiában felkaroltuk a házi sörfőzést is. Arról szól, hogy aki otthon szeretne kicsiben sört főzni, mondjuk 20 litert, az megfőzi a konyhában, garázsban, pincében. Kóstolja és próbálgatja. Külföldön nagyon sokszor ilyen házi sörfőzőből alakultak ki lassacskán a kisüzemi sörfőzdék. Sőt, Amerikában nagy sörgyárak is. Ez egy nemzetközi sörverseny, 12 kategóriában. Több országból, mintegy 200 sörrel, kategóriánként 3 győztessel. Ez azért nagyon fontos, hogy a kicsiknek is legyen lehetőségük megmutatkozni, nyerni, és ha jó a sörük, tartani a kapcsolatot a külföldi házi sörfőző szegmenssel. A Starfest egy sörfesztivál, ahová kb. 10 ezer ember jön kóstolni. A kisüzemi sörgyárak fesztiváljának is nevezhető. A hazaiak mellett vannak sörgyárak Csehországból, Lengyelországból, Magyarországról, Horvátországból, Hollandiából, Dániából, Németországból. Nagyon érdekes a kínálatunk.

KL4

Mini Oktoberfest?

Az Oktoberfest másról szól. Ez a fesztivál inkább az ínyenceké.

Kovács Lászlón kívül a család többi tagja mennyire veszi ki a részét a sörfőzde körüli teendőkben? Van utód, aki továbbviszi a vállalkozást?

Remélhetőleg igen (nevet). Két lányom van. A nagyobbik elvégezte Franciaországban a borászati egyetemet, enológus szakon. Voltak céljaink a családban, hogy borral fog foglalkozni. Egyelőre itt van a sörgyárban, mint minőségi és marketing menedzser. Az sincs kizárva, hogy valamikor borvonalon is elinduljunk. A kisebbik lányom Prágában sörfőzést tanul az egyetemen, és bízom benne, hogy mindketten itt fognak dolgozni a cégben, és viszik tovább.

Mit jelent Önnek a siker? Pénzt? Elismertséget? Befolyást? Egyáltalán sikeresnek tartja magát?

Nehéz kérdés. Pénzt soha nem jelentett. Soha nem volt annyi pénzem, hogy ebben mérjem a sikert. Inkább hiteleim és adósságaim vannak. Mert ha akad is némi tőke, inkább befektetem, hogy fejlődjünk. Most is rengeteg hitel van a nyakamon, nyakunkon, amit törleszteni kell. A sikert számomra az jelenti, ha van egy visszajelzés, hogy valakinek ízlett a termékünk. Ha van egy verseny, ahol eredményesen szerepeltünk. Ha kijut a sörünk mondjuk Amerikába, vagy egy olyan helyre, ahová én magam nem jutottam volna ki. Ha meghívnak, mint kóstolót egy nemzetközi versenyre, vagy mint szakembert egy konferenciára. Ezt nevezem sikernek. A legfontosabb azonban az egészség és a családom. Ez a siker.

Ilyen életúttal a háta mögött mit tanácsol azoknak a fiataloknak, akik most szeretnének saját vállalkozásba kezdeni?

Két dolgot. Az egyik, hogy tudni kell álmodozni. Kell, hogy legyen egy álmunk, amit nem szabad eldobni. Anélkül az ember nem tud előrehaladni. Kell egy kép, egy út, egy termék, egy cég. Akármi, amivel foglalkozni akarok és ezután menni kell. Az út soha nem lesz egyenes. A másik, hogy nem kell félni. Sokan félnek belekezdeni a vállalkozásba. Azt gondolják, hogy nem ér az életük semmit, millió probléma van körülöttük. Ha az ember nem fél és van egy álma, akkor ez előbb vagy utóbb működni fog.

Van egy szép buddhista mondás: ha a diák felkészült, a mester is megérkezik. Úgyhogy nem kell a mesterre várni, a lényeg hogy fel legyek készülve. Így van a piaccal is. Ha van termékem, piac lesz. Így működünk mi is. Nem azt nézzük, hogy mi lesz két vagy tíz év múlva. Soha nem tudjuk, senki nem tudja. De ha van egy termékem, egy jövőképem, és bízom benne, hogy be is mutatom, akkor ugyan van kockázata, hogy nem sikerül, de egyben lehetőség is, hogy sikerül.

2
Nagy a választék. Kovács László magyaráz az egyes sörfajtákról Tóth Líviának. Kép: Körkép.sk

Milyen tervei vannak a jövőre nézve? Fejlesztés? További terjeszkedés?

A legnagyobb prioritásunk most a bővítés. Szeretnénk a piacon maradni és Közép- Kelet-Európában a kézműves sörgyártásban vezető pozícióba kerülni. Nagyon nehéz felépíteni egy ilyen üzemet, amit felépítettünk. Sok energiába és pénzbe került. És ezt a pozíciót tartjuk, minimum a V4-ek szintjén, nagyon magas minőségű söröket gyártva, évente nagyon nagy fejlődést mutatva. A legfőbb célom az, hogy megőrizzük ezt a pozíciót még sok éven keresztül. Nyugat-Európában is van 10-20 kimagasló minőségi kézműves sörgyár, mint pl. a Brew Dog vagy a De Molen. Mi akarunk Kelet-Európa Brew Dog – ja lenni. Ez a cél.

 Kovács Lászlóval Tóth Lívia beszélgetett.

KL16

Az interjút autorizáltuk.

Életrajz:

Kovács László (49) mérnök, Rozsnyón született. A Kassai Technikai Egyetemen végzett Vízgazdálkodás szakon. A Kaltenecker sörgyár társalapitójaként 1996-ban kezdte söripari tevékenységét. Jelenleg a Kaltenecker sörgyár vezérigazgatója, mely két különálló cégből áll: az 1996-ban létrejött mini sörgyárból és étteremből, melynek kapacitásra 2000 hl/év, és egy kézműves sörgyár 15 000 hl/év kapacitással. A Kaltenecker sörgyár leginkább exportra gyárt, portfóliójába jelenleg 30 különböző sörcpecialitás tartozik. Alapitója és alelnöke a Szlovákiai Független Kis Sörgyárak Szervezetének.

További ajánlott írások:

1. Valami Amerika – Irány a Szilícium-völgy (Felvidéki magyar sikersztorik I.)

2. Szlovák iskolából nem jutottam volna el idáig (Felvidéki magyar sikersztorik II.)

3. Büszke vagyok roma származásokra és magyarságomra (Felvidéki magyar sikersztorik III.)

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!