Az ínyencek is  megnyalhatják mind a tíz ujjukat, attól függetlenül, hogy Pozsonyban lesznek-e, vagy Budapesten. Május utolsó és június első napjaiban a szlovák és magyar fővárosban is finom falatokkal várják az éhes közönséget.

 

Gurmán fest, Pozsony, május 30.-június 1.

Kiköltözik a lóversenypályára a Medikus kertből a Gurmán fest. Az előbbi helyszínt ugyanis kinőtték, ami azt mutatja, a pozsonyi közönség is lassan átalakul a „pástétomzabálókból” a különlegesebb ízek iránt nyitottabb kóstolgatókra. Bár Szlovákiában a magyarországihoz hasonló gasztroforradalom még nem következett be, de azért vannak biztató jelek, hogy lassan elmozdul a jobb minőség felé az itteni éttermi kultúra. A pozsonyi fesztiválra sajnos saját Michelin-csillagos szakács nem jöhet el (Szlovákiában a Michelin-csillagra egyelőre még várni kell), így a szervezők külföldieket hívtak kárpótlásul:  Lionel Levy-t, Marseille-ből, valamint Ewout Eleveldet és  Arturo Dalhuisent Hollandiából, akiknek a kontóján már ott fényeskedik a legfényesebb szakács csillag. Rajtuk kívül 25 különböző étterem és 54 séf vonul ki a szabadba főzni. A színpadon egymást fogják váltani a látványos kóstolással egybekötött bemutatók, ahol különböző főzőtrükköket leshetünk el a profiktól. A  csemetéinket profi gyümölcskoktélkeverőkké képezhetjük ki, de a nagyokat is várja egy báros show. Megtanulhatjuk mi a tökéletes esspresso titka, és megnézhetjük testközelből a szlovák főzőműsorokból ismert Jaroslav Žideket vagy Marcel Ihnačákot is. Pozsonyban a legfelsőbb vezetés sem marad ki a  jóból – az egyes városrészek pogármesterei saját készítésű dzsemjeikkel versenyeznek a kóstolók kegyeiért. Itt bizony a párthovatartozás helyett a gyümölcs-cukor arány a döntő.

Belépő : elővételben – 2 €, helyszínen – 4 €

A fesztivál hivatalos honlapja a részletes programmal itt elérhető.

 hirdetes_810x300  

Ínycsiklandozó videó a tavalyi évről:

 

Gourmet fesztivál, Budapest, május 30.-június 1.

A fentebb leírt kedvcsináló sokban passzol a Millenáris parkban megrendezett Gourmet-ra is, csak egy sokkal nagyszabásúbb rendezvény keretében. Tavaly összesen 100 kiállító jött el és 12 ezer látogató, idén még többet várnak mindkettőből. Fő téma pedig a rakott krumpli, ezzel az étellel fognak varázsolni Magyarország legmenőbb éttermei, ezt próbálják meg újra gondolni. Persze, akinek inkább az egzotikusabb távol-keleti ízekre van gusztusa, az sem panaszkodhat, a vietnami, japán, kínai konyha is képviselve lesz. Sztárséfekből itt sem lesz hiány, Pestre látogat Alain Caron a holland gasztronómia meghatározó alakja, nem csak szakács, hanem fotós, tévéséf és a holland MasterChef zsűritagja is. Másik sztárvendég a francia Jaques Pourcel, aki legszembetűnőbb tulajdonsága elsőre, hogy kettő van belőle, ugyanis szinte teljesen egyforma ikertestvérével, akivel együtt is vezetik csúcséttermüket, a Michelin-csillagos Jardin des Sens-t Montpellier-ben. A Gourmet Fesztivál gasztroszínpadán egy-egy ételt fognak elkészíteni és megkóstoltatni szombat este. A bemutatókon a részvétel erősen javalott!

Belépő : 3 300 Ft a napijegy, 6 500 Ft – a háromnapos bérlet

Részletesebb infó a fesztiválról elérhető az alábbi linken.

A Gourmet programjával hamarosan részletesebben is megismertetünk titeket, addig is nézzétek meg a pesti gasztrovadulás tavalyi kisfilmjét:

Késeket-villákat izzítani, nadrággombokat meglazítani, május utolsó hétvégéjén megengedett a bűnözés eme formája. Az igazán nagy nagyevők pedig pénteken kipróbálják a pozsonyit, szombaton meg a pesti akciót is. 🙂

Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Ajánlott cikkek:

Egy szeletke gasztromenyország – van, aki finoman szereti

Finomabbnál finomabb falatok – ételművészet mesterfokon

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!