Szegfűgombás vaddisznócomb, libamáj mignon marinált zöldségekkel, bárányburger céklás tárkonyos majonézzel, őzfilé és mangalicapofa kecskesajtos raviolival. A menüsort böngészve nem kérdés, hogy a Körkép hol lesz a hétvégén. A Millenárison a Gourmet fesztiválon!

Az év elején Európában 349.-ként újabb magyar étterem kapta meg a Michelin-csillagot: a budapesti Borkonyha már a harmadik éttermünk, amelynek sikerült megszereznie a rangos elismerést. A Bocuse d’Or európai selejtezőjén a magyar csapat a kilencedik helyen végzett, ezzel Magyarország ismét továbbjutott a lyoni döntőbe, amelyet 2015. január 28-29-én rendeznek meg. És ha ez még mindig nem lenne elég, Stockholmban az idei európai selejtezőn azt is bejelentették, hogy a 2016-os selejtezőt Budapest rendezheti, ami páratlan lehetőség a hazai vendéglátásnak. A Bocuse d’Or elődöntői közül éppen az európai a legszínvonalasabb, és a legerősebb mezőny is itt versenyez.

Screen shot 2012-06-10 at 11.28.29 PM
A Gourmet madártávlatból (kép: világevő.hu)

Szóval lassan a világ élvonalába főzzük fel magunkat, ami további érv amellet, hogy miért is érdemes kilátogatni a hétvégi  Gourmet-ra. Elsősorban mert mindhárom Michelin-csillagos étterem,  vagyis a  a Borkonyhán kívül az Onyx és a Costes is képviselteti magát a séfjeikkel. Idén központi téma a rakottkrumpli, ami egyszerűsége miatt alaposan próbára teheti a séfek kreativitását, Michelin-csillag ide vagy oda. A teljes menüsor is elkészült már, az ember már attól megéhezik, ha csak rápillant. Közel 50 étterem, és számos gourmet üzlet, borászat, sonkabár, méhészet és cukrászda várja a látogatókat. Apropó, édesség. Nincsen nyár fagyi nélkül, aki unja a klasszikus csokit és vaníliát, az kóstalja meg az ibolyát – az érdi Pataki cukrászda a különböző zöldség- és gyümölcsízek mellett ugyanis ilyet is kínál, sőt, kiderül az is, mi az a kripton fagyi.

Mindeközben a gasztroszínpadon kézből kézbe adják egymásnak a sztárséfek a fakanalat és a mikrofont. Pénteken a Harrer Csokoládéműhely és Cukrászda mennyei süteményekkel, tortákkal, fagylalttal, kávé- és teaspecialitásokkal, és nem utolsó sorban lágy, kényeztető csokoládékülönleges-ségekkel  kápráztatja el vendégeit.  Majd Horváth Gábor (Gusteau Kulináris Élményműhely, Mád) és Pataky Péter (Ikon, Debrecen) -séfek egy-egy ízletes fogással bizonyítják, hogy jó összetevőkért nem kell feltétlenül messzire menni. A „30 km-es ételek“ minőségi alapanyagokból készülnek, közvetlenül az éttermek környékéről.

mangalica_560
Őt is meg lehet majd kóstolni. Kolbászként, sonkaként, de sok más módon is, például a Mangalica és Társai vagy a Fekete Bárány éttermek standjainál. (kép:háziállat.hu)

A portugál konyhával a Costes-nek Michelin csillagot szerző Miguel Rocha Vieria ismertet meg bennünket. Szombaton a  Hagyományos leveles rétes titkát tudhatjuk meg, majd Szatmári Feri a Legjobban utált főzelékeket gondolja újra úgy, hogy ezentúl a legjobban kedvelt jelzővel emlegessük őket.  Ha már rakott krumpli a fő téma, ahhoz nem hiányozhat a minőségi alapanyag. Mérlegre kerül a krumpli: miben más a kézműves, hazai nemesítésű burgonya, mint az ipari krumpli? Színpadra áll a tavaly Bocuse d’Or magyar sztárja, Széll Tamás is az Onyxból, Hai Nam és Wang mester párbajban döntik el, kié a legjobb ázsiai tészta, az estre a koronát pedig a francia vendégséfek: Alain Caron és Jaques Pourcel teszik fel két remek étellel.

Vasárnap Sallay Fanni a Cake shopból öltözteti új köntösbe a fagylaltot: fagylalt mousse készül majd a színpadon. Domonyai Andrással, a MonJardin! alapítója  a gasztrobotanika tudományába avat be minket. Megismerhetjük a különböző fűszernövények dísz és nemesített változatait, kevésbé ismert, de a konyhában jól hasznosítható növényeket, valamint a megszokottól eltérő ízvilágú salátákat. Két gasztroblogger, Bede Anna (vegasztrománia) és Bálint Ádám (spooon123) bebizonyítja, hogy hús nélkül is lehet szép az élet. Hagyjuk magunkat meggyőzni?

  hirdetes_300x300   

Végül fellép a friss Michelin-csillagos Borkonyha séfje, Sárközi Ákos, aki az étterem emblematikus ételét, fürjet és a galambot készít a színpadon, miközben azt is meg tudhatjuk tőle, hogy mivel jár egy Michelin csillag.

Sárközi Ákos nem hitte el elsőre, hogy Michelin-csillagot kapott.

A fesztiválra az „i“-jére a pontot Bíró Lajos Segal Viktor séfpárbaja teszi fel, idén a fekete rizs a párbaj témája (Bár ez utóbbi programpont nem ajánlott annak, aki nem szeretne kiábrándulni Bíró Lajos és Segal Viktor konyhatudásából, mert a „főzőpárbaj“ már tavaly is inkább csak szájkaratéra emlékeztetett, az ételek pedig messze alulmúlták mindazt, ami elvártunk tőlük.)

Egyszóval pompás program várható. Tavaly mi igazán rákaptunk a hangulatra, ne hagyjátok ki ti sem! 🙂

Lengyel Diana

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Ajánlott cikkek:

Gourmet hétvége Pozsonytól Budapestig

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!