Ice Bucket Challenge. Ömlik mindenhonnan. Tévéből, rádióból, újságból, ellepte a közösségi oldalakat is. De mi ez az őrület? Tényleg csak egy vírusként terjedő, öncélú magamutogatás? Az első benyomás alapján azt gondolnánk, igen. Pedig nem igy van.

Az ALS Ice Bucket Challenge lánc Amerikából indult. Lényege, hogy az eddig gyógyíthatatlan, nagyon súlyos ALS-szindrómára (l Amiotrófiás laterálszklerózis) felhívja a figyelmet. Mégpedig úgy, hogy egy vödör jéghideg vizet öntenek az emberek a nyakukba. Az ALS betegségben szenved például Stephen Hawking vezető angol elméleti fizikus is.

Rövid leírás:

(másnéven: Amyotrophiás lateralsclerosis, ALS, Lou Gehring-betegség)

Az ALS az akaratlagosan mozgatható izmokat beidegző agyi és gerincvelői mozgató idegsejtek pusztulásával járó végzetes betegség. A beteg végül teljesen elveszíti mozgásképességét, majd a légzőizmai sem működnek. A betegség 1939-ben került az érdeklődés középpontjába, amikor végleg kettétörte a New York Yankees baseballcsapata híres tagjának, Lou Gehringnek a karrierjét.

Előfordulás:

A betegség előfordulása 5 beteg 100 000 lakosra vetítve, ami Magyarország 10 milliós népességét alapul véve 500 új esetet jelent évente. Az ALS bármelyik életkorban előfordulhat, a genetikailag kódolt esetek fiatalabb korban jelentkeznek. A szórványos esetek jellemzően 40 és 60 éves kor között kezdődnek.

Forrás.

A kampány szabályzata szerint a „résztvevők vagy adakoznak, vagy a vödrös-megoldást választják, méghozzá úgy, hogy az eseményről készült videót is feltöltik a közösségi oldalukra és 3 további személyt hívnak ki„.

mem

Jeges víz ok, de hol marad az adakozás?

Az, hogy az őrület hevében az adományozásról valahogy egyre gyakrabban és egyre többen megfeledkeznek, már egy másik kérdés. Erre hívta fel a figyelmet Charlie Sheen színész is, aki egy vödör víz helyett egy vödörnyi dolláral öntött a fejére, kigúnyolva ezzel a magamutogató embereket.

 hirdetes_810x300  

A kihívás után egyébként a szabályzat szerint „24 órán belül a kihívott személy választhat: vagy adományoz 10 dollárt, és vállalja a jeges vízzel való találkozást, vagy 100 dollár fejében elkerüli a jéghideg fröccsöt. Újszerű értelmezésben a nyakonöntés vállalása mentesít az adományozás alól, ez viszont megkérdőjelezi az eredeti szándékot (ti. az ALS szindrómában szenvedő betegek segítését).

beckham
David Beckham a vödör (dézsa) alatt.

Stílusosan hajtotta végre az Ice Bucket Challenge kihívást a lovaggá ütött Sir Patrick Stewart, „kétszeres Golden Globe-díjra jelölt brit színész. Egy kitöltött csekk az ALS-alapítvány számára, egy 12 éves whisky jéggel, és még vizes sem lett a Star Trek Picard kapitánya. Sokan a jeges vödrös kampány zárómomentumaként értékelték Patrick Stewart videofelvételét„.

És hogy mennyit hozott ez az őrület eddig a konyhára? A betegséggel foglalkozó alapitvány számlájára eddig több mint 80 millió dollár folyt be világszerte.

Nézzük a legérdekesebb nyakonöntési videókat:

Andrej Kiska, Szlovákia köztársasági elnöke

Peter Sagan, a Tour de France háromszoros zöld trikó győztes kerekese:

Dominika Cibulková, legjobb szlovák teniszezőnő:

Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója és a Ferencváros elnöke:

Dzsudzsák Balázs, a legdrágább magyar labdarúgó:

Mark Zuckerberg, a Facebook alapítója:

Bill Gates, a világ leggazdagabb embere:

Cristiano Ronaldo (Real Madrid), a világ legjobb focistája:

Lady Gaga:

Lionel Messi (FC Barcelona):

Larry Page és Sergey Brin Google alapítók:

Bakikból is akadt jónéhány, nem mindenkinek sikerült ugyanis úgy a mutatvány, mint ahogy azt tervezték:

Falus Ferenc, az ellenzék budapesti főpolgármester-jelöltje:

Bónuszként e sorok írójának adományozása, kihívás elfogadása, és kihívottjainak névsora, köztük Berényi Józseffel, az MKP elnökével:

Király Zsolt

Források: origo, hu.socialdaily.com

 Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!