Milyen az, ha 120 év tőzsdei és világtörténelmi eseményeit összesűríted néhány percben? Erre a kérdésre kaphattak választ azok, akik múlt csütörtökön kilátogattak a pozsonyi Fő térre. Egy nagyszabású vetítés keretében láthattuk a Dow Jones részvények tündöklését és bukásait, zenei aláfestéssel.

A Wright fivérek levegőbe emelkedése, Henry Ford gyártósora, az első és a második világháború, Pearl Harbor lebombázása, a sztálingrádi orosz győzelem, Kennedy politikája, a kubai válság, az olajválság a 70-es években, az ikertornyok lerombolása mind-mind kihatással voltak pénzügyi piacokra. Ellenben néhány, az emberiség szempontjából jelentős esemény, mint a Holdra szállás, nem igazán hagytak nyomot a gazdaságban.

DSC_0125
Látványos vizualizáció (kép: Mészáros András)
hudbavsburza1
Kép: körkép.sk
hudbavsburza2
Kép: körkép.sk

A vetítés alatt egy vörös pulzáló vonal mutatta nagyon szemléletesen a részvények ingadozását. Láthattuk, hogy a 1929. október 28-i Fekete csütörtök után milyen látványos zuhanásba kezdtek, s a Dow Jones-nak több mint 25 év kellett, hogy újra a 20-as évek végén elért szintre emelkedhessen (1954. november 23.)

DSC_0187
A kubai rakétaválság. (kép: Mészáros András)

Az amerikai tőzsde összesen kétszer volt zárva. Egyszer az első világháború alatt négy hónapig, és a 2001-es ikertornyok elleni támadás után, négy napig.

Az egész látványt Stroon (Dalibor Kocian) producer elektronikus zenéje egészítette ki. A zenébe különböző hangeffektusok vegyültek, mint géppuska ropogás, Ronald Reagan „Tear down this wall!“ beszéde, vagy a Windows 95 kikapcsolós dallama.

DSC_0221
A Watergate-botrányt megérezte az amerikai gazdaság is. (kép: Mészáros András)
K
Kép: körkép.sk

Az egész show-n, mivel az ameriaki részvényekre koncentrált, elsősorban az amerikaiak számára mérföldkőnek számító események voltak kiemelve (Pearl Harbor, Kennedy meggyilkolása, a Watergate-botrány), ennek ellenére nem lehetett kihagyni természetesen a prágai tavaszt és a Varsói Szerződés tagállamainak bevonulását Csehszlovákiába sem, mégha annak semmi különösebb hatása sem volt az amerikai piacra.

 hirdetes_300x300  

Külön érdekesség, hogy a vetítővászonként szolgáló, a pozsonyi Fő téren álló épületekben több nagykövetség is székel. Többek közt a japán is. A hirosimai atombomba-robbanást pont a japán nagykövetség falára kivetíteni szerintem cseppet talán ízléstelen volt. Ez a momentum talán az égieknek sem jött be, mert mikor a történet a 2001-es ikertornyok bombázásához érkezett, leállt az egész vetítőrendszer, és egy jó 15 percig tartott, míg újra beindították a „kék halál“ után.

Az egészet egébként a J&T bank szponzorálta, s ebből, valamint Andrej Zaťko, a bank  igazgatótanácsának elnöke nyilatkozatából is ki  lehet olvasni a projekt mondanivalóját a látványos szórakoztatáson túl: a hosszútávon nyereséges részvényekbe érdemes befektetni.

A (nem is nagyon) rejtett reklám ellenére nagyon-nagyon hatásos és érdekes vizuális élmény volt a  fél órás vetítés. Még több ilyet! 🙂

Lengyel Diana

A projektről bővebb infót a hivatalosan honlapon olvashattok.

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!