Karácsony közeledtével több időnk jut egymásra szeretteink, családunk körében. Az ajándékok beszerzése mellett elengedhetetlen, hogy ünneplőbe öltöztessük a lakást. Csináld magad rovatunkban, megmutatjuk hogyan.

Szeretnéd, ha karácsonyi hangulat költözne otthonodba? Kézügyeskedj a Körképpel és készíts el egyszerűen, könnyen beszerezhető hozzávalókból adventi koszorút, asztali és karácsonyfa díszt. Vagy válaszolj helyesen kérdésünkre, és nyerd meg a dekorációk egyikét!

Mi az Advent?

Az Adventus latin eredetű szóból ered. Jelentése eljövetel, megérkezés. Az ünnep az V-VI. századra nyúlik vissza, Jézus születésének ünnepére (Karácsony) való felkészülés időszaka. Tágabb értelemben a reményteli várakozás, a lelki készülődés ideje. Az advent 4 hétig tart, a december 25-e előtti negyedik vasárnappal kezdődik. Eredetileg 40 napig, ám a Gergely pápa-féle naptárreform 4 hétre rövidítette. A keleti keresztények ma is január 6-án ünneplik karácsonyt. Régen a keresztények advent idején szigorú böjtöt tartottak, hajnalonként pedig szentmisére jártak. Egyes vidékeken „kisböjtnek“ nevezték ezt az időszakot.

Az adventi koszorú története

Az adventi koszorú készítése a XIX. században jött divatba, de a hagyomány gyökerei a pogány korba nyúlnak vissza, amikor örökzöld ágakkal, fagyönggyel, magyallal ünnepelték a téli napéjegyenlőség idejét. (A fagyöngy egyébként a kelták szent növénye volt.) A téli napéjegyenlőség  a kelta hitvilág szerint a fény újjászületésének ünnepe. A kerék jelentésű Yule- a fény visszatérésének ünnepe- az élet örök körforgására, az örök újjászületésre utal. Ilyentájt a kelták az ajtókra örökzöld ágakat aggattak, fagyönggyel, magyalággal díszítették azt. Ma hagyományosan fenyőgallyakból készül a koszorú négy gyertyával, melyek advent 4 hetét jelképezik. Uralkodó színei az örökzöld (a termés színe), a piros (az élet színe) és az arany (a fény színe), melyek a karácsonyi ünnepkör domináns színei. De a gyertyák színe katolikus körökben a lila, kivéve a harmadik vasárnapra jutót, amely rózsaszín. Minden héten egy-egy újabb gyertyát  kell meggyújtani  a koszorún. Minden gyertya szimbolizál egy fogalmat: hit, remény, öröm, szeretet. Az ajtóra erősített, gyertya nélküli koszorú a szívélyes vendégvárást reprezentálja.

kari2
Jézus születése. Kép: alfahir.hu

Karácsony, a szeretet ünnepe

 hirdetes_810x300  

Az év legnagyobb keresztény ünnepe. Jézus születésének napja. Közismert jelképe a feldíszített fenyőfa. A karácsonyt nemcsak a hívő emberek körében nevezik a szeretet ünnepének, hiszen a karácsonyfa állítása, a karácsony megünneplése az egész világon jelképpé vált. A karácsony köré egész ünnepkör épül, kezdve az adventtől egészen vízkeresztig (január 6.). Magában foglalja Miklós, Luca, Ádám és Éva napját, karácsony után pedig Istvánét, Jánosét, Szilveszterét és az Új évet.

Így költözzön karácsonyi hangulat otthonunkba

A széles körben elterjedt szokások többsége napjainkban már csak az emlékezetben és a néprajzi forrásmunkákban lelhetők fel. Közülük a betlehemezés és a karácsonyi dalok éneklése maradt fenn leginkább. Az utóbbi években egyre gyakrabban látni lakások ajtajára függesztett koszorúkat, az ablakokon fenyőágakból készített girlandokat. Mind nagyobb figyelmet fordítanak az emberek az ünnepi előkészületekre. Az üzletek gazdag kínálata mellett az otthon készített díszek legalább olyan szépek. Sőt, az együtt készítés öröme, mindannyiunk boldogsága, az a meghitt családi hangulat is benne van, ami munka közben áthat bennünket. Ez az érzés semmihez sem hasonlítható.

Mi magunk is készíthetünk adventi koszorút. Igaz, hogy sokféle kész koszorút kaphatunk virágboltokban, lakberendezési boltokban, de a saját kezűleg készítettek sokkal többet tesznek hozzá az ünnep hangulatához, sokkal lélekmelengetőbbek. Az alap koszorúhoz is sok helyen hozzájuthatunk, amit aztán saját ízlésünk szerint díszíthetünk fel. Tehetünk rá például borostyánlevelet, fagyöngyöt, fahéjat, szalagot, saját kezűleg készített apróságokat, szinte bármit használhatunk.

kari3
Szegfűszeg, fahéj és narancs – a karácsony illatai. Kép: inout-home.hu

A karácsonyi készülődéshez hozzátartozik a mézeskalács figura: a méz és a fahéj illata. Fokozhatjuk az érzést illatmécsesek meggyújtásával vagy a radiátorra helyezett narancshéjjal is. Kellemes illatot ad lakásunknak, ha egy narancsot teleszurkálunk szegfűszeggel, vagy egy tálkára fahéjat, szegfűszeget, diót szórunk, közepén pedig egy gyertyát égetünk.
Minden egyes apró karácsonyi díszítés közelebb visz minket a karácsony hangulatához.

KVÍZKÉRDÉS: Mikor jött divatba az adventi koszorú készítése?

A megfejtéseket a korkep(kukac)korkep(pont)sk címre várjuk. A helyesen válaszolók között az öt dekoráció egyikét sorsoljuk ki.

Készítsd el saját díszedet – „Csináld magad” a Körképpel!

Már csak pár nap és itt a karácsony. Aki még nem fogott hozzá a készülődéshez, az vágjon bele bátran. Az alábbiakban újabb ötletekből szemezgethetnek.

Adventi koszorú

kézműves14
Adventi koszorú

Hozzávalók:

–          hungarocell koszorú

–          ragasztópisztoly

–          gombostű

–          aranyszínű gomb

–          aranyszínű fonal

–          zöld anyag

–          15 x 15 cm zöld zsákvászon (juta) – 46 db

–          15 x 15 cm bordózsákvászon (juta)- 16 db

–          4 db gyertya

–          4 db gyertyatüske

–          fenyőtoboz

–          natúr termés – csillag

A hungarocell koszorút körbetekerjük a zöld anyaggal, helyenként gombostűvel rögzítjük. A bordó és zöld színű kockára vágott juta anyagoknak egyenként összecsípjük a négy sarkát ragasztóval. Ha jó sűrű koszorút szeretnénk, akkor minimum 62 db kis „bugyrot“ kell csinálni, hogy szép legyen.  A „bugyrok“ ragasztott végét gombostű segítségével beleszúrjuk a koszorúba. Az így elkészült bugyros koszorú már önmagában is nagyon látványos dekoráció.  Ezután a gyertyatüskére felszúrt gyertyákat a koszorúba szúrjuk.  Tetszés szerint felragasztjuk a fenyőtobozt, a csillagtermést, és az aranyszínű gombokat. Végül aranyfonalat tekerünk a gyertyák köré.

Adventi szalma koszorú

kézműves15
Adventi szalma koszorú

Hozzávalók:

–          szalmakoszorú

–          szárított zöldmoha

–          termések – natúr, piros színű

–          4 db piros gyertya

–          4 db gyertyatüske

–          aranyszínű gomb

–          piros szalma gömb

–          mintás szalag

–          fenyőtoboz

–          vanília rúd

A zöld mohát ragasztópisztoly segítségével rögzítjük a koszorúhoz. Nem csak jól mutat, hanem látványosabbá is teszi a díszünket. Először csak rendezzük el a rendelkezésünkre álló terméseket és díszeket, majd csak utána ragasszuk fel. Szimmetrikusan felszúrjuk a gyertyatüskére helyezett gyertyákat. A fenyőtobozokat és a mintás szalagból kötött masnikat felragasztjuk a gyertyák közötti helyekre. A piros szalma gömböt, vanília rudat és az aranyszínű gombokat tetszés szerint rögzítjük a koszorún.

Mécses, gyertyatartó

kézműves17
Mécses, gyertyatartó

Manapság az újrahasznosítás rendkívül nagy népszerűségnek örvend. Konzervdoboz minden háztartásban bőven akad, és még a környezetet is megkíméljük, ha a feleslegessé vált darabokat nem hajítjuk a kukába. Kreativitással akár kedves dekorációt is készíthetünk belőlük, ugyanis csodás ötletes lakásdekorációk, kiegészítők alapjai lehetnek. Ha hangulatvilágításról van szó, egy gyertya mindig jól jön, pláne télen a karácsonyi ünnepek idején. A konzervdobozos variációhoz egy mécses is tökéletesen megfelel, a főszerepet ugyanis a konzerv játssza. Ha szépen feldíszítjük a fémdobozkát, akkor már önmagában is lehet gyertyatartó.

Hozzávalók:

–          konzervdoboz

–          fehér akril festék

–          juta szalag

–          csipkeszalag

–          díszítő zsinór

–          ragasztó

–          gyertya

–          gomb

Az elkészítése a következő:

Szedjük le a ráragasztott címkét, majd kenjük át fehér akril festékkel a konzervdoboz felületét, ha szükséges, akár több rétegen is.  Rögzítsük a juta szalagot, csipkeszalagot, díszítő zsinórt ragasztó segítségével. A konzervdoboz díszítése fantáziától függ, úgy dekorálhatjuk az alapanyagot, hogy passzoljon a szobához. Végül helyezzünk bele egy mécsest vagy akár nagyobb gyertyát, és kész.

Karácsonyfadísz – fenyőtoboz

kézműves18
Karácsonyfadísz-fenyőtoboz

Hozzávalók:

–          fenyőtoboz

–          fehér akril festék

–          vékony ecset

–          ragasztópisztoly

–          aranyszínű fonal

–          szárított virág – zöld, piros

–          narancsvörös termésű tűztövis

–          mintás szalag

A toboz levélkéinek szélét fessük be fehér színű festékkel. Amikor a festék teljesen megszáradt, díszíthetjük szárított virággal, tűztövissel, amit ragasztóval rögzítünk a toboz aljára. Valamint az akasztóként szolgáló aranyszínű szalagot is ráragasztjuk. A mintás szalagból pici masnit formálunk és az akasztó tövébe ragasztjuk.

Karácsonyi hungarocell gömb

kézműves16
Karácsonyi hungarocell gömb

Hozzávalók:

–          hungarocell gömb

–          karácsonyi mintás anyag

–          olló

–          ceruza

–          sniccer

–          dísz zsinór

–          gombostű

Hungarocell gömbön bejelöljük ceruzával a mintát. A jelölés helyét sniccerrel bevágjuk. Az anyagból kiszabjuk a mintákat picivel nagyobbra, hogy a sniccerrel bevágott résekbe könnyen betömhessük. A gömb csúcsán a dísz zsinórt gombostű segítségével rögzítjük.
Kellemes karácsonyi készülődést kívánok!

Ozgyin Erika

A „Csináld magad” rovat további cikkei:

Minden, amit a Mikulásról tudnod kell – Játssz és nyerj Mikulás-díszt!

Készülj velünk a Halloweenra – dekoráció-ötletek gyorsan és egyszerűen

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!