Elterjedt állítás, hogy a Kárpát-medencében a székely nép rendelkezik a legkiforrottabb arculattal, karizmatikus stílusjegyekkel. Demográfiai mutatóik, szilajságuk térszerkezeti egységük alapján talán ők állnak a határon túli magyar közül a legközelebb az önrendelkezés kivívásához (bár még így is elérhetetlennek tűnő távolságban tőle). A Körképen is foglalkoztunk már a székely és az erdélyi önrendelkezési küzdelmekkel, sajtókultúrával, nem utolsó sorban pedig a székely termékek térhódításával. Ennek egyik legújabb produktuma az Igazi Csíki sör.

cssor
Góbé termékekkel és Csíki sörrel karácsonyozott a Körkép.

Helyi kiváló sörökből eddig sem volt hiány Erdélyben, ám mindegyik rendelkezett némi szépséghibával. Van ugye az eddigi csíki sör, a Ciuc (ejtsd: ’Csuk’, értsd Csík), bár kevés magyar jelleggel bír. Ugyan Csíkszeredán van a gyár, de a Heineken konzorciumába tartozik, egyes információk szerint pedig a termelés döntő hányada Bukarestben folyik. Ennek a gyárnak a „kisebbik” söre a Harghita, mely jóval több magyar kötődéssel rendelkezik. Megjelenésében is a magyar színek dominálnak, nem mellékesen pedig sok helyütt kétnyelvű feliratok szerepelnek rajta. Ha pedig már Erdélynél, a söröknél és a magyar kötődésnél tartunk, ne menjünk el szó nélkül a temesvári sör (Timisoreana) mellett sem. Igaz, hogy Temesváron ma már csak 7,8 % a magyarság aránya, és a sör magyarul egyáltalán nem „beszél”, de a hagyomány iránti tisztelet jeléül a mai napig az eredeti, 1718-as címer szerepel a címkén, a magyar Temesvár felirattal. Tegyük hozzá, eléggé apró betűkkel, alig láthatóan.

hb

Mi felvidékiek leginkább az első példát ismerjük a Zlatý Bažant révén, amit előszeretettel hívunk Arany Fácánnak. De sajnos azon kívül, hogy az ógyallai sörgyár mondhatni magyar többségi területen van, és Dél-Szlovákiában jobbára ezt fogyasztják, a felvidéki magyarságnak szinte semmi köze ehhez a sörhöz. Főleg, hogy tradicionális szlovák sörként, „a legjobb, amink otthon van (Najlepšie, čo doma máme”) jelszavakkal hirdetik. Ennek ellenére Kanadában megoldható az angol nyelvű felirat, amit azt az egyik olvasónk fotója is bizonyít… A gyár egyébként ugyanúgy a Heineken kötelékébe tartozik, mint az erdélyi sörök nagy része.

montazs
A jobboldali fotót egyik olvasónk készítette Kanadában

A székelyek viszont nem elégedtek meg ennyivel, és az 1584-től eredő sörfőzési hagyományaikra alapozva megalkották saját, Igazi Csíki sörüket.

A Csíki sörgyártás története, mely az üvegen is olvasható: 1584 – A csíki sörfőzés első írásos emléke Possevino jezsuita szerzetes Transilvania kötetében. 1659 – „En Cik Szeki Menash(a)ghi mester Szent Mihali Miclos diak főztem vala sert és az Kadbol meghre(s)zegetet(t)e(m) vala okos Ferenczet és Szebeni Petert.” 1727 – A csíksomlyói kolostor sörfőzdéjének leltára: „Eresztő kád 1, Viricses kád 6, Viricses teknyő, Merő sétár 3, Feredő kád 2, Szuszék lakattal 1, Sóőrlő 1. 1779 – A Szent Antal kápolna protokolluma helyi sörfőzőket említ. 1890 – A Romfeld család már két sörgyárat is működtet. 1974 – Az ipari sörgyártás kezdete. A hagyományos, népi sörfőzés a kommunizmusban, a gyárakat később idegen, multinacionális cégek szerzik meg. 2014 – Csíkszentsimonban újjászületik a legenda. A Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem egy csíki sörfőzőmesterrel (Simonffy Árpád) életre kelti az 500 éves receptet, amely a középkori törvények alapján nem használ kémiai anyagot, csak árpát, komlót és vizet. Betartva az 1516-ban megjelent bajor sörgyártás tisztaságára vonatkozó törvényt.

A sok beharangozó reklám meg is hozta a várt eredményt és még csak alig egy hónapja van a piacon, gyakorlatilag már most sikertörténetként kezelik. Nem véletlenül, hiszen egyesek szerint aki kóstolta már, az soha többé nem akar mást inni. Ízvilágát tekintve messze felülmúlja a többi helyi sörét. Hozzátennénk, hogy az erdélyi sörök (Ciuc, Harghita, Ursus, Temesvári stb.) a cseh, szlovák sörökhöz szokott felvidékiek számára is kifejezetten finomak.

 hirdetes_810x300  
sdafdhbyxc
Kép: marosvasarhelyiradio.ro

Ide tartozik az is, hogy a többi, konzum sörökkel ellentétben az Igazi Csíki, kézműves sör, ami a magas minőségre is magyarázattal szolgál. Az ára mégis ugyanúgy 2,5-3 lej (0,5-0,7 €) között mozog, mint társaié. A csíkszentsimoni gyár egyelőre 400 ezer liter/hónapra állt be, de nem titkolt szándékuk a termelés növelése, hiszen ez a mennyiség a székelyföldi régió sörfogyasztásának alig 5-6 százalékát teszi ki. A gyárban jelenleg mintegy negyvenen dolgoznak. Az alapanyagok tekintetében a komlót Segesvár környékéről, a sörárpát Felvidékről/Szlovákiából szerzik be, a vizet pedig saját kútjaikból nyerik. Típusát tekintve a lager, azaz az alsóerjesztésű világos sörökhöz tartozik, azon belül is a bock típushoz. Enyhén édeskés ízű, nem annyira világos színű, magas alkoholtartalma (6%) miatt ünnepi sörtípusként is ismerik.

csiki manufaktura
A csíki manufaktúra. Kép: A sör facebook oldala

Hogy ne legyünk teljesen igazságtalanok önmagunkkal szemben sem, el kell mondani, hogy Felvidéken is van egy hasonló kezdeményezés a magyar Kovács László vezetésével. Ez a Kaltenecker, melyet a világ legjobb sörei között tartanak számon. Erről szintén írtunk már a Körképen. Célkitűzéseit tekintve viszont a Kaltenecker különbözik székely társától. A rozsnyói sörgyár termelését tekintve alig egyharmad annyit termel, mint a Csíki manufaktúra, nyelvezetében pedig sajnos egyáltalán nem követi kollégáját, ami magyarázza, hogy piacát tekintve nem a felvidéki magyarság az első számú célcsoportja.

httpkezmuves-csemege.hu
A Kaltenecker fajtái. Kép: kezmuves-csemege.hu

Visszatérve a kiinduló gondolathoz, az Igazi Csíki sör egy újabb zseniális identitásőrző kezdeményezésnek tűnik, ami tökéletesen jellemzi a székely ’megnemalkuvó’ mentalitást. Az önrendelkezésért vívott harcban pedig a gazdasági térnyerésnek kulcsszerepe van. Az ilyen „nüanszok” azok, melyek révén Székelyföld egyszer kiharcolhatja függetlenségét. Jó úton haladnak e felé, mi drukkolunk nekik és hozzátesszük, lenne mit tanulnunk tőlük. Addig is igyunk székely sört, hátha magunkba szívünk belőle egy kis fifikát.

 

Bónuszként

Üdít, Táplál és Felvidít! Kép: Kozma István

Megkérdeztünk két helybélit, hogy mit szólnak az új sörhöz:

Demeter Ferenc, Mikóújfalu: „Kifejezetten tetszik a frissessége, az ízvilága. Kellemes frissítő sör, s nem mellékesen több székely családnak ad munkát. Nem csak a neve és a nyelvezete miatt lett a kedvencem, hanem mert egyszerűen jobb, mint a Ciuc.”

Tőke Ervin, Csíkszereda: „Végre egy olyan csíki sört ihatunk, ami 100%-ban székely tulajdonban van. Az önrendelkezést gazdasági szempontból is komolyan kell venni, és azt hiszem, a Székely illetve a Csíki sör egy nagyon jó példa lehet erre, amit remélhetőleg több hasonló követ majd. Ugyanakkor ezzel megmutattuk a világnak, hogy a székely lelemény és munkamorál bizonyítja, hogy ilyen mostoha viszonyok közt is képesek vagyunk minőségi termékeket gyártani.”

 

Csonka Ákos

Nyitókép: A sör facebook oldala

Ne maradj le semmilyen újdonságról – kövess minket FacebookonTwitteren, és Tumblren is! Ha pedig kíváncsi vagy a szerkesztőségi kulisszatitkokra, látogasd meg Instagram oldalunk!

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!